Evenimente

Pelerinaj la întâlnirea europeană Taizé de la Wrocław

Următoarea Întâlnire Europeană a Tineretului, a 42-a ediție, va avea loc în orașul Wrocław (Polonia), între 28 decembrie 2019 și 1 ianuarie 2020. Din anul 1978, Comunitatea din Taizé organizează, în fiecare an, o întâlnire europeană pentru tineri intitulată „Pelerinaj de încredere pe Pământ”. Acest pelerinaj oferă participanților posibilitatea de a împărtăși credința cu cei de vârsta lor, de a cunoaște realitatea comunităților creștine din țara gazdă, de a se ruga cu ajutorul cântărilor specifice Comunității din Taizé, de a experimenta ospitalitatea familiilor care își deschid casele și de a participa la diferite ateliere și evenimente.

Wrocław este capitala regiunii Silezia de Jos, al patrulea cel mai mare oraș din Polonia și un important centru cultural, turistic și religios. Mai este numit și „Veneția Poloniei” datorită celor mai mult de 100 de poduri de pe fluviul Odra ce unesc diferitele zone al orașului cu cele 12 insule de pe cursul său, dintre care iese în evidență insula catedralei „Sfântul Ioan Botezătorul”, una dintre cele mai bine conservate catedrale gotice din Europa.

Grupul de rugăciune Taizé din Iași, împreună cu Oficiul pentru Pelerinaje și Oficiul pentru Pastorația Tineretului organizează participarea la acest eveniment devenit tradițional.

Programul:

  • 26 decembrie 2019: Plecare din Iași (ora 7.00) și Roman (ora 8.00) și cazare în stil Taizé (izopren și sac de dormit) la Satu Mare.
  • 27 decembrie 2019: Plecare spre Cracovia unde se va celebra sfânta Liturghie la sanctuarul „Divina Îndurare”, se va vizita sanctuarul „Sfântul Ioan Paul al II-lea” și se va vizita centrul orașului. Cina, cazarea pentru noapte și micul dejun vor avea loc la o casă pentru pelerini din Cracovia.
  • 28 decembrie 2019: Plecare spre Wrocław, cazare oferită de organizatori, cina și rugăciunea de seară la Hala Stulecia și în corturile marcate ca atare.
  • 29 – 31 decembrie 2019: Rugăciunea de dimineață în biserica gazdă, apoi discuții în grupuri mici și descoperirea comunității locale; rugăciune de prânz în diferite biserici; prânz la pachet; după-amiază în diferite locuri din oraș: ateliere pe teme de implicare socială, credință și viață interioară, creație artistică; cina și rugăciunea de seară la Hala Stulecia.
  • 31 decembrie 2019: Întâlniri pe țări. În seara de 31 decembrie, va avea loc o rugăciune de veghe pentru pace în fiecare biserică gazdă, urmată de o „sărbătoare a popoarelor”.
  • 1 ianuarie 2020: Participarea la slujba de dimineață în bisericile gazdă locale, prânzul cu familiile gazdă, plecare spre sanctuarul „Sfânta Fecioară Maria” de la Czestochowa. Cina, cazarea și micul dejun vor avea loc la o casă pentru pelerini din Czestochowa.
  • 2 ianuarie 2020: Sfânta Liturghie la sanctuarul din Czestochowa și plecarea spre Auschwitz unde se va vizita Muzeul Lagărului de Concentrare de la Auschwitz. Plecare spre Satu Mare și cazare la Internatul Liceului Catolic.
  • 3 ianuarie 2020: Plecare de la Satu Mare și sosire la Roman și Iași seara în jurul orelor 20.00-21.00.

„Pelerinajul de încredere pe Pământ” se evidențiază prin simplitatea sa. Tinerii vor fi găzduiți în familii din Polonia sau în parohiile care vor găzdui pelerinii. Cu toate acestea trebuie să aducă cu ei izopren și sac de dormit.

Acest pelerinaj este destinat tinerilor cu vârsta între 16 și 35 de ani.

Costul este de 230 euro + 100 de lei. Costurile includ taxa de participare (40 de euro), transport, taxe de drum, cazări pe traseu, biletul de intrare la Muzeul Auschwitz. Costurile nu includ mesele de prânz pe traseu, asigurarea de călătorie sau alte deplasări în afara programului.

Înscrierea se face contactând telefonic pe pr. Daniel Iacobuț (tel. 0767/352215, e-mail: pr_danieliacobut@yahoo.it) sau pr. Cristian Diac (tel. 0740/218261, e-mail: christianusdiac@gmail.com), până la 15 noiembrie 2019. Înscrierea va fi luată în considerare numai în urma achitării avansului de 50 de euro până la data de 20 noiembrie 2019. Avansul nu va fi restituit în cazul unei eventuale retrageri.

Afișul evenimentului poate fi descărcat de aici.

Informații despre eveniment se se găsesc pe www.taize.fr

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top