Vocaţie

Cultura indeciziei

Dragă tânără,
Dragă tânăr,

În „episodul” precedent al discuţiei noastre vorbeam despre teama a decide, care poate „înăbuşi” într-un tânăr dorinţa de a face alegeri importante, de a ţinti mai sus, de a face ceva serios cu propria viaţă. Se poate ajunge astfel, în mod paradoxal, la alegerea de… a nu alege. Un astfel de mod de a trăi este o sursă sigură de nemulţumire şi de tristeţe, deoarece alegerile importante ale vieţii sunt acelea care îi dau consistenţă şi asigură împlinirea. Iar Dumnezeu asta doreşte pentru tine: să fii mulţumit, să fii împlinit, să fii fericit!

Este adevărat că trăim într-o cultură a indeciziei, iar tinerii sunt fii acestor timpuri. Sunt şi ei contaminaţi de această boală care nu face altceva decât să împingă tot mai departe momentul alegerilor importante ale vieţii. O astfel de atitudine se manifestă în diferite forme, însă toate marcate de teama de a decide şi, e bine să spunem, sunt şi un semn al unei legături fragile cu Dumnezeu, cel care cheamă dar şi dăruieşte forţa de a răspunde chemării. Cel care nu are curajul să aleagă ceea ce îi propune Dumnezeu nu este suficient de convins că Dumnezeu este izvorul fericii sale. Îţi propun să analizăm câteva dintre aceste forme în speranţa că te va ajuta să faci reflecţie asupra vieţii şi chemării tale.

Non-alegerea este situaţia tipică în care se găseşte cel care, dacă ar putea, ar vrea să nu aleagă niciodată. Se găseşte într-o poziţie amorfă şi neutră, este lipsit de curaj şi nu îşi exercită inteligenţa minţii şi a inimii, mărind astfel numărul indecişilor sau a celor care amână mereu momentul deciziei chiar şi în aspectele cele mai banale.

„Aşa fac toţi” este amăgirea celui care nu înţelege că, de fapt, în realitate, este imposibil să nu alegi în viaţă şi se găseşte în situaţia de a „suporta” alegerile făcute de alţii în locul său. Este situaţia atâtor tinerii care absorb fără discernământ mentalitatea înconjurătoare şi, în felul acesta, devin victimele „vânzătorilor de fum”, aşa cum îi numeşte papa Francisc pe cei care se folosesc de tineri pentru interesele lor economice.

Teama faţă de „pentru totdeauna” este situaţia celui care în orice alegere lasă mereu deschisă posibilitatea de a face un pas înapoi, de a renunţa la ceea ce a decis şi de a căuta un alt orizont. În felul acesta, în momentul în care intervine dificultatea renunţă cu uşurinţa la facultate, la un loc de muncă, la soţ sau soţie etc.

Egoismul este acela care determină alegerile celui care caută doar propriul interes fără să se preocupe de nevoile şi durerile aproapelui. Egoistul se vede doar pe sine şi nu ştie să alegă decât ceea ce îl satisface pe sine.

În fine, există şi situaţia celui care „alege” să îşi facă rău în mod direct căutând fericirea în moduri şi locuri greşite: alcool, droguri, sex, jocuri de noroc etc. Primeşte în schimb doar iluzii şi regăseşte doar amărăciune şi gol interior.  

Ţi-am enumerat aceste non-alegeri în speranţa că reflectând asupra lor te vei feri de aceste amăgiri şi vei construi viaţa ta pe alegeri solide care îl vor avea mereu în centru pe Dumnezeu. Ştiu că nu este suficient să înţelegi ce nu trebuie să faci, ci că ai nevoie să afli şi ce trebuie să faci pentru binele tău. Despre acest lucru vom vorbi în următoarea mea scrisoare pentru tine.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top