Vocaţie

Aripa spre Dumnezeu

Dragă tânără,
Dragă tânăr,

În scrisoarea precedentă îți spuneam că prima chemare a lui Dumnezeu este chemarea la viață. Tu exiști pentru că Cineva te-a chemat la viață, a dorit ca tu să exiști! Viața ta vine de la Dumnezeu, nu este o întâmplare, nu este rodul unui joc, ci este rodul iubirii lui Dumnezeu. Asta înseamnă că viața ta este prețioasă, este măreață și frumoasă! Sper ca citind aceste lucruri să nu rămâi doar cu o stare bună, o încântare a magiei cuvintelor, ci cu o convingere solidă și dătătoare de entuziasm și de dorință de a-ți împlini viața în mod măreț. Acesta este visul lui Dumnezeu: ca tu să fii fericit!

Dacă prima chemare a lui Dumnezeu este la viață, următoarea este… Sunt sigur că te-ai gândit că acum îți voi vorbi despre preoție, viața consacrată sau familie. Vom ajunge și acolo! Însă, înainte de a decide propria stare de viață este nevoie să descoperi că o a doua chemare a lui Dumnezeu este chemarea la iubire. Dacă Dumnezeu, când iubește, cheamă, atunci, omul, când se lasă iubit, răspunde. Fără îndoială îți aduci aminte de acele îndemnuri (am evitat cuvântul „poruncă”, deoarece știu că nu îți place), încă din Vechiul Testament, care cer „să-l iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău şi din tot cugetul tău. … Să-l iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” Dacă Dumnezeu cere acest lucru înseamnă că omul găsește doar în iubire adevărata împlinire. Așadar, Dumnezeu nu te-a pus pe pământ pentru ca tu să te gândești doar la tine, le interesele tale, la ceea ce este important doar pentru tine. Oricât de mult auzi în jurul tău acest lucru, să știi că un astfel de mod egoist de a-ți trăi viața nu îți aduce împlinire. Dumnezeu îți spune că vei fi fericit doar în măsura în care vei „ieși” din tine însuți pentru a purta mesajul de iubire al lui Dumnezeu celor de lângă tine. Michelangelo spunea: „Iubirea este aripa pe care Dumnezeu a dat-o omului pentru ca să ajungă până la el”.

Știm cu toții că iubirea este un lucru măreț! Fără îndoială te întrebi ce înseamnă a iubi cu adevărat. Este minunat faptul că, tocmai pentru că te iubește atât de mult, Dumnezeu îți dă harul de a putea iubi după exemplul lui. Papa Francisc, în Mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului de anul acesta vorbește tocmai despre acest lucru: „Cuvântul „har” ne vorbeşte despre iubire gratuită, nedatorată. Cât de mult ne încurajează să ştim că nu trebuie să merităm apropierea şi ajutorul lui Dumnezeu prezentând cu anticipaţie un «curriculum de excelenţă», plin de merite şi de succese! Îngerul îi spune Mariei care deja a aflat har la Dumnezeu, nu că îl va obţine în viitor. Şi aceeaşi formulare a cuvintelor îngerului ne fac să înţelegem că harul divin este continuativ, nu este ceva trecător sau momentan, şi pentru aceasta nu va dispare niciodată. Şi în viitor tot harul lui Dumnezeu ne va susţine, mai ales în momentele de încercare şi de întuneric.”

Nu uita că vocația la iubire nu se măsoară pe propriile calități, pe ceea ce unul știe să facă, pe competențe etc. Dumnezeu te cheamă în baza planului său de iubire și îți dăruiește harul de împlini acest plan. Dumnezeu cere maximul și, uneori și mai mult, însă nimeni, în afară de el, nu poate cere maximul și în același timp să dăruiască și forța pentru a-l realiza!

Și încă un lucru: de felul în care vei răspunde la chemarea lui Dumnezeu va depinde nu numai fericirea pe acest pământ, ci și fericirea veșnică. Sfântul Ioan al Crucii spunea: „În seara vieții vom fi judecați despre iubire”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top