De mai mulți ani, în ziua de 18 octombrie are loc inițiativa intitulată „Un milion de copii se roagă Rozariul” ce urmărește să îi implice pe copii într-o campanie de rugăciune pentru pace și unitate în lume. În special anul acesta, copiii sunt îndemnați să se roage pentru eliberarea de pandemia de coronavirus.
Oficiul Național pentru Pastorația Tineretului și-a propus să promoveze această inițiativă în întreaga țară, la care se asociază și Oficiul pentru Pastorația Tineretului din Dieceza de Iași.
Originea campaniei
Ideea de a promova această inițiativă s-a născut în anul 2005, în Caracas (Venezuela). În timp ce un grup de copii se ruga Rozariul în fața unei grote de-a lungul unei străzi, multe mame ce erau de față au simțit prezența Sfintei Fecioare Maria. În acest context și-au adus aminte de profeția lui Padre Pio: „Dacă un milion de copii s-ar ruga Rozariul, lumea s-ar schimba”. Inițiativa s-a răspândit în lumea întreagă ca semn al puterii rugăciunii înălțate de copii, fiind susținută la nivel mondial de fundația de drept pontifical „Biserica în Suferință”.
O nouă încredere în iubirea și protecția lui Dumnezeu
„Lumea noastră nu mai este aceeași, și ceea ce altădată era de la sine înțeles nu va mai fi acum” se afirmă în scrisoarea de prezentarea a acestei inițiative semnată de cardinalul Mauro Piacenza, președintele Fundației „Biserica în Suferință”, și de părintele Martin M. Bart, asistent spiritual. În această criză sanitară ce ne-a descoperit fragilitatea și limitele „suntem tentați să nu-l mai vedem pe aproapele nostru ca pe o imagine a lui Dumnezeu, ci ca pe un pericol, ca pe un potențial purtător de virus”. În fața acestei provocări va trebui să se arate adevărata noastră umanitate, dar nu fără Dumnezeu, deoarece „umanitatea fără Dumnezeu ar fi condamnată la înfrângere”. Astfel, „această rugăciune mondială a Rozariului cu copiii trebuie să ne umple de o nouă încredere în iubirea și protecția lui Dumnezeu, pe care el vrea să ni le ofere prin Mama sa.”
Invitația de a recita Rozariul este pentru data de 18 octombrie sau de 19 octombrie în cazul în care Rozariul este recitat împreună cu copiii în școli sau grădinițe, întrucât data de 18 octombrie din anul acesta este o zi duminică.
Rozariul ca o „vaccinare” împotriva răului
În scrisoarea adresată direct copiilor, inițiatorii campaniei amintesc că într-o situație atât de complicată precum pandemia „este deosebit de important ca noi toți să rămânem uniți și să ne ajutăm reciproc”, fără a uita că cel mai mare ajutor vine de la Domnul. De fapt, „cu ajutorul nostru, Dumnezeu vrea să înfrângă orice rău, toate bolile, orice suferință și să ne ofere un paradis”. De aceea, noi trebuie să învățăm să ne încredem cu totul în el, să-l iubim mult pe el și pe ceilalți și cu ajutorul lui să evităm orice păcat. Sfânta Fecioară Maria ne ajută în acest sens, pentru că „ea vrea să ne ia de mână, să ne ferească de rău și să ne ajute în fiecare zi ca să trăim asemenea lui Isus”. Simțim apropierea ei în special când ne rugăm Rozariul, care este ca o „vaccinare” împotriva răului.
Cum se poate participa la acest lanț de rugăciune?
În ziua de 18 octombrie se pot organiza grupuri de copii care să recite Rozariul în biserici sau în alte locuri din parohii. În ziua de 19 octombrie astfel de grupuri se pot ruga în grădinițe sau școli. Intenția de rugăciune este pentru eliberarea omenirii de pandemia de coronavirus. Este recomandat ca grupurile să se înscrie pe situl oficial al inițiativei.
Materiale
Pentru răspândirea inițiativei „Un milion de copii se roagă Rozariul” sunt disponibile mai multe materiale:
- Scrisoarea semnată de cardinalul Mauro Piacenza, președintele Fundației „Biserica în Suferință”, și de părintele Martin M. Bart, asistent spiritual;
- Scrisoarea adresată copiilor;
- Pliant cu meditarea misterelor de slavă (pentru ziua de duminică, 18 octombrie);
- Pliant cu meditarea misterelor de bucurie (pentru ziua de luni, 19 octombrie);
- Afișul campaniei (pentru mediul online și pentru tipărire);
- Imagine pentru rețelele sociale.
Aceste materiale pot fi descărcate de aici.
Vă adresăm rugămintea de a trimite fotografii de la momentele de rugăciune cu copiii la adresa de email: tinericonectati@gmail.com.
„Vă mulțumim pentru că îi puneți pe copii sub mantia protectoare a Maicii Domnului. Atunci când îi învățăm să o cunoască pe Maria ca pe o mamă personală și să se roage Rozariul, luăm pentru ei cea mai importantă măsură de protecție și le dăm cea mai bună «armură» pentru drumul spre viitor” se spune în încheierea scrisorii de prezentarea a acestei inițiative.