Sinodul tinerilor

Sinodul Episcopilor cu tema: „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”

În data de 6 octombrie 2016 biroul de presă al Vaticanului a anunţat că Sfântul Părinte a stabilit că în octombrie 2018 se va ţine Cea de-a XV-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor cu tema: Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional. Tema aleasă este un semn al grijii Bisericii faţă de tineri, pe care doreşte să-i însoţească în drumul lor existenţial spre maturitate pentru ca, printr-un proces de discernământ, să poată descoperi proiectul lor de viaţă şi să-l realizeze cu bucurie, deschizându-se la întâlnirea cu Dumnezeu şi cu oamenii şi participând activ la edificarea Bisericii şi a societăţii.

Instituţia Sinodului Episcopilor a fost întemeiată de Papa Paul al VI în data de 15 septembrie 1965 pentru a menţine viu spiritul Conciliului Vatican al II-lea. Sinod provine din cuvântul grecesc „syn-hodos” care înseamnă adunare, reuniune, întâlnire. Termenul redă ideea de „a merge împreună” şi exprimă foarte bine misiunea Sinodului Episcopilor care se reunesc între ei, în jurul Sfântului Părinte, pentru a căuta împreună soluţii pastorale adecvate pentru situaţiile şi problemele care se prezintă. Precedentul Sinod al Episcopilor a fost dedicat familiei.

În predica de la celebrarea Vesperelor şi a Te Deum-ului de mulţumire pentru sfârşitul anului 2016 papa Francisc a insistat asupra responsabilităţii pe care o are Biserica şi societatea faţă de tineri: „Am creat o cultură care, pe de o parte, idolatrizează tinereţea încercând s-o facă veşnică, dar, în mod paradoxal, i-am condamnat pe tinerii noştri să nu aibă un spaţiu de inserare reală, pentru că lent i-am marginalizat din viaţa publică obligându-i să emigreze sau să cerşească ocupaţii care nu există sau care nu le permit să se proiecteze într-o zi de mâine.” Sfântul Părinte nu a ezitat să denunţe atitudinea ipocrită faţă de tinerele generaţii: „Ne aşteptăm de la ei şi cerem ca să fie ferment de viitor, dar îi discriminăm şi îi «condamnăm» să bată la porţi care cel mai des rămân închise.” Papa a cerut „să-i ajutăm pe tinerii noştri pentru ca să nu se lase dezamăgiţi în faţa imaturităţilor noastre şi să-i stimulăm pentru ca să fie capabili să viseze şi să lupte pentru visele lor. Capabili să crească şi să devină taţi şi mame ai poporului nostru.”

Papa Francisc este hotărât să determine în Biserică şi în societate o profundă reflecţie asupra misiunii tinerilor şi să stimuleze decizii care să vină în întâmpinarea lor. În data de 13 ianuarie a.c. a adresat tinerilor o scrisoare cu ocazia prezentării Documentului Pregătitor al celei de-a XV-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor. Pornind de la imaginea lui Abraham, Sfântul Părinte îi îndeamnă pe tineri „să «ieşiţi» pentru a vă lansa spre un viitor necunoscut dar aducător de realizări sigure, întâlnire la care El însuşi vă însoţeşte. Vă invit să ascultaţi glasul lui Dumnezeu care răsună în inimile voastre prin suflul Duhului Sfânt.” Ţara nouă spre care tinerii sunt îndemnaţi să se îndrepte este „o societate mai dreaptă şi fraternă pe care voi o doriţi profund şi pe care vreţi s-o construiţi până la periferiile lumii”. Papa Francisc îşi manifestă încrederea în capacitatea tinerilor de a răspunde la chemarea lui Dumnezeu de a construi o lume nouă: „Biserica doreşte să stea în ascultarea glasului vostru, a sensibilităţii voastre, a credinţei voastre; chiar şi a îndoielilor voastre şi a criticilor voastre. Faceţi să se audă strigătul vostru, lăsaţi-l să răsune în comunităţi şi faceţi să ajungă la păstori.”

Sinodul dedicat tinerilor are menirea de a sensibiliza toate instituţiile în ceea ce priveşte datoria şi responsabilitatea faţă de tineri pentru ca aceştia să fie inseraţi realmente în societate, animând prezentul şi contribuind la realizarea viselor lor pentru un viitor mai drept şi uman. La nivel de Biserică sinodul are misiunea de a stimula crearea de itinerarii educative, locuri şi spaţii pentru ca tinerii să răspundă la chemarea lui Dumnezeu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top