Călătoria apostolică în Lituania a prilejuit pentru Papa Francisc o nouă întâlnire cu tinerii. Aceasta a avut loc sâmbătă, 22 septembrie 2018, în piața din fața catedralei din Vilnius. Deși cerul era gri, prezența tinerilor, în mare parte adolescenți, a colorat atmosfera înnobilată de cântările tradiționale lituaniene, de muzică și de dans.
Discursul Papei Francisc a fost precedat de mărturia a doi tineri. Monica a vorbit despre rolul pe care l-a avut bunica sa în creșterea ei și, mai ales, în trăirea credinței, într-un context familial marcat de violența și alcoolismul tatălui și de efortul mamei de a salva familia. Credința a purtat-o spre reconcilierea cu tatăl. Jonas, tânăr căsătorit, a mărturisit că, de multe ori, îl căutăm pe Dumnezeu în momentele de dificultate dar nu și atunci când avem totul. O boală autoimună i-a pus la încercare credința, cu ajutorul căreia a înțeles că Dumnezeu acționează în cele mai mici lucruri din fiecare zi și că nimic nu se întâmplă fără voința lui. Această convingere îi dăruiește speranța și forța de a face dializa de trei ore de câte trei ori pe săptămână pentru toată viața.
Refuzul egoismului
„Viaţa voastră nu este o operă de teatru, este reală, concretă” le-a spus papa tinerilor. Din această viață nu lipsesc dificultățile, însă „mereu există oameni, în viaţă, care ne dau întind o mână pentru a ne ajuta să ne ridicăm”. De aceea Papa Francisc i-a îndemnat insistent pe tineri: „Nu cedaţi ispitei de a vă concentra pe voi înşivă, privindu-vă burta, ispitei de a deveni egoişti sau superficiali în faţa durerii, a dificultăţilor sau a succesului trecător”.
Forța rugăciunii
„Mizaţi pe sfinţenie pornind de la întâlnirea şi de la comuniunea cu ceilalţi, atenţi la necesităţile lor” a dăugat Sfântul Părinte cerându-le tinerilor să rămână fideli identității lor: „Există identitatea care îţi dă iubirea, duioşia, a te preocupa pentru ceilalţi… Există identitatea care îţi dă forţa pentru a lupta şi în acelaşi timp duioşia pentru a mângâia”. Rugăciunea, comuniunea cu Isus este modalitatea de a lupta împotriva descurajării în faţa dificultăţilor proprii şi ale altora, în faţa ororilor din lume, pentru a nu crede că totul depinde de noi, că suntem singuri în faţa acelui corp la corp cu adversităţile: „Întâlnirea cu El, cu Cuvântul său, cu Euharistia ne aminteşte că nu contează forţa adversarului”.
Sensibili la fragilitatea altora
„A vedea fragilitatea altora ne situează în realitate, ne împiedică să trăim lingându-ne rănile noastre!” a spus papa și i-a îndemnat pe tineri să fie sensibili la suferințe semenilor și să le vină în ajutor. În contextul unui exod al tinerilor lituanieni pentru a-și face un rost în viață în afara propriei țări, Papa Francisc le-a cerut tinerilor prezenți: „Voi, tineri, puteţi răspunde la aceste provocări cu prezenţa voastră şi cu întâlnirea între voi şi cu alţii. Isus ne invită să ieşim din noi înşine, să riscăm în acel faţă în faţă cu alţii”.
Viața nu este un joc video
Viața nu este un joc video, nu este restrânsă într-un timp precis și nu nu se trece așa ușor de la un nivel la altul. „Vă rog, nu fiţi tineri ai labirintului, din care este greu de ieşit, ci tineri în mişcare. Fără labirint: în mişcare!” i-a îndemnat Sfântul Părinte pe tineri cerându-le să caute direcția corectă și să nu se teamă să se întoarcă atunci când au greșit.
DA spus lui Cristos
„Nu vă fie frică să vă decideţi pentru Isus, – a continuat Papa Francisc – să îmbrăţişaţi cauza sa, aceea a Evangheliei, a umanităţii, a fiinţelor umane. Pentru că El nu va coborî niciodată din barca vieţii voastre, va fi mereu la intersecţia drumurilor noastre, nu va înceta niciodată să ne reconstruiască, deşi uneori noi ne angajăm să ne demolăm”.
Sfântul Părinte a încheiat cu un cuvânt de încurajare: „Mulţi vor vrea să ocupe inimile voastre, să infesteze ogoarele aspiraţiilor voastre cu neghina, dar la sfârşit, dacă ne dăruim Domnului viaţa, învinge mereu grâul bun”.