Evenimente

Papa Francisc către tinerii prezenți la Medjugorje

Papa Francisc: Mesaj adresat participanţilor la cel de‑al 33‑lea Festival Internaţional al Tinerilor (Mladifest) (Medjugorje, 1‑6 august 2022)

Preaiubiţilor,

În acel timp, ne relatează evanghelistul Matei, Isus adresându-se tuturor a spus: „Veniţi la mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi eu vă voi da odihnă! Luaţi asupra voastră jugul meu şi învăţaţi de la mine că sunt blând şi umil cu inima şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre! Căci jugul meu este plăcut, iar povara mea este uşoară” (Mt 11,28-30). Ca în acel timp, tot aşa Isus se adresează şi astăzi vouă tuturor, dragi tineri, şi, cu termenul-cheie al Festivalului, inspirat din Evanghelia tocmai menţionată, vă invită: „Învăţaţi de la mine şi veţi găsi pacea”.

Domnul nu rezervă aceste cuvinte numai apostolilor sau vreunuia dintre prietenii săi, ci le adresează tuturor celor care sunt osteniţi şi împovăraţi. El ştie cât de dificilă poate să fie viaţa şi că există multe lucruri care ne trudesc inima: atâtea dezamăgiri, diferite răni din trecut, poveri pe care le purtăm şi nedreptăţi pe care le suportăm, multe incertitudini şi preocupări. În faţa la toate acestea Isus ne spune: „Veniţi la mine şi învăţaţi de la mine”. Este vorba de o invitaţie de a ne mişca, de a nu rămâne pe loc, congelaţi şi înfricoşaţi în faţa vieţii, şi să ne încredinţăm Lui. Pare uşor, dar în momentele întunecate ne vine în mod natural să ne închidem în noi înşine. Isus în schimb vrea să ne tragă afară, de aceea ne spune „Vino”.

Calea de ieşire este în relaţie, în ridicarea privirii spre Cel care ne iubeşte cu adevărat. Apoi, nu este suficient a ieşi din noi înşine, trebuie să ştim şi unde să mergem, pentru că există atâtea ţinte înşelătoare care promit un viitor mai bun, însă ne lasă în singurătatea de mai înainte. Pentru aceasta Isus indică unde să mergem: „Veniţi la mine”.

Dragi prieteni, cu inima deschisă mergeţi la El, luaţi jugul său şi învăţaţi de la El. Mergeţi la Învăţătorul pentru a deveni discipolii săi şi moştenitori ai promisiunii sale de pace. Luaţi jugul său care vă va face să descoperiţi voinţa lui Dumnezeu şi vă va face părtaşi de misterul crucii sale şi al învierii sale. „Jugul” despre care vorbeşte Cristos este legea iubirii, este porunca pe care a lăsat-o discipolilor săi: iubiţi-vă unii pe alţii, aşa cum eu v-am iubit (In 15,12). Pentru că adevăratul remediu la rănile omenirii este un stil de viaţă bazat pe iubirea fraternă, care îşi are rădăcina în iubirea lui Dumnezeu.

Mergând împreună cu El şi imitându-l, veţi învăţa de la El. El este un învăţător care nu impune altora poveri pe care El nu le poartă. Se adresează celor umili, celor mici şi săraci pentru că El însuşi s-a făcut sărac şi umil. Şi pentru a învăţa, înainte de toate, trebuie să fim umili şi să recunoaştem propria ignoranţă şi mândrie care ne fac să credem că putem face totul singuri şi cu forţele noastre. Trebuie avută urechea deschisă la cuvintele învăţătorului. Aşa se învaţă inima sa, iubirea sa, modul său de a gândi, de a vedea şi de a face. Este nevoie de curajul de a fi aproape de El şi de a-l imita.

Preaiubiţilor, nu vă fie frică, mergeţi la El cu tot ceea ce purtaţi în inimă, El este unicul Domn care oferă adevărata odihnă şi adevărata pace. Urmaţi exemplul Mariei, mama sa şi a noastră, care vă va duce la El. Încredinţaţi-vă lui Stella Maris, semn de speranţă pe marea agitată, care ne conduce spre portul păcii. Ea, care-l cunoaşte pe Fiul său, vă va ajuta să-l imitaţi în relaţia cu Dumnezeu Tatăl, în compasiunea faţă de aproapele şi în conştiinţa a ceea ce suntem chemaţi să fim, fii ai lui Dumnezeu. În acest moment, în inima verii, Domnul vă invită să faceţi vacanţa cu El, în locul cel mai special care există: propria inimă.

Dragi tineri, în timp ce vă odihniţi în Isus Cristos în timpul acestor zile, vă încredinţez pe toţi Sfintei Fecioare Maria, mama noastră cerească, pentru ca, prin mijlocirea sa şi cu exemplul său, să luaţi asupra voastră jugul plăcut şi uşor al urmării lui Cristos. Privirea lui Dumnezeu Tatăl care vă iubeşte personal să vă însoţească în fiecare zi, aşa încât, în relaţiile cu ceilalţi să puteţi fi martori ai păcii pe care o veţi primi în dar. Pentru aceasta mă rog şi vă binecuvântez şi vă cer şi vouă să vă rugaţi pentru mine.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 16 iulie,

Sfânta Fecioară Maria de pe Muntele Carmel

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Sursa: ercis.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top