Postul Mare

Cum să iert?

Iertarea nu este doar pentru cei mai profunzi dintre noi; este atât o alegere, cât și o abilitate antrenabilă pe care aproape oricine o poate învăța. Din fericire, capacitatea de iertare este o parte intrinsecă a naturii umane. Cum să antrenezi această capacitate, indiferent dacă încerci să ierți pe alții, să te ierți pe tine însuți sau să cauți iertarea altcuiva?

Iertarea este spre binele tău!
Privește iertarea ca fiind ceva și pentru tine, nu doar ca pe un cadou pentru altcineva. Iertarea îți poate aduce pacea, diminuarea și încheierea suferinței.


Dă nume emoțiilor!
Dacă vrei să ierți sau să fii iertat, fii dispus să exprimi ce simți față de ceilalți și față de tine. Izolarea în sentimente negative este atât nesănătoasă, cât și neproductivă.


Caută mereu părțile bune!
După ce te rănește cineva, poți ierta mai ușor reflectând asupra beneficiilor personale pe care le-ai obținut din acea situație neplăcută.


Cere-ți scuze într-o manieră eficientă!
Dacă vrei să fii iertat, scuzele te vor ajuta, dar scuzele nesincere ar putea face lucrurile mai rele. O scuză eficientă are patru părți: recunoaște greșeala, oferă o explicație pentru ea, exprimă remușcările sau rușinea și sugerează o modalitate de a repara lucrurile.


Cultivă empatia!
Atunci când cineva a fost rănit, este mai probabil să ierte – și mai puțin probabil să riposteze – dacă poate simți sau imagina suferința sau remușcările resimțite de persoana care i-a făcut rău.


Caută pacea, nu dreptatea!
Iertarea este separată de justiție. Este posibil ca persoanele care te-au rănit să nu primească niciodată pedeapsă, dar asta nu ar trebui să te împiedice să mergi mai departe cu viața ta.


Iertarea este un proces!
Iertarea adevărată nu se întâmplă într-o clipă; în schimb, este nevoie de timp și energie pentru a se împlini și s-ar putea să nu vină cu ușurință.

Dar, mai ales nu uita că pe cruce Cristos a purtat întreaga iertare a Tatălui pentru fiecare dintre noi. Și tot pe cruce, Cristos a găsit forța să îi ierte pe aceia care i-au pricinuit moartea: „Tată, iartă-i, căci nu ştiu ce fac!” (Luca 23,34).

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top