Vocaţie

De la dorință la alegere

Dragă tânără,
Dragă tânăr,

Vorbim mult despre decizii, însă pentru a face alegeri bune avem nevoie să înțelegem care sunt „mecanismele” unei decizii. Orice decizie personală serioasă implică patru aspecte: dorința, renunțarea, legătura cu trecutul și orientarea spre viitor. Îți propun să le explicăm pe rând, astfel încât alegerile tale să nu fie „oarbe”.

Dorința este aceea care ne „împinge” spre o hotărâre. Este elementul preferențial care mă determină să aleg o posibilitate nu pentru că este singura posibilă, ci pentru că este preferată altor posibilități care îmi sunt accesibile. Pare complicat? Iată un exemplu foarte simplu: un băiat care alege să se căsătorească cu o anumită fată, nu o alege pe aceasta pentru că este singura variantă, ci, din multitudinea de posibilități, o alege pe ea deoarece dorința intensă este îndreptată spre ea. A dori înseamnă a concentra propriile energii spre ceva care simt că este central pentru viața mea. O decizie bună nu se bazează pe motivații exterioare (caut o meserie din care se fac mulți bani, mă căsătoresc cu primul/prima care se ivește de teamă să nu rămân singur/singură), nici pe presiunea socială (hotărâm să locuim împreună înainte de căsătorie, deoarece toată lumea face la fel), nici pe tradiție (mă căsătoresc pentru că toată lumea îmi spune că ar fi timpul să fiu la casa mea) și nici pe o anumită formă de identificare (mă fac preot pentru că vreau să fiu ca parohul meu). O decizie matură se bazează pe motivații interioare, ce derivă din aprecierea pentru ceea ce se alege: aleg pentru că eu cred în ceea ce aleg și această alegere izvorăște din voința mea liberă.

Pentru a realiza ceea ce doresc trebuie să renunț. Dacă doresc un lucru înseamnă că automat trebuie să renunț la alte lucruri care devin incompatibile cu primul. Dacă într-o zi doresc să fac un lucru măreț trebuie să renunț la dorințele opuse: să dorm, să lenevesc, să pierd timpul etc. Iluzia de a putea lăsa toate opțiunile deschise duce la nemulțumire, neîmplinire și tristețe.

Orice decizie, chiar și cea mai banală, are o legătură cu trecutul, spune ceva despre mine și este legată de modul meu de a trăi. De exemplu, va fi foarte greu ca o persoană care urmărește numai interesele sale, care nu are minimul exercițiu al dăruirii să aleagă să se implice în acțiuni de voluntariat. Orice alegere importantă este precedată de „micro-alegeri”. Alegerile de a mă ruga, de a mă implica în activități pentru copii, tineri sau bătrâni, de a face voluntariat etc. mă pot ajuta să merg pe un drum care ar putea duce spre decizia de a deveni călugăr sau călugăriță. La fel cum comportamentul nerespectuos față de persoane, dezordinea sentimentelor sau a sexualității etc. mă îndepărtează de posibilitatea de a avea o viață fericită în căsătorie. Așadar, alegerile mari sunt pregătite de cele mici.

O alegere făcută orientează spre viitor. În special alegerile existențiale, precum alegerea stării de viață, devine baza pentru multe alte alegeri viitoare. Hotărârea de a încheia o căsătorie va fi urmată de alte decizii care vor da forță celei inițiale și o vor actualiza permanent, alegerea unui anumit parcurs de studii va determina alte alegeri care vor caracteriza propria viață etc.

Cu toate acestea, nicio decizie majoră nu este lipsită de nesiguranță, de îngrijorare și de teamă. Ceea ce dăruiește mângâiere și forță este convingerea că Dumnezeu ne însoțește pe acest drum al alegerilor care conturează propria viață și, de aceea, putem spune cu multă convingere: „Știu în cine am crezut şi în cine mi-am pus încrederea” (1Cor 1,12).

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top