Ziua Tineretului

Credință, sărbătoare și culoare la Ziua Tineretului

Sâmbătă, 5 mai 2018, Sfânta Fecioară Maria a strâns în jurul ei peste 3000 de tineri, preoți și persoane consacrate care au participat la Ziua Tineretului de la Săbăoani. Sărbătoarea a stat sub tema Zilei Mondiale a Tineretului de anul acesta: „Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu” (Lc 1,30) și s-a înscris în rândul întâlnirilor diecezane de tineret care se desfășoară an de an în prima zi de sâmbătă a lunii mai.

Ziua a fost precedată de o procesiune cu crucea și icoana Zilei Tineretului pe străzile din Săbăoani, de Sfânta Liturghie și de un moment de adorație euharistică împreună cu voluntarii.

Sâmbătă a fost o zi cu mult soare la Săbăoani, dar și cu multă energie și entuziasm atât din rândul participanților, cât și al organizatorilor. Gazda miilor de tineri care au venit din peste 100 de parohii din Dieceza de Iași a fost Parohia „Sf. Mihail, Arhanghelul”, aflată în strânsă colaborare cu celelalte parohii din localitate. Sărbătoarea tinerilor din acest an s-a desfășurat, de asemenea, cu spijinul Oficiului pentru Pastorația Tineretului, prin persoana părintelui Felix Roca, responsabil al oficiului.

Ziua a debutat cu un moment de energizare, când voluntarii din Săbăoani i-au invitat pe toți cei care au sosit la sărbătoare să-și încarce bateriile împreună cu ei, în ciuda soarelui deja dogoritor. Deschiderea oficială a zilei a fost marcată de o rugăciune și de interpretarea imnului întâlnirii împreună.

Cateheza din acest an a fost susținută de părintele Marius Petru Bîlha, de la Institutul Franciscan din Roman. În contextul extraordinar al beatificării Veronicăi Antal, părintele a vorbit tinerilor prezenți la întâlnire despre viața ei și despre sfințenia trăită în simplitatea lucrurilor de fiecare zi. El i-a încurajat insistent pe tineri să nu le fie teamă să fie sfinți, pentru că sfințenia este pentru toți. Asemenea exemplului tinerei Veronica, să nu le fie teamă de frumusețea interioară și să îndrăznească tot mai mult să ducă o viață curată. Cuvintele părintelui Marius care au răsunat în prima parte a zilei au fost: „Biserica are nevoie de tineri pentru a se întineri!”. Și, cu siguranță, s-a bucurat alături de tinerii sosiți la Săbăoani de deschiderea cu care aceștia au ales să răspundă chemării lui Dumnezeu.

În centrul întâlnirii de sâmbătă a stat, bineînțeles, sfânta Liturghie, cu prezența nelipsită a păstorilor Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, care s-a întors „acasă”. În satul natal, PS Aurel a împărtășit tinerilor participanți cuvântul de învățătură. El a făcut referințe la cuvintele Papei pentru ZMT 2018, dar și ale celorlalți papi. Episcopul a subliniat curajul prezentului și speranța viitorului care nu trebuie să lipsească din viața tânărului, mai ales când are exemple atât de grăitoare ale celor două tinere care l-au ales pe Dumnezeu fără nicio ezitare: Sfânta Fecioară Maria și Veronica Antal. Privind la ele, PS Aurel i-a încurajat pe tineri să nu le fie teamă atunci când Dumnezeu vrea să le încredințeze o misiune, pentru că tinerii au multe alegeri de făcut și tot ceea ce le rămâne este să îndrăznească să privească viața în ochi. „Să ne ancorăm puternic în cuvântul lui Dumnezeu pentru a ști cine suntem, ce alegeri să facem în viață; să curățăm acea fereastră în inimii pentru a vedea ce vrea Dumnezeu de la noi” – au fost cuvintele pe care PS Aurel le-a sădit în inima fiecărui tânăr prezent la Ziua Tineretului.

Cântările de la sfânta Liturghie au fost animate de corul tinerilor din Săbăoani și de orchestra tinerilor catolici, sub atenta îndrumare a lui Marius Mădălin Munteanu, un tânăr pasionat de muzică și de Cristos. Orchestra, construită chiar de el, a fost la Ziua Tineretului de la Săbăoani în primă audiție, o experiență care, cu siguranță, i-a făcut deja celebri și doriți.

La finalul celebrării, parohul al comunității „Sf. Mihail”, părintele Iosub Iosif Irinel, a adus alese mulțumiri tuturor celor care au contribuit la buna organizare și desfășurare a evenimentului. El și-a manifestat în mod deosebit aprecierea față de toți binefăcătorii din Săbăoani, precum și față de preoții din toate parohiile din localitate, față de cor și orchestră și față de voluntarii care au fost în orice moment disponibili și energici.

La celebrările din prima parte a zilei au participat și autoritățile locale și județene. În special, doamna primar Valeria Dascălu și-a manifestat aprecierea pentru oportunitatea oferită locuitorilor din Săbăoani de a găzdui acest eveniment și a dovedi, încă o dată, cunoscuta ospitalitate.

După ce au gustat din plin din sărmăluțele gospodinelor, participanții s-au adunat la Festivalul Tinerilor. Ca în fiecare an, artiștii noștri din Dieceza de Iași au făcut un spectacol de neuitat. S-a dansat atât de ritmuri moderne, dar mai ales pe ritmuri populare, s-a cântat despre România, despre Dumnezeu și despre umanitate și s-au dat și luat lecții de gramatică prin arta teatrală.

Noutatea de anul acesta de la Ziua Tineretului de la Săbăoani a fost inițiativa #WeColorFaith, care a dat culoare atât credinței, cât și fețelor și hainelor tinerilor participanți, prin norul de pudră colorată care s-a înălțat la finalul Festivalului Tinerilor, culori ale iubirii, așa cum le-a numit PS Petru.

Rugăciunea de încheiere a fost rostită sub binecuvântarea episcopilor noștri, care și-au exprimat deja dorința de a-i reîntâlni pe tinerii prezenți la Săbăoani și anul viitor, în cadrul întâlnirilor decanale.

A fost o zi cu adevărat toropitoare! Soarele a fost puternic, dar mai puternică a fost bucuria și energia tinerilor care, de la an la an, fac ca această sărbătoare a lor să strălucească și mai mult! De la Săbăoani am plecat cu toții cu amintiri frumoase! Urmează Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic de la Satu Mare în luna iulie a acestui an. Cine va striga prezent și acolo?

Fotografii de la acest eveniment se găsesc aici.

Sfânta Liturghie:

Festivalul tineretului:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top