Papa Francisc către tineri

„Domnul nu vrea aventurieri solitari”

La începutul lunii septembrie din anul 2019, Papa Francisc a vizitat Mozambic, Madagascar și Mauritius. În această călătorie apostolică nu a pierdut ocazia să-i întâlnească și pe tineri, așa cum obișnuiește să facă de fiecare dată când vizitează o țară. În Maputo, capitala Mozambicului, Sfântul Părinte s-a adresat tinerilor în cadrul unei întâlniri interreligioase, evidențiind rolul important pe care îl pot avea tinerele generații în construirea „prieteniei sociale”.

În Madagascar, la veghea cu tinerii, Papa Francisc le-a cerut acestora să nu se lase amăgiți de propunerile care nu caută binele lor, ci, dimpotrivă, ar putea să le distrugă viața: „Ştim toţi, şi din experienţă personală, că ne putem rătăci şi alerga după iluzii care ne fac promisiuni şi ne vrăjesc cu o bucurie arătoasă, o bucurie rapidă, uşoară şi imediată, dar care la sfârşit lasă inima, privirea şi sufletul la jumătatea drumului”. Papa i-a pus în gardă pe tineri „să deschidă ochii” și să fie foarte atenți să nu cadă în plasa celor care urmăresc să se folosească de ei și să-i îndepărteze de la ceea ce poate aduce bucurie și mulțumire în viața lor: „Fiţi atenţi la cei care vă promit căi uşoare şi apoi vă lasă la jumătatea drumului! Acele iluzii care, atunci când suntem tineri, ne seduc cu promisiuni care ne anesteziază, ne iau vitalitatea, bucuria, ne fac dependenţi şi ne închid într-un cerc aparent fără ieşire şi plin de amărăciune”.

În același context, Sfântul Părinte i-a îndemnat pe tineri să depășească granițele vieții proprii și să se simtă protagoniștii unei înnoiri sociale. Nu este pentru prima dată când Papa Francisc își manifestă încrederea că tinerii pot construi o lume mai bună. De fapt, tinerii au o datorie în privința aceasta, pe care nu o pot îndeplini de unii singuri: „Este imposibil a fi un discipol misionar singur: avem nevoie de alţii pentru a trăi şi a împărtăşi iubirea şi încrederea pe care ne-o dă Domnul. Întâlnirea personală cu Isus este de neînlocuit, nu în manieră solitară ci în comunitate. Cu siguranţă, fiecare dintre noi poate să facă lucruri mari, da; dar împreună putem visa şi ne putem angaja pentru lucruri inimaginabile!”

Tocmai de aceea, Papa a ținut să le transmită tinerilor un mesaj foarte clar: „Domnul nu vrea aventurieri solitari. Ne încredinţează o misiune, e adevărat, dar nu ne trimite singuri în linia întâi”. Este modul prin care Papa le cere tinerilor să iasă din ei înșiși, să se simtă protagoniști, să creeze legături, să aibă curaj în fața piedicilor care se pot ivi: „Suntem invitaţi să descoperim faţa lui Isus pe feţele celorlalţi: celebrând credinţa în mod familial, creând legături de fraternitate, participând la viaţa unui grup sau a unei mişcări şi încurajându-ne să trasăm un parcurs comun trăit în solidaritate. Astfel putem învăţa să descoperim şi să discernem căile pe care Domnul vă invită să le parcurgeţi, orizonturile pe care El le pregăteşte pentru voi. Niciodată să nu vă izolaţi sau să vreţi să faceţi singuri! Este una din cele mai rele ispite pe care le putem avea”.

Un tânăr creștin are datoria de a lupta împotriva acestei ispite care îl poate duce la izolare și la închiderea în sine, tăinuind talanții pe care Dumnezeu i-a dat spre folosul tuturor. În planul lui Dumnezeu, toți sunt importanți, iar împreună se realizează lucrurile cele mai frumoase. Acest lucru ne amintește de mesajul principal pe care Sfântul Părinte a dorit să-l transmită în timpul vizitei sale în România.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top