În cadrul celui de-al XI-lea Forum Internațional al Tinerilor, cu titlul „Tineri în acțiune într-o Biserică sinodală”, ce a avut loc la Sassone (Roma), în perioada 19-22 iunie 2019, Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață și Dicasterul pentru Comunicare, organisme ale Sfântului Scaun, au lansat tinerilor prezenți provocarea de a povesti într-un material video de un minut ce urme lasă în viața lor cuvintele Papei Francisc din Exortația apostolică postsinodală „Christus vivit”.
Cele nouă capitole, însumând 266 de paragrafe, au fost împărțite în 26 de teme majore și fiecare dintre acestea au fost încredințate unui tânăr sau unei tinere, din mai multe țări, pentru a împărtăși într-un material video ce înseamnă cuvintele din „Christus vivit” pentru viața proprie.
Contribuția României la acest proiect nu lipsește! Astăzi a fost publicat de către Dicasterul pentru Comunicare al Sfântului Scaun mesajul tinerilor din țara noastră. Raluca Cocuț, ce a participat la Forumul Internațional al Tinerilor, s-a referit la numerele 64 – 85 din Exortația apostolică postsinodală „Christus vivit”:
„Mă uit în jurul meu, la prietenii mei, și observ o mare dorință ca ei să fie priviți cu mai multă încredere, cu mai multă speranță. Din păcate, găsim deseori atitudini care scot în evidență defectele noastre, care, așa cum spune Papa, fac liste de dezastre. Astfel de atitudini nu ne ajută cu nimic!
Avem nevoie de ajutor! Deși trăim într-un mediu majoritar creștin, nu este ușor pentru noi să ne mărturisim credința; deși crește și bunăstarea materială, nu găsim ajutor suficient pentru construirea viitorului nostru în propria țară și, de aceea, alegem să emigrăm. Prețuim familia așa cum este dorită de Dumnezeu, dar ne confruntăm și cu încercările tot mai vehemente de colonizare ideologică.
Simțim că Biserica este mamă și are grijă de noi, și asta ne dă posibilitate să creștem. De aceea ne dorim mai mult! Ne dorim să fim în mod concret implicați în procesele de decizie și, de ce nu, să ni se ofere spații în structurile Bisericii.
În felul acesta, simțim în mod concret că nu suntem doar viitorul Bisericii și al societății, ci suntem acum-ul lui Dumnezeu.”