Ziua Tineretului

Mesajul PS Iosif cu ocazia Zilei Tineretului 2023

Dragi tineri,

În mod tradițional, luna mai este închinată Sfintei Fecioare Maria, tânăra din Nazaret. Însă, pentru tinerii din Dieceza de Iași, începutul acestei luni înseamnă și ocazia de a se întâlni în jurul lui Cristos pentru a sărbători Ziua Tineretului la nivel diecezan. Este o întâlnire semnificativă pentru voi, dar și pentru întreaga noastră Biserică locală, deoarece, privind la voi, ne încărcăm tot mai mult cu prospețimea, entuziasmul și bucuria credinței. M-aș bucura mult să știu că toți adolescenții și tinerii din parohiile noastre vor fi prezenți la această întâlnire, că nu va lipsi nimeni.

Graba de a vesti și de a sluji

La îndemnul Sfântului Părinte, și anul acesta sunteți invitați să meditați la exemplul Fecioarei Maria: „Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă” (Lc 1,39). În Mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului 2022, papa Francisc evidențiază graba cu care Maria vestește lucrările minunate ale lui Dumnezeu în viața sa și se pune la dispoziția Elisabetei:

„Sfântul Ambroziu din Milano, în comentariul său la Evanghelia lui Luca, scrie că Maria s-a îndreptat în grabă spre munte «pentru că era bucuroasă de promisiune și doritoare să facă evlavios o slujire, cu elanul care îi venea din bucuria intimă. De altfel, unde, plină de Dumnezeu, putea să se grăbească să meargă dacă nu spre înălțime? Harul Duhului Sfânt nu comportă încetineli». De aceea, graba Mariei este grija slujirii, a vestirii bucuroase, a răspunsului prompt la harul Duhului Sfânt.”

Dacă în Mesajul meu de anul trecut vă îndemnam „să vă ridicați din orice situație de apatie, plictiseală și resemnare”, deoarece „tinerețea este caracterizată de entuziasm, de planuri îndrăznețe, de visuri mărețe și de acțiuni nobile”, doresc acum să mă opresc tocmai asupra acestei grabe bune a Sfintei Fecioare Maria. Imediat ce a primit vestea de la arhanghelul Gabriel, că a fost aleasă să fie mama Mântuitorului, plină de entuziasm, ea împărtășește cu alții tot ceea ce a primit de la Dumnezeu, devenind slujitoarea Domnului și slujitoarea aproapelui. Se întreabă: „La cine mă trimite Domnul? Pe cine pot să ajut?”. Astfel, se îndreaptă spre Elisabeta, nu doar pentru a o ajuta, ci și pentru a împărtăși împreună darurile extraordinare ale lui Dumnezeu.

Vă îndemn ca în fiecare dimineață să vă întrebați precum Maria: „La cine mă trimite astăzi Cristos? Ce bine pot să fac astăzi?”. Astăzi, nu mâine sau peste o săptămână, un an, cinci ani… Aceasta este o grabă bună: să vă puneți în prezent la dispoziția lui Dumnezeu! Mai mult decât generațiile trecute, voi doriți să se întâmple totul foarte repede. Tehnologia de azi vă constrânge în privința aceasta. Faceți în așa fel încât binele să se realizeze repede, ajutorul de care au nevoie atâtea persoane să îl primească fără întârziere, valorile să fie transmise cu repeziciune! Fiți cu adevărat fii și fiice ale luminii care răspândesc neîntârziat tot ceea ce este bun și frumos, mai repede decât fiii întunericului!

Harul Duhului Sfânt nu comportă încetineli!

Cuvintele sfântului Ambroziu din Milano sunt cu atât mai semnificative pentru noi, care am dedicat Duhului Sfânt anul pastoral în curs: „Uniți în Duhul Sfânt!”. Acesta nu este o realitate abstractă, ci este suflul lui Dumnezeu. El este, dragi tineri, cel care vă copleșește cu daruri, trezește în voi dorințe mărețe, vă oferă forța pentru a împlini lucruri înălțătoare. Lăsați-vă călăuziți de Duhul Sfânt, primiți darurile sale și faceți ca ele să rodească în viața voastră! Toate acestea fără încetineli, fără ezitări, fără amânări! În joc este însăși fericirea voastră. Papa Francisc vă îndeamnă atât de frumos în privința aceasta:

„Invocă-l în fiecare zi pe Duhul Sfânt pentru ca să reînnoiască în tine constant experiența marii vești. De ce nu? Nu pierzi nimic și el poate să schimbe viața ta, poate s-o lumineze și să-i dea o direcție mai bună. Nu te mutilează, nu-ți ia nimic, dimpotrivă, te ajută să găsești ceea ce ai nevoie în modul cel mai bun. Ai nevoie de iubire? N-o vei găsi în desfrânare, folosindu-i pe alții, posedându-i sau dominându-i. O vei găsi într-un mod care te va face într-adevăr fericit. Cauți intensitate? Nu o vei trăi acumulând obiecte, cheltuind bani, alergând cu disperare după lucrurile din această lume. Va veni într-o manieră mult mai frumoasă și satisfăcătoare dacă te vei lăsa condus de Duhul Sfânt.” (Christus vivit, 131)

Fiți făuritori ai păcii!

În aceste timpuri atât de tulburi nu ezit să vă îndemn să fiți făuritori ai păcii! Voi puteți face atât de mult în privința aceasta! Oriunde sunteți, în familie, la școală, la locul de muncă, în momentele de distracție, în timpul voluntariatului etc., îngrijiți-vă să evitați orice gând rău despre alții, orice cuvânt jignitor, orice atitudine nerespectuoasă! Grăbiți-vă să construiți pacea prin gesturi mici, dar care dăinuie veșnic! Grăbiți-vă să puneți iubirea voastră acolo unde este ură, dezbinare, tristețe, disperare. Grăbiți-vă să dăruiți prietenie, înțelegere, ajutor, bucurie și entuziasm! Duhul Sfânt, duhul păcii, să facă din fiecare dintre voi instrumente ale păcii!

Dragi tineri,

Ziua Tineretului la nivel diecezan celebrată în decanate să vă ajute să creșteți după dorința lui Cristos, să vă trăiți credința cu fidelitate și să fiți o bucurie pentru comunitățile noastre! Mă rog pentru ca voi să primiți toate aceste daruri și pentru ca ele să dea roade îmbelșugate în viața voastră. În această rugăciune se unesc și Preasfințitul Petru Sescu și Preasfințitul Petru Gherghel.

Să alergați mereu la Cristos și la Sfânta Fecioară Maria!

Vă îmbrățișez și vă binecuvântez din toată inima!

Al vostru,

† Iosif  Păuleț
episcop de Iași

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top