Papa în România

Voluntariat pentru vizita papei Francisc la Iaşi

Ne apropiem cu paşi repezi de călătoria apostolică în România a papei Francisc. Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita şi regiunea Moldovei, punctul de întâlnire fiind oraşul Iaşi. Pentru noi toţi este o bucurie deosebită faptul că papa va poposi şi pe meleagurile noastre.

Pentru ca vizita la Iaşi să fie un moment plăcut pentru toţi cei care vor fi de faţă, atât pentru distinsul oaspete, papa Francisc, cât şi pentru toţi pelerinii, Episcopia de Iaşi se alătură îndemnului Sfântului Părinte şi ne invită pe toţi „să mergem împreună”, oferindu-ne disponibilitatea de a fi voluntari la acest eveniment.

Episcopia de Iaşi îşi doreşte ca, „împreună” cu voluntarii dispuşi să dea o mână de ajutor, să transforme această vizită într-un eveniment frumos şi bine organizat, într-un moment de vie memorie pe care toţi să-l păstreze în minte ca o zi extraordinară.

Toţi oamenii de bunăvoinţă care vor să se alăture celor 250 de voluntari înscrişi deja pentru acest eveniment, din cadrul parohiilor şi asociaţiilor catolice, o vor putea face folosind linkul din josul acestei pagini. Nu trebuie să uităm că această întâlnire nu ar fi posibilă fără aportul voluntarilor motivaţi, responsabili şi bine pregătiţi.

Înainte de a vă înscrie ca voluntar, e bine să citiţi informaţiile următoare.

Cine poate fi voluntar pentru Vizita Sfântului Părinte la Iaşi?

Voluntar poate fi orice persoană peste 18 ani, care are dorinţa de a contribui la buna desfăşurare a evenimentului. Se pot înscrie şi tineri între 16 şi 18 ani, dar aceştia vor fi selectaţi doar în mod excepţional, dacă se va dovedi că au experienţă de implicare în evenimente majore. Cei mai mulţi voluntari vor fi din parohiile şi asociaţiile Diecezei de Iaşi. Persoanele din alte zone sau din alte asociaţii ne-catolice se pot înscrie ca voluntari printr-o cerere adresată direct către biroul de voluntariat al acestui eveniment. În cazul acestora cererea trebuie să fie însoţită şi de o recomandare specială din partea parohiilor de provenienţă sau a asociaţiilor din care fac parte.

Fiecare voluntar va fi selecţionat de către organizator şi va primi înştiinţarea selectării lui, de aceea, înscrierea ca voluntar nu înseamnă automat şi acceptarea cererii.

Ce calităţi trebuie să aibă un voluntar?

Se cere în special:

  • un ataşament deosebit faţă de Sfântul Părinte şi faţă de valorile pe care acesta le propune;
  • un spirit generos de slujire şi de sacrificiu;
  • un simţ deosebit al responsabilităţii;
  • predispoziţie pentru munca în echipă şi pentru a stabili relaţii de colaborare cu ceilalţi voluntari;
  • disponibilitate pentru toată perioada aleasă.

Sunt considerate elemente preferenţiale:

  • experienţe în cadrul unor asociaţii bisericeşti sau laice;
  • eventuale participări, ca voluntar sau ca organizator, la evenimente de amploare;
  • competenţe şi abilităţi în organizarea de evenimente.

Care sunt serviciile cerute voluntarilor ce pregătesc Vizita Sfântului Părinte?

  1. Asistenţa participanţilor
    • responsabilităţi: primire, îndrumare, informare, asistenţă la punctele de control, asistenţă la diferite activităţi etc.
    • calităţi cerute: răbdare, capacităţi relaţionale, cunoaşterea informaţiilor generale despre eveniment etc.
  2. Logistică
    • responsabilităţi: transport persoane, transport materiale, distribuire materiale, aranjarea diferitelor structuri necesare, supraveghere şi pază, curăţenie şi ordine etc.
    • calităţi cerute: spirit de organizare, disponibilitatea de a depune efort fizic etc.
  3. Comunicare şi media
    • responsabilităţi: ajutor în diferite domenii de comunicare şi promovare: fotografie, filmat, grafică, scriere articole, gestiune pagini şi reţele sociale, promovarea evenimentului, asistenţă acordată jurnaliştilor etc.
    • calităţi cerute: competenţe referitoare la diferite arii de comunicare specificate mai sus, studii de specialitate (ex: jurnalism, litere, informatică etc.), imaginaţie, spirit de iniţiativă etc.

Care este perioada de voluntariat?

Colaborarea care se cere voluntarilor este pe două perioade:

  1. Voluntari pentru „perioada lungă”
    • începutul voluntariatului: imediat după înscriere!
    • încheierea voluntariatului: 2 iunie 2019.Voluntarii înscrişi la această categorie aleg implicarea pentru perioada premergătoare evenimentului, programul fiind întocmit în acord cu organizatorii şi în funcţie de exigenţele şi timpul disponibil. Acestor voluntari li se cere să fie disponibili şi pentru toată perioada 31 mai – 2 iunie.
  2. Voluntari pentru „perioada evenimentului”
    • începutul voluntariatului: 31 mai 2019.
    • încheierea voluntariatului: 2 iunie 2019.Pentru voluntarii înscrişi la această categorie implicarea pe perioada evenimentului va fi făcută de acord cu organizatorii. Acestor voluntari li se cere să fie disponibili pe toată perioada 31 mai – 1 iunie. La această categorie vor fi incluşi voluntarii a căror înscriere a fost confirmată.

Cum se înscriu voluntarii?

Înscrierea voluntarilor se face pe pagina destinată voluntarilor de pe situl oficial al Diecezei de Iaşi www.ercis.ro/papafrancisc/voluntari, completând toate datele cerute.

Fiecare voluntar din Dieceza de Iaşi va trebui să prezinte o recomandare din partea parohiei sau a asociaţiei din care face parte.

Persoanele din alte dieceze sau persoanele necatolice, care doresc să fie voluntari, trebuie să se adreseze direct echipei de organizare a voluntarilor pentru a urma paşii necesari înscrierii.

Termenul limită de înscriere pentru voluntari este 7 aprilie 2019.

Alte informaţii

Voluntarii oferă disponibilitatea lor în mod gratuit. Cheltuielile de deplasare la Iaşi şi de întoarcere sunt suportate de fiecare voluntar în parte. Organizatorii se vor ocupa de ecusoane şi semnele distinctive ale voluntarilor. Amănuntele vor fi comunicate celor selectaţi.

Detalii se pot obţine la telefonul 0757/261271 şi e-mailul voluntariatdiecezaiasi@gmail.ro, dedicate acestui eveniment.

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi 
Departamentul pentru voluntariat

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top