Vocaţie

Forța deciziei

Dragă tânără,
Dragă tânăr,

Este ultima scrisoare de felul acesta pe care ți-o adresez în dorința de a-ți vorbi despre alegerile serioase ale vieții, despre discernământ, despre vocație. Am căutat, în mai multe scrisori, să îți ofer câteva elemente care să te ajute să privești și să trăiești viața ta ca pe o vocație, ca pe un răspuns la chemarea lui Dumnezeu, care dorește să fii fericit. Închei această serie de scrisori vorbindu-ți despre „portretul-robot” al tânărului hotărât, care are curajul să ia decizii serioase pentru viața sa. De astfel de tineri are nevoie Biserica și lumea!

Curajul de a decide, de a lua hotărâri solide pentru propria viață bazate pe credință, face ca o persoană să se evidențieze prin anumite valori care îi caracterizează viața. Astfel, cel care decide pe baza convingerilor crește în maturitate umană, spirituală și psihologică. Cel care a luat o hotărâre semnificativă pentru propria viață, în primul rând este capabil să fie fidel. În numele valorilor alese în mod liber știe să renunțe la satisfacerea imediată a propriilor nevoi și găsește forța de a persevera în atingerea obiectivului propus, renunțând chiar la unele lucruri plăcute, care sunt bune, dar care pot îndepărta de ținta propusă. De exemplu, dacă un tânăr sau o tânără a decis să se facă medic își concentrează eforturile în mod continuu spre acest obiectiv insistând asupra studiului, renunțând la unele distracții care risipesc energia și concentrarea și, eventual, alegând unele experiențe de voluntariat care îi pot fi de folos în atingerea scopului propus.

În al doilea rând, o persoană care a luat o decizie importantă este capabilă să înfrunte adversitățile. Orice lucru serios din viață se realizează cu sacrificiu. Toți dorim ca printr-o magie să se rezolve dificultățile pe care le întâlnim în momentul în care alegem să împlinim ceva semnificativ. Cel care este convins de alegerea pe care a făcut-o, de valorile pe care a decis să le trăiască, găsește forța de a înfrunta dificultățile care „vin la pachet” și care pot proveni din frica de a da greș, din teama de a risca sau din contextul care nu încurajează trăirea valorilor respective. Un tânăr care decide să intre în seminar sau o tânără care a descoperit că vocația ei este de să fie persoană consacrată, vor urma un parcurs de formare și de creștere de-a lungul căruia vor avea de înfruntat numeroase dificultăți care vor „purifica” și vor întări alegerea lor.

În al treilea rând, alegerile făcute cu maturitate fac ca persoana să devină un agent de schimbare socială. Cel care acționează în numele convingerilor și al valorilor alese este mai capabil să îi influențeze pe ceilalți și să producă schimbări majore în mediul în care trăiește. Așa s-a întâmplat cu sfinții! Este de ajuns să ne gândim, de exemplu, la sfânta Tereza de Calcutta.

Nu în ultimul rând, cel care își construiește viața pe alegeri consistente este în stare să se relaționeze bine, deoarece are o anumită stabilitate, inspiră încredere și e capabil să ajute dezinteresat.

Citind rândurile acestea, știu că îți spui că este vorba despre lucruri ideale. Cu toate acestea, dacă privești mai atent în jurul tău vei descoperi multe persoane în care strălucesc aceste valori. Spre un astfel de mod de viață suntem chemați să tindem fiecare dintre noi pentru ca astfel să devenim acel „om nou” dorit de Cristos. El s-a întrupat tocmai pentru a ne oferi modelul omului deplin realizat, împlinit, fericit.

Îți mulțumesc pentru că mi-ai primit aceste scrisori. Sper să îți fi fost de folos!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top