Ziua Tineretului

Ziua Tineretului în Dieceza de Iaşi

Secretarul de Stat al Sanctităţii Sale Papa Francisc, cardinalul Pietro Parolin, a celebrat Sfânta Liturghie din Ziua Tineretului la nivel diecezan sâmbătă, 18 mai 2024, la ora 11.30, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, care a fost organizată cu ocazia împlinirii a 10 ani de la ridicarea la cinstea altarelor a episcopului martir Anton Durcovici. Au concelebrat PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi, PS Petru Gherghel, episcop emerit, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop emerit şi peste 100 de preoţi. La sărbătoare au participat peste 2.000 de tineri din toată dieceza.

„Forţa speranţei, bucuria recunoştinţei” s-a simţit în cadrul întâlnirii diecezane a tinerilor din Dieceza de Iaşi, sâmbătă, 18 mai 2024. Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi a fost gazda întâlnirii din acest an, întâlnire ce a marcat zece ani de la beatificarea Fericitului Anton Durcovici, 140 de ani de la înfiinţarea Diecezei de Iaşi, cinci ani de la vizita Papei Francisc la Iaşi şi 25 de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea în România. Peste 2.000 de tineri, însoţiţi de preoţi şi persoane consacrate, au ales să împărtăşească din elanul tineresc, devenind mărturii ale unei credinţe vii.

La picioarele Crucii care a fost adusă în mijlocul tinerilor şi ghidaţi de versetul biblic încredinţat de Papa Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului 2024: „Cei care speră în Domnul umblă, dar nu obosesc” (cf. Is 40,31), toate revederile, prieteniile şi împărtăşirile din timpul zilei au făcut loc entuziasmului, reîmprospătând credinţa tuturor celor prezenţi.

Prima frânghie între suflete şi Dumnezeu a fost rugăciunea comună însoţită de salutul gazdelor prin cuvântul de bun venit al părintelui Daniel Iacobuţ, parohul comunităţii gazdă, şi părintelui Eduard Cristian David, vicar parohial şi responsabil cu tinerii catedralei. Cu zâmbetul pe chip şi inima deschisă, tinerii au avut ocazie de a dărui şi a primi bucuria, pe care să o poarte în mediile din care provin.

Pr. Iulian Budău, preot iezuit şi prieten al tinerilor, a oferit un mesaj de încurajare şi speranţă prin momentul catehetic ce a urmat. Părintele a încercat să trezească conştientizarea recunoştinţei şi speranţei ce ne înconjoară în aspectele simple ale vieţii. „Cea mai scurtă cale către cer este fapta bună.” Tinerii „care umblă, dar nu obosesc”, datorită modului în care vorbesc prin propriile fapte despre iubirea lui Dumnezeu, sunt frumoşi. Ei devin mesageri ai speranţei şi ai bucuriei, de care este atâta nevoie în lume. „Acolo unde există bucurie, Diavolul intră-n şomaj”.

Livia Frona, prin talentul ei, deşi este nevăzătoare, ne-a adus mărturia ei. Cântul ei la pian a devenit rugăciune, înălţând sufletele şi producând emoţia ce a accentuat caracterul divin al sărbătorii.

Ziua Tineretului a fost şi rămâne o dovadă a faptului că tinerii sunt preţuiţi de Biserică, sunt iubiţi şi însoţiţi de conducătorii ei. Tinerii Diecezei de Iaşi au avut onoarea şi deosebita bucurie de a-l avea în mijlocul lor, celebrând Sfânta Liturghie, pe Eminenţa Sa Pietro Parolin, cardinal secretar de stat al Sanctităţii sale Papa Francisc. Alături i-au fost ÎPS Aurel Percă, ÎPS Ioan Robu, PS Iosif Păuleţ, PS Petru Sescu, PS Petru Gherghel, precum şi pr. Daniel Iacobuţ, paroh al Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”, şi pr. Felix Roca, responsabilul Oficiului pentru pastoraţia tineretului la nivel naţional. Prezenţa întregului cler a fost întâmpinată cu recunoştinţă şi entuziasm, dovedind locul special pe care îl ocupă tinerii în sânul Bisericii Catolice.

În cadrul predicii, Eminenţa Sa cardinalul Pietro Parolin şi-a manifestat recunoştinţa faţă de Preasfinţitul Iosif şi a invocat amintirea vizitei Sfântului Părinte în România. Virtutea speranţei a fost în centrul mesajului său, ea fiind firul roşu al acestei sărbători: „Cea mai tinerească dintre virtuţi”. Cardinalul a definit virtutea ca „o practicare a binelui ce se transformă în obişnuinţă”. Speranţa nu trebuie confundată cu simpla atitudine pozitivă deoarece, pentru creştin, ea se naşte din întâlnirea cu Cristos. Avem nevoie de speranţă deoarece nu amăgeşte şi nu înşală. În încheiere, a încurajat tinerii să se angajeze pentru unitate, misiune încredinţată de Papa Ioan Paul al II-lea prin strigătul din anul 1999, în cadrul vizitei sale în România.

Doar noi ne putem separa de iubirea lui Cristos, căci dragostea şi nădejdea se întrepătrund şi dau voie prezentului să fie atins de lucrurile viitoare. La finalul Sfintei Liturghii, PS Iosif a mulţumit parohiei gazdă, celor aproximativ 100 de voluntarilor ce şi-au pus energia şi timpul în slujba Bisericii, oaspeţilor şi tuturor celor prezenţi.

În a doua parte a zilei, după ce am înălţat şi încredinţat Domnului momentele petrecute împreună, energia tinerilor a continuat să coloreze atmosfera, scriind amintiri într-un cadrul senin şi prietenos. Festivalul tinerilor a adus pe scenă voci speciale, tineri din diverse părţi ale diecezei ce au dorit să se exprime şi să dăruiască din bucuria propriilor talente. Jocul, muzica şi dansul au completat întâlnirea, fiind ocazii de apropiere şi privire către celălalt.

Mărturiile au continuat, căci modul de lucru al Providenţei Divine merită să se cunoască şi să capete ecou. Familia Grosu Irina şi Cristian şi-a manifestat recunoştinţa faţă de fericitul Anton Durcovici, a cărui beatificare i-a adus împreună. S-au convins că fără Dumnezeu nimic durabil nu este posibil, iar povestea lor va rămâne un exemplu.

Pe scenă a urcat, încă o dată, pr. Iulian Budău care ne-a sfătuit să combatem frica şi răutatea prin cultivarea umorului.

Eminenţa Sa cardinalul Pietro Parolin mers în mijlocul tinerilor să-i salute şi să-i asigure de rugăciunea şi preţuirea sa, dar şi a Sfântului Părinte Papa Francisc. Eminenţa Sa şi-a manifestat aprecierea pentru păstrarea tradiţiei ce ne întoarce mereu la rădăcini. Ne-a îndemnat să purtăm şi să construim pacea acolo unde trăim. Prin el, tinerii i-au trimis Papei Francisc o scrisoare.

La finalul zilei, cu speranţa şi dorinţa ca toate trăirile din cadrul acestei întâlniri să devină un imbold spre creşterea în recunoştinţă, mulţumirile s-au strecurat în mesajele de rămas bun transmise cu bucurie autentică.

Întregul eveniment a fost transmis în direct pe pagina de Facebook a Episcopiei de Iaşi, prin grija şi munca echipei de la ERCIS FM. Sfânta Liturghie a fost transmisă în direct din Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi pe Radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată şi pe Angelus TV, TVR Iaşi şi TVR 2.

Alma-Mariana Ciobanu

Fotografii de la eveniment sunt disponibile aici.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top