Sărbătoarea Copiilor

Sărbătoarea Copiilor: Credință senină și bucurie molipsitoare

După vizita Sfântului Părinte la Iași din 1 iunie 2019 și doi ani de pandemie, aproximativ 3000 de copii din Dieceza de Iași s-au întâlnit în sfârșit la Sărbătoarea Copiilor de la Șcheia (județul Iași). Însoțiți de aproape 500 de animatori și 100 de preoți, ei au răspuns afirmativ chemării „Aleargă la Isus!” care a fost și tema sărbătorii din acest an, inspirată din motto-ul Zilei Mondiale a Tineretului „Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă” (Lc 1,39). Organizatorii întâlnirii au fost Oficiul pentru Pastorația Tineretului și Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci”, care și-a deschis brațele pentru a-i primi pe cei mici în data de 4 iunie.

Nerăbdătoare, unele grupuri au ajuns încă de la primele ore ale zilei, bucurându-se împreună cu animatorii de înviorarea care era în toi, dar și de rugăciunea de deschidere a întâlnirii. Parohul comunității din Șcheia, părintele Vincențiu Burlacu, a salutat călduros pe toți cei prezenți și i-a îndemnat să profite de frumusețea Sărbătorii Copiilor și bucuria reîntâlnirii la Șcheia. 

Pe lângă momentele de energie, programul de dimineață a avut în centru și un moment formativ pregătit de părintele Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Tineretului și organizator al acestui eveniment împreună cu parohia gazdă. Părintele Felix a amintit tuturor cât de important este să alergăm la Isus care ne este cel mai bun prieten în orice împrejurare, chiar dacă suntem triști sau bucuroși. Este important ca noi să facem din această alergare un obicei, să avem de fiecare dată primul gând la El și apoi la ceilalți.

În centrul zilei a stat celebrarea Sfintei Liturghii, prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, alături de PS Petru Sescu, episcop auxiliar, și PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași. Cântările au fost animate de corul de copii alcătuit de copii din Șcheia și Butea și dirijat de părintele Gabriel Balint. La cuvântul de învățătură, PS Iosif a vorbit despre bucuria Mariei când a aflat că va fi mama Domnului și graba cu care și ea a alergat la verișoara sa Elisabeta pentru a o împărtăși. Apoi Preasfințitul i-a îndemnat pe copii să-și trăiască viața numai în comuniune cu Dumnezeu, punând în practică această alergare, mai ales pentru că sunt multe lucruri pe care nu le putem face singuri.

În încheierea predicii, episcopul Diecezei de Iași le-a încredințat celor prezenți un joc de cuvinte care să le ghideze viața, toate ducând la ISUS: 
I – iubire: Isus este iubire, este esența credinței noastre și, înainte de toate, motorul care ne duce pe fiecare spre Paradis;
S – slujire: suntem cu toții îndemnați să fim exemple pentru cei din jur, să-i slujim, să-i ajutăm;
U – umilință: în tot ceea ce facem, să nu urmărim laudele, premiile, ci mai degrabă să-l întruchipăm pe Cristos prin toate acțiunile și toate cuvintele și gesturile noastre;
S – sinodalitate: Sărbătoarea Copiilor din acest an face parte din parcursul sinodal și, în acest context, este important ca fiecare dintre noi să înțelegem cât de importantă este comuniunea, acest drum de credință parcurs împreună. Alergarea noastră la Isus trebuie să fie împreună, mână în mână.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Felix Roca, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Tineretului, a mulțumit comunității din Șcheia și tuturor binefăcătorilor pentru efort depus în organizarea unei zile atât de frumoase pentru copiii din Dieceza de Iași. PS Petru Sescu i-a încurajat, în mod special, pe toți cei care se ocupă educația tinerelor generații, iar PS Petru Gherghel a transmis binecuvântarea și salutul Sfântului Părinte Francisc pe care l-a întâlnit, la Roma, chiar în ziua de 1 iunie.

În soarele puternic al după-amiezei, Sărbătoarea Copiilor de la Șcheia a continuat cu Festivalul Copiilor. Cântece, dansuri, glume copioase, hore, dulciuri și multă, multă voie bună au învăluit pajiștea pe care copiii prezenți la Șcheia au trăit împreună bucuria întâlnirii.

Pe parcursul întregii zile, de mai multe ori, copii au înălțat rugăciuni pentru pace în lumea întreagă și pentru ca toți copiii să se bucure de liniște.

Împreună cu voluntarii și cu toți cei prezenți, fiecare va purta spre casă acest antrenament început la Șcheia, alergarea care ne va aduce pe toți mai aproape de Cristos, mai aproape de sfințenie.

Fotografii de la eveniment pot fi vizionate aici.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top