Postul Mare

De ce să iert?

Adesea ne gândim la iertare ca la un act amabil, mărinimos – un act de milă sau compasiune extinsă cuiva care ne-a greșit. Deși acest lucru poate fi adevărat, cercetările din ultimele decenii au dezvăluit și beneficii personale enorme ale iertării. De ce este iertarea bună pentru noi, relațiile noastre și comunitățile noastre?

  1. Iertarea ne face mai fericiți: cercetările sugerează nu numai că oamenii fericiți au mai multe șanse să ierte, ci că iertarea celorlalți îi poate face pe oameni să se simtă fericiți, mai ales atunci când iartă pe cineva de care se simt apropiați.
  2. Iertarea ne protejează sănătatea mintală: persoanele care iartă experimentează îmbunătățiri în ceea ce privește depresia, anxietatea și speranța. Iertarea poate juca, de asemenea, un rol în prevenirea sinuciderii.
  3. Iertarea ne îmbunătățește sănătatea: când ne oprim asupra resentimentelor, tensiunea arterială și ritmul cardiac cresc – semne de stres care dăunează corpului; când iertăm, nivelul nostru de stres scade, iar persoanele care sunt mai iertătoare sunt protejate de efectele negative ale stresului asupra sănătății. Studiile sugerează, de asemenea, că a avea resentimente ne-ar putea compromite sistemul imunitar, făcându-ne mai puțin rezistenți la boli.
  4. Iertarea susține relațiile: atunci când prietenii noștri ne rănesc sau ne dezamăgesc inevitabil, a avea ranchiună ne face mai puțin probabil să facem sacrificii sau să cooperăm, ceea ce subminează sentimentele de încredere și angajament, îndepărtându-ne. Studiile sugerează că iertarea poate opri această spirală descendentă și poate repara relația noastră înainte de a se dizolva.
  5. Iertarea sporește bunătatea și legăturile cu ceilalți: persoanele care se simt iertătoare nu se simt doar mai pozitive față de cineva care le-a făcut rău ci, de asemenea, sunt mai predispuse să se ofere voluntari și să doneze bani în scopuri caritabile și se simt mai conectate la alte persoane în general.

Bonus: cu fiecare act de iertare pe care-l facem, suntem cu un pas mai aproape de Rai!

Însă, peste toate acestea suntem chemați să iertăm pentru că Tatăl ceresc ne iartă de fiecare dată când alergăm la El!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top