Beatificare Veronica Antal

Tânăra Veronica Antal a fost beatificată!

Veronica Antal, tânăra din Nisiporești (judeţul Neamţ) care și-a dat viața pentru credința și curăția sa, a fost ridicată la cinstea altarelor ieri, 22 septembrie, în localitatea natală, în cadrul unei sfinte Liturghii solemne, prezidată de trimisul papei Francisc, Eminenţa Sa cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor.

La sărbătoare au fost prezenţi ÎPS Miguel Maury Buendía – nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, episcopii din Dieceza de Iaşi, PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, episcopi din diecezele și eparhiile din România și numeroși oaspeți din Italia, Ungaria, India. Împreună cu familia Veronicăi, mii de credincioși din Moldova și alte zone ale țării, autorități locale, seminariști și persoane consacrate s-au bucurat de această mare sărbătoare a Diecezei de Iași pentru o tânără care a dat mărturie despre iubirea lui Dumnezeu cu propria moarte.

Pentru tineri, această mărturie este de o semnificație grăitoare, mai ales în timpuri în care greu mai reușim să găsim timp pentru Cristos. Așa cum spunea și card. Giovanni Angelo Becciu la Liturghia de beatificare, o tănără fiică a României „este prezentată ca model de mărturie eroică pentru evanghelie”.

Mă adresez în special tinerilor: astăzi există alte tipologii de asupritori, care caută să vă seducă şi să întunece experienţa voastră creştină. Mesajul pe care-l lasă, mai ales vouă, tânăra Veronica, este un mesaj de lumină şi de speranţă: fiinţa umană are în sine ceva care o împinge să rişte cu curaj propria-i viaţă în numele demnităţii umane, a libertăţii şi a credinţei religioase. Ea este capabilă să reziste oricărui atac de ură şi de violenţă, fără a renunţa la adevăr şi la iubire.

În același gând, și PS Petru Gherghel a adresat, la finalul celebrării un gând ales tinerilor prezenți la celebrare și celor care au urmărit sfânta Liturghie prin mijloacele mass-media (la TVR sau ascultând Radio Maria):

Aţi binevoit să fiţi ca o coroană a noii fericite, cu entuziasmul vostru, pentru implicarea în celebrarea zilei de înălţare a unei tinere, model de curaj în credinţă, Fericita Veronica. Ea vă adresează chemarea specială de a fi o speranţă pentru viitorul diecezei şi al țării noastre.

Domnul să trezească în noi, prin mijlocirea Fericitei Veronica Antal, acea bucurie a credinței adevărate și să ne fie curaj în construirea unei lumi de iubire curată!

Alte legături:
Despre celebrarea de la Nisiporești
Predica card. Giovanni Angelo Becciu la Liturghia de beatificare a Veronicăi Antal
Cuvântul de mulţumire al PS Petru Gherghel la Liturghia de beatificare a Veronicăi Antal

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top