INTC

Culorile credinței la INTC Satu Mare

Peste 1200 de tineri s-au întâlnit la sfârșitul lunii iulie la Satu Mare, la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic (INTC). Evenimentul tradiție pentru tinerii din România a fost organizat de Dieceza de Satu Mare, în perioada 25-29 iulie. Întâlnirea a avut în centru tema propusă de Papa Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului 2018: „Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu” (Lc 1,30).

220 de tineri din Dieceza de Iași au participat la programul pregătit special pentru ei, coordonați fiind de părintele Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Tineretului. Acestora li s-au alăturat și 10 voluntari care bucuroși au răspuns chemării la disponibilitate și slujire.

INTC s-a deschis miercuri seara, când gadzele au întâmpinat și salutat participanții sosiți la întâlnire. PS  Jenő Schönberger, episcop de Satu Mare, a încurajat pe cei prezenți să se întâlnească „în iubire, ca să găsim drumul în unitate arătat de Maria prin fiul său. În tinerii care îl urmează pe Cristos văd viitorul acestei lumi”, a mai adăugat preasfințitul. În numele Conferinței Episcopilor Catolici din România, a salutat participanții și PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea: „voi dați gustul și sensul a ceea ce facem. Suntem aici și vrem să spunem lumii care ne vede că avem un pic de curaj în a face pași în viață. Împreună cu Maica Sfântă vom demonstra Domnului că suntem ai Lui și vrem să mergem cu El”. După rugăciunea de deschidere și cină, au urmat concerte și retragerea spre locurile de cazare, unde participanții s-au pregătit pentru zilele următoare.

Întâlnirea de anul acesta a avut câteva aspecte noi în ceea ce privește structura și programul evenimentului. Fiecare zi a avut un specific în jurul căruia s-au construit cateheza, programele alternative și celelalte activități formative. Astfel, ziua de joi a fost dedicată introspecției, regăsirii, penitenței. Dimineață au avut loc catehezele, pe categorii de vârstă și pe limbi (la întâlnire au participat atât tineri vorbitori de limbă română, cât și tineri vorbitori de limbă maghiară). Cateheții de anul acesta au fost: pentru limba română – pr. Iulian Budău SJ și pr. Pantea Tibor OFM, pentru limba maghiară – pr. Czier István și pr. Balla Imre.

Au urmat apoi discuțiile în grupuri mici, unde tinerii au avut ocazia să împărtășească din experiența lor, să discute cu cei de aceeași vârstă, să dezbată și să înțeleagă mai bine tema întâlnirii. După prânz, la programele alternative, tinerii au putut participa la adorații euharistice, la colocvii cu persoane consacrate sau tineri maturi spiritual, la rugăciuni ignațiene și chiar la Lectio Divina.

Vineri a fost ziua carității și a voluntariatului. Prima parte a zilei s-a desfășurat la fel ca joi, iar în a doua parte, la programele alternative, la dispoziția tinerilor au fost puse ateliere de creație folosind materiale reciclabile, precum și oportunități de voluntariat și implicare socială sau ecologică. Sâmbătă, activitățile s-au concentrat pe sport. Au avut loc atât competiții sportive pentru sporturile de echipă, cât și ateliere pentru activitatea individuală.

În fiecare zi, a fost celebrată sfânta Liturghie conform riturilor (latin și bizantin) și limbilor participanților. Această nouă formulă a fost propusă în interesul tinerilor, pentru a facilita participarea lor la o celebrare pe care o cunosc și înțeleg, pentru a putea trăi pe deplin experiența întâlnirii cu Cristos. Sfintele Liturghii în ritul latin, limba română, au fost celebrate la Biserica Calvaria.

Astfel, joi, 26 iulie, sfânta Liturghie în rit latin, limba română, a fost celebrată de PS László Böcskei, episcop romano-catolic de Oradea, care la cuvântul de învățătură le-a vorbit tinerilor despre cât de importantă este prietenia cu Maria. „Cunoscând-o pe Maria, ne apropiem mai mult de Dumnezeu, îl întâlnim pe Dumnezeu. Prin această apropiere putem descoperi ceva deosebit, care pentru tânărul de astăzi este important: viața ta nu este goală, nu este fără un scop, fără șansă sau lipsită de speranță. Dumnezeu e lângă tine. Chemarea ta este să fii lumină”.

Vineri, în mijlocul tinerilor la sfânta Liturghie a fost PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Referindu-se la parabola semănătorului, i-a îndemnat pe tineri să primească Cuvântul lui Dumnezeu cu inimă deschisă, pentru ca acesta să dea roade în viața lor.

Sâmbătă, celebrarea în rit latin, limba română, a fost prezidată de PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București. Preasfințitul a subliniat implicarea tinerilor în comunitățile din care provin, punând mai ales accent pe dăruirea de sine: „acela care a experimentat generozitatea lui Dumnezeu, începe să slujească”.

În ultima seară a întâlnirii, entuziasmul tinerilor a fost alimentat și de concertul trupelor Republic și 3 Sud Est.

Duminică, în ziua comuniunii, în prezența Nunţiului Apostolic în România, E.S. Miguel Maury Buendia, tinerii s-au adunat cu toții în jurul altarului pentru a încununa participarea lor la INTC Satu Mare printr-o sfântă Liturghie împreună, alături de episcopii și preoții sosiți din toată țara. La finalul celebrării, PS Virgil a anunțat și gazda următoarei ediții INTC, în 2021. De la Satu Mare, crucea întâlnirii a plecat în Arhieparhia Greco-Catolică de Alba-Iulia și Făgăraș.

Întâlnirea de la Satu Mare s-a înscris pe drumul de pregătire al întregii Biserici spre Sinodul tinerilor din luna octombrie a acestui an și spre Ziua Mondială a Tineretului din Panama din luna ianuarie a anului următor.

A fost cu adevărat o sărbătoare de credință cu amprente tinere, a fost o adevărată bucurie și o încurajare pentru tineri să rămână statornici în Cristos, așa cum, de fapt, se dorește prin toate aceste întâlniri organizate pentru ei, atât la nivel diecezan, cât și la nivel național și internațional.

Mai multe fotografii sunt disponibile aici și aici.

Rezumat video – Miercuri, 25 iulie

 

Rezumat video – Joi, 26 iulie

 

Rezumat video – Vineri, 27 iulie

 

Rezumat video – Sâmbătă, 28 iulie

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top