ZMT

Prima întâlnire mondială a tinerilor

Ziua de 14 aprilie 1984, data istoricei întâlniri a tinerilor, este considerată care prima Zi Mondială a Tineretului. Această zi fusese planificată ca Jubileu internațional al tinerilor, din cadrul Anului Sfânt al Răscumpărării, cu ocazia celei de-a 1950-a aniversări a Învierii lui Isus. Anul Sfânt fusese convocat de Ioan Paul al II-lea și s-a desfășurat între 25 martie 1983 și 22 aprilie 1984.

Cu această ocazie, peste 300.000 de tineri din întreaga lume au venit la Roma, găzduiți de aproximativ 6.000 de familii romane. A doua zi, Papa Wojtyla a încheiat Jubileul Tineretului în timpul rugăciunii Angelus din Duminica Floriilor. De Paște, în ziua de 22 aprilie, Papa Ioan Paul al II-lea doreşte ca lângă altarul din Bazilica Sfântul Petru să fie aşezată o cruce pe care toată lumea să o poată vedea. După dorinţa sa este ridicată o cruce simplă de lemn, cu înălţimea de 3,8 metri. La sfârşitul anului jubiliar, după ce a închis Poarta Sfântă, Papa încredinţează această cruce tinerilor din lumea întreagă adresându-le următorul îndemn: „Dragi tineri, la încheierea Anului Sfânt, vă încredinţez însuşi semnul acestui an jubiliar: Crucea lui Cristos. Purtaţi-o în lume ca semn al iubirii Domnului Cristos pentru omenire şi vestiţi tuturor că doar în Cristos, mort şi înviat, există salvare şi mântuire”. Apoi, papa le-a dat întâlnire tinerilor pentru Duminica Floriilor din anul următor, proclamată de ONU drept Anul Internațional al Tineretului.

De atunci, „Crucea Tineretului” a devenit simbolul Zilelor Mondiale ale Tineretului succesive. În Duminica Floriilor din anul 2003, cu ocazia ceremoniei de trecere a crucii de la tinerii canadieni la tinerii germani, Papa Ioan Paul al II-lea a dorit să le ofere tinerilor un alt dar: o copie a icoanei Fecioarei Maria „Salus Populi Romani” venerată în Bazilica Sfânta Maria cea Mare din Roma. Papa a explicat astfel gestul său: „Încredinţez astăzi delegaţiei venite din Germania şi icoana Mariei. De azi înainte, împreună cu crucea, ea va însoţi Zilele Mondiale ale Tineretului. Va fi semnul prezenţei materne a Mariei lângă tineri, cei chemaţi, ca apostolul Ioan, să o primească în viaţa lor”.

Cele două simboluri sunt păstrate în Centrul Internațional de Tineret „Sfântul Laurențiu” din Roma și sunt duse în pelerinaj în diecezele catolice din întreaga lume în vederea Zilelor Mondiale ale Tineretului.

Crucea şi icoana Zilelor Mondiale ale Tineretului au vizitat ţara noastră în timpul Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic de la Oradea (6 – 10 august 2003). Pentru câteva zile tinerii din România au putut fi în jurul crucii care a marcat destinele a multor tineri de vârsta lor.

Pentru prima dată, în perioada 15 octombrie – 1 noiembrie 2014 , crucea şi icoana au fost în pelerinaj prin toate diecezele şi eparhiile ţării noastre, ca pregătire pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia, ce urma să aibă loc în anul 2016.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top