Evenimentul verii pentru Biserica Catolică din România a avut loc la Cluj-Napoca unde s-a desfăşurat cea de-a XIII-a ediţie a Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic. Aproape 2200 de tineri au participat la această întâlnire, în perioada 22-25 iulie 2015, ce a avut tema „Căutători de fericire”, inspirată din cuvintele lui Cristos: „Fericiţi cei cu inima curată, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu” (Mt 5,8). Tinerii Diecezei de Iaşi, însoţiţi de episcopi, preoţi şi persoane consacrate, au trăit din plin zilele intense de la Cluj-Napoca.
Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic (INTC) de la Cluj-Napoca a continuat tradiţia, începută de Dieceza de Iaşi, a acestor evenimente pentru tineri ce s-au desfăşurat în precedenţă la Vizantea, Gheorghe Doja, Faraoani, Blaj, Butea, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Şumuleu-Ciuc, Baia Mare şi Iaşi. INTC 2015 a avut loc în contextul în care oraşul Cluj-Napoca este Capitală Europeană a Tineretului. De fapt, au fost prezenţi participanţi şi din Franţa, Italia, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova.
Pentru acest eveniment cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, a transmis un mesaj în numele papei Francisc îndemnându-i pe tineri „să facă să transpară prietenia cu Isus prin atitudinea şi modul lor de a se comporta, să se gândească mereu că sunt mici mlădiţe ataşate viţei de vie care este Isus şi să simtă curgerea sevei vitale a Duhului Sfânt şi să aducă rod mult, să fie curajoşi, răbdători, smeriţi, capabili să împărtăşească dar şi să se diferenţieze, să se bucure cu cei care se bucură, să plângă cu cei care plâng, să răspundă răului cu bine, şi aşa să fie vestitori credibili ai Evangheliei”.
Frumuseţea şi consistenţa întâlnirii au fost date de programele propuse tinerilor şi trăite cu entuziasm de cea mai mare parte a acestora: rugăciune, cateheze, ateliere pe diferite teme, cultura oraşului Cluj, festivalul tinerilor şi INTC Expo.
Rugăciune
Fiecare zi a INTC s-a deschis cu rugăciunea de dimineaţă şi s-a încheiat cu rugăciunea de seară, iar în fiecare după-amiază în Catedrala „Schimbarea la Faţă” a avut loc adoraţie euharistică. Pe tot parcursul întâlnirii preoţii au fost la disponibili pentru spovezi, astfel încât mulţi tineri s-au spovedit sau au discutat în linişte cu un preot ori cu o persoană consacrată. În fiecare zi tinerii au participat la sfânta Liturghie.
Sfânta Liturghie de deschidere a INTC 2015, din ziua de 23 iulie 2015, l-a avut ca celebrant principal pe PS Claudiu Lucian Pop, episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Acesta a transmis cuvântul de salut al cardinalului Lucian Mureşan. Predica a fost ţinută de PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti. Printre ceilalţi episcopi prezenţi s-a numărat şi PS Aurel Percă.
În ziua de 24 iulie 2015 sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Aurel Percă, iar predica rostită de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic la Eparhiei de Oradea.
Sâmbătă, 25 iulie 2015, sfânta Liturghie a fost prezidată de IPS György Jakubinyi, arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, iar predica a fost ţinută de PS László Böcskei, episcop romano-catolic de Oradea. A concelebrat şi PS Petru Gherghel.
Sfânta Liturghie de încheiere a fost celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, gazda evenimentului. Predica a fost ţinută de PS Petru Gherghel care, cu un buchet de flori în mână, i-a numit pe tineri „florile Bisericii” îndemnându-i, totodată, să caute fericirea în prietenia cu Isus.
Un alt moment important de rugăciune a avut loc în seara de vineri, 24 iulie 2015, când tinerii au participat la o procesiune prin oraş, pornind de la catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”, spre Mănăstirea Surorilor Congregaţiei „Maica Domnului”. Aici a avut loc un moment de adoraţie euharistică.
Cateheze
Cele trei cateheze ale întâlnirii au fost ţinute de pr. Daniel Ange, preot francez, fondatorul Comunităţii „Jeunesse Lumière”, mare iubitor al tinerilor. Pe parcursul catehezelor a atins teme precum: fericirea înseamnă sfinţenie, sfinţenia înseamnă fericire; iubirea lui Dumnezeu faţă de fiecare persoană; frumuseţea fiecărui om; darul sexualităţii şi castitatea; frumuseţea feminităţii şi a masculinităţii; dictatura ideologiei gender; măreţia Euharistiei; misiunea tinerilor între tineri; rodnicia martiriului etc.
După fiecare cateheză tinerii s-au împărţit pe grupuri de discuţie pentru a aprofunda temele încredinţate.
Ateliere pe diferite teme
După-amiezile au fost dedicate atelierelor în care tinerii au reflectat asupra diferitelor teme, precum afectivitate şi sexualitate, reţelele sociale, lupta împotriva traficului de persoane, darul vieţii, ispita şi păcatul etc.
Cultura oraşului Cluj
Organizatorii INTC 2015 au oferit participanţilor posibilitatea de a cunoaşte mai bine cultura oraşului Cluj-Napoca şi, în mod special, obiectivele turistice. Astfel tinerii au putut participa la un tur ghidat prin oraş, la admirarea Clujului din turnul bisericii „Sfântul Mihail” sau la vizite la muzeele din Cluj-Napoca.
Festivalul tinerilor
Serile din perioada întâlnirii au fost dedicate în mod special muzicii şi dansului. Tineri din toate diecezele şi eparhiile catolice din ţară au prezentat diferite momente artistice. Joi, 23 iulie 2015, participanţii s-au bucurat de concertul formaţiei Voltaj. În seara de sâmbătă, de pe scena amplasată în Piaţa Unirii, un grup de tineri din Dieceza de Iaşi i-au animat pe tinerii prezenţi cu dansurile lor.
INTC Expo
În după-amiaza zilei de sâmbătă, în Parcul Central al oraşului, a avut loc INTC Expo, ocazie oferită congregaţiilor religioase să îşi prezinte carisma şi misiunea lor. Pe lângă acestea s-au prezentat şi diferite asociaţii, organizaţii sau mişcări ale laicilor.
Din Dieceza de Iaşi au fost prezenţi, la INTC de la Cluj-Napoca, 392 de participanţi (dintre care doi episcopi, 20 de voluntari, 16 preoţi, 21 persoane consacrate). Fiecare în parte a transmis mesajul „Sunt căutător de fericire din Dieceza de Iaşi”, aşa cum era inscripţionat pe şepcile lor.
Următoarea Întâlnire Naţională a Tineretului Catolic din România va avea loc în 2018, în Dieceza de Satu Mare.
Fotografii de la eveniment se găsesc aici.