Postul Mare

Sfaturi pentru Postul Mare

Postul Mare este perioada de 40 de zile dinaintea Paștelui. Este un timp pentru a ne aminti și a reflecta asupra relației noastre cu Dumnezeu, o oportunitate extraordinară de a ne apropia de El. Postul Mare ne încurajează să renunțăm la ceva pentru a onora sacrificiul suprem al lui Isus. Unii oameni aleg să renunțe la ciocolată sau să petreacă mai puțin timp pe rețelele sociale în timpul Postului. Mulți se roagă mai mult, scriu mesaje de încurajare sau fac acte de binefacere în spirit de solidaritate.

Planurile pentru Postul Mare nu sunt ca o rezoluție de Anul Nou. Nu sunt doar o oportunitate de dezvoltare personală sau o dietă. Postul este o șansă de patruzeci de zile de a merge împreună cu Isus și a observa cât de mult și complet ne iubește. Prin schimbările pe care le facem în viața noastră de zi cu zi, facem loc pentru El. Orice alegi tu să faci, cel mai important este să aprofundezi legătura ta cu Dumnezeu, să găsești prezența Lui în povestea vieții tale.

Întreabă-te!

  1. Când mă voi trezi în Duminica Învierii, ce va fi diferit pentru mine?
  2. Există un obicei sau un păcat în viața mea care deseori mă împiedică să-l iubesc pe Dumnezeu din toată inima sau pe aproapele meu ca pe mine însumi? Cum să mă raportez la acest obicei în următoarele 40 de zile?
  3. Există cineva în viața mea căruia trebuie să-i cer iertare sau cu care trebuie să mă împac?
  4. Ce îmi voi spune când mă voi simți descurajat?
  5. Ce pași trebuie să fac ca să găsesc în fiecare zi mai mult timp pentru Dumnezeu?

Ia atitudine!

… prin post:

  1. Nu cumpăra nimic de care nu ai nevoie. Renunță în timpul Postului Mare. Pune banii într-o pușculiță. Vei fi surprins de cât de mult vei economisi. O parte păstrează-i în fondul tău de economii, dar dăruiește restul cuiva care are nevoie (poate fi o persoană, o familie sau o organizație caritativă).
  2. Când te trezești, nu-ți verifica telefonul timp de o oră. Folosești alarma dimineața? Înlocuiește-l cu un ceas cu alarmă și lasă telefonul peste noapte în altă cameră sau departe de locul unde dormi.
  3. Fă în fiecare zi un lucru care nu îți face plăcere, de dragul celuilalt: golește coșul de gunoi, spală vasele, ajută un prieten să studieze pentru un examen sau un test – chiar dacă este incomod.
  4. Fă o cură de detoxifiere media: ascultă muzică religioasă în fiecare zi a Postului, sau urmărește doar filme creștine.
  5. Renunță la bârfe. Dacă cineva spune ceva negativ despre o altă persoană, fie spui ceva frumos, fie nu spui nimic. Poate uneori te găsești spunând: „Uf, ce gălăgioși sunt acei copii!” sau „Prea mulți bătrâni vor să le dau locul în autobuz, dar eu plătesc bilet!”. Lucruri simple ca acestea fac această renunțare foarte greu de îndeplinit. S-ar putea să crezi că acest lucru va fi ușor, dar când nu poți spune nimic rău despre altcineva, îți dai seama, din păcate, cât de des se întâmplă în mod obișnuit.

… prin pomană:

  1. În fiecare zi, alege un lucru pe care nu îl mai folosești și donează-l. Poți face asta în fiecare zi, sau poți aduna toate lucrurile și dărui la finalul Postului.
  2. Găsește o organizație caritativă și fă voluntariat acolo măcar o oră pe săptămână.
  3. În fiecare zi, spune trei lucruri frumoase membrilor familiei și prietenilor tăi.
  4. Încearcă să te apropii de colegii de clasă sau de muncă ce sunt mai mereu singuri și fără prea mulți prieteni.
  5. Fă o faptă bună în fiecare zi: cumpără un covrig unui copil sărac, salută-l pe omul de serviciu de la școală, șterge tabla în locul colegului de clasă.

… prin rugăciune:

  1. Petrece 20 de minute în fiecare zi în rugăciune.
  2. Ia-ți angajamentul de a citi lecturile duminicale înainte de a merge la sfânta Liturghie, pentru a înțelege mai bine mesajul lui Cristos din acea zi.
  3. Începe un jurnal de recunoștință – scrie în fiecare zi despre o persoană din viața ta pentru care ești recunoscător.
  4. Participă la cel puțin o sfântă Liturghie în plus față de cea de duminică în fiecare săptămână și mergi la Calea Crucii la fel de des.
  5. Păstrează telefonul în buzunar sau închide radioul din mașină atunci când te deplasezi. Tăcerea poate fi apăsătoare la început, dar dacă o înlocuiești cu o rugăciune, timpul va trece repede.
  6. Rămâi o vreme în biserică după încheierea Sfintei Liturghii. De-a lungul timpului, Biserica i-a îndemnat pe credincioși să rămână timp de cincisprezece minute după Sfânta Liturghie, oferind rugăciuni de mulțumire. Indiferent dacă alegi să te rogi cu familia sau prietenii tăi – sau chiar dacă este pur și simplu tăcere și adorație în fața tabernacolului – acest gest va aprofunda dragostea față de Dumnezeu, va crește recunoștința pentru Liturghie și va experimenta virtutea pietății în inima ta. Ce modalitate mai bună de a-ți îmbogăți Postul?

Un Post Mare plin de roade spirituale!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top