ZMT

În urmă cu 40 de ani – „Scânteia” Zilelor Mondiale ale Tineretului

Anul acesta, la 14 aprilie, se împlinesc 40 de ani de la prima întâlnire internațională a tinerilor, cu desfășurare în Piața San Pietro. Întâlnirea din urmă cu patru decenii a fost convocată de sfântul Ioan Paul al II-lea în contextul Anului Sfânt 1983-1984, stabilit pentru a marca Jubileul Extraordinar al Mântuirii. A avut loc atunci prima întâlnire internațională a tinerilor.

Sfânta Liturghie de Paști, 22 aprilie 1984, în cadrul căreia Sf. Ioan Paul al II-lea a încredințat Crucea tinerilor

Pentru marcarea a  40 de ani de la prima întâlnire a tinerilor, care a avut loc la 14 aprilie 1984 în Piața Sfântul Petru, Centrul Internațional pentru Tineret „Sfântul Laurențiu” din Roma organizează – sub patronajul Departamentului pentru laici, familie și viață și al Fundației Ioan Paul al II-lea pentru Tineret – două zile dedicate amintirii și actualității acelei întâlniri, considerată ca fiind „sămânța” Zilei Mondiale a Tinerilor.   

Sâmbătă, 13 aprilie, la ora 18.00, Crucea Zilei Mondiale a Tinerilor va porni din Piața Sfântul Petru spre Centrul Internațional pentru Tineret Sfântul Laurențiu (Via Padre Pancrazio Pfeiffer, 24).

La ora 19.00, va fi celebrată o Sfântă Liturghie, prezidată de cardinalul. José Tolentino de Mendonça, prefectul Departamentului pentru cultură și educație. Succesiv va avea loc o veghe de rugăciune și adorație a Crucii urmată de momentul de reflecție și cateheză intitulat „Ridică-te” (rise up)

Duminică, 14 aprilie, la Centrul San Lorenzo va fi celebrată o Sfântă Liturghie prezidată de cardinalul Lazarus You Heung-sik, prefect al Departamentului pentru cler. Întâlnirea se va încheia cu un moment de mărturii. Prezența și participarea la eveniment a celor doi cardinali – José Tolentino de Mendonça și Lazarus You Heung-sik – se dorește a fi ca o punte simbolică dintre ultima Zi Mondială a Tinerilor, de la Lisabona, din 2023, și următoarea întâlnire mondială a tinerilor care va avea loc la Seul, în 2027.

Sf. Ioan Paul al II-lea în aprilie 1984 cu tinerii în Aula Paul al VI-lea

De asemenea, tinerii din cadrul Centrul Internațional de Tineret „Sfântul Laurențiu” din Roma, în vederea Anului Sfânt 2025 doresc să îi încurajeze pe semenii lor să pornească din nou, în spirit de rugăciune și fraternitate, pentru a duce mesajul creștin, ca speranță pentru toți.

În Mesajul publicat la 25 martie a.c., cu ocazia celei de-a cincea aniversări a Exortației apostolice post-sinodale „Christus Vivit”, papa Francisc scrie: „În actualul context internațional, marcat de atâtea conflicte, de atâtea suferințe, îmi pot imagina că mulți dintre voi se simt descurajați. De aceea, doresc să pornesc din nou cu voi de la vestirea care este fundamentul speranței pentru noi și pentru întreaga umanitate”.

Sursa: Vatican News, ediția română

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top