Evenimente

Întâlnire internațională despre pastorația tineretului

„Din Panama spre Lisabona – Chemați la sinodalitate misionară” a fost tema întâlnirii internaționale convocate de Oficiul pentru Tineri din cadrul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață. La întâlnirea online, desfășurată în perioada 18 – 21 noiembrie a.c., au participat reprezentanții conferințelor episcopale și ai diferitelor asociații și mișcări bisericești. România a fost reprezentată de pr. Felix Roca, responsabilul Oficiului Național pentru Pastorația Tineretului, și de Raluca Cocuț. 

Pastorația tineretului în timpul pandemiei

În prima zi a lucrărilor, intitulată „Cu iubire și cu răbdare, pregătim un timp mai bun”, s-a urmărit o reflecție asupra pastorației tineretului în timpul pandemiei de Covid-19 îndrumată de Sr. Alessandra Smerilli, coordonatoarea grupului de lucru pe domeniul economic din cadrul Comisiei vaticane pentru Covid-19 și consultant al Secretariatului general al Sinodului Episcopilor. Un grup de tineri din cadrul Centrului San Lorenzo din Roma a animat un moment de rugăciune pentru sănătatea lumii.

Prezentarea campaniei „Fiecare vârstnic este bunicul tău” și a Organismului consultativ internațional al tinerilor au completat lucrările primei zile.

Bilanțul Zilei Mondiale a Tineretului din Panama

 „Ziua Mondială a Tineretului din Panama 2019: «iată-mă» al tinerilor, speranță pentru lume” a fost tema de discuție în cea de-a doua zi deschisă de salutul Eminenței Sale Card. Kevin Farrell, prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață. Excelența Sa Mons. José Domingo Ulloa, arhiepiscop de Panama și Victor Chang, secretarul executiv al Comitetului Local de Organizare a Zilei Mondiale a Tineretului din Panama au evidențiat rolul avut de întâlnirea mondială a tinerilor pentru Biserica din Panama precum și provocările organizării. Participanții la întâlnire au intervenit pentru a manifesta recunoștința față de organizatori, pentru a sublinia aspectele relevante ale evenimentului și pentru a oferi diferite sugestii.

Pastorația tineretului și sinodalitatea

În ziua de vineri a fost aprofundată tema „Pastorația tineretului și sinodalitatea”. Sr. Nathalie Becquart, consultant al Secretariatului general al Sinodului Episcopilor, a susținut o expunere referitoare la sinodalitatea misionară, pornind de la Exortația apostolică postsinodală Christus vivit, integrată cu intervenții ale unor tineri care au participat la Sinodul episcopilor cu tema „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”.

Perspective pentru Ziua Mondială a Tineretului Lisabona 2023

Ultima sesiune de lucru în plen s-a îndreptat „Spre Lisabona 2023 – în sintonie cu drumul sinodal”. După salutul Eminenței Sale Card. Manuel Clemente, Patriarh de Lisabona, membri ai Comitetului Local de Organizare au prezentat drumul parcurs până în prezent în ceea ce privește organizarea Zilei Mondiale a Tineretului din Lisabona, precum și următoarele inițiative. Participanții la întâlnire au intervenit pentru a oferi sugestii și recomandări în ceea ce privește organizarea și desfășurarea acestui eveniment important al Bisericii.

Părintele Alexandre Awi Mello, Secretarul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, a încheiat întâlnirea cu încurajarea de a fi în slujba tinerilor și de a valoriza contribuția lor în vestirea Evangheliei.

Pe parcursul acestor zile toți participanții au dialogat în cadrul grupurilor de lucru în care s-au aprofundat diferite teme.

Încredințarea simbolurilor Zilei Mondiale a Tineretului

Duminică, 22 noiembrie a.c., la sfârșitul Sfintei Liturghii prezidate de Sfântul Părinte Francisc în Bazilica „Sfântul Petru”, un grup de tineri din Panama a încredințat simbolurile ZMT (crucea și icoana Sf. Fecioare Maria „Salus Populi Romani”) tinerilor din Portugalia.

În cadrul omiliei, Papa Francisc s-a adresat cu următoarele cuvinte: „Dragi tineri, iubiţi fraţi şi surori, să nu renunţăm la visele mari. Să nu ne mulţumim cu ceea ce trebuie să facem. Domnul nu vrea ca să restrângem orizonturile, nu ne vrea parcaţi la marginile vieţii, ci în cursă spre ţinte înalte, cu bucurie şi cu îndrăzneală. Nu suntem făcuţi pentru a visa vacanţe sau sfârşit de săptămână, ci pentru a realiza visele lui Dumnezeu în această lume”.

Transferarea celebrării anuale a Zilei Mondiale a Tineretului

După Sfânta Liturghie, înaintea încredințării simbolurilor ZMT, Sfântul Părinte a anunțat: „După ce au trecut treizeci şi cinci de ani de la instituirea ZMT, după ce am ascultat diferite păreri şi Dicasterul pentru Laici, Familie şi Viaţă, competent cu privire la pastoraţia tineretului, am decis să transfer, începând de anul viitor, celebrarea diecezană a ZMT din Duminica Floriilor în Duminica lui Cristos Rege. În centru rămâne misterul lui Isus Cristos Răscumpărătorul omului, aşa cum a subliniat mereu sfântul Ioan Paul al II-lea, iniţiator şi patron al ZMT”.

Papa Francisc a încheiat cu următorul îndemn: „Dragi tineri, strigaţi cu viaţa voastră că Cristos trăieşte, că Cristos domneşte, că Cristos este Domnul! Dacă voi veţi tăcea, vă asigur că vor striga pietrele (cf. Lc 19,40)”.

Oficiul Național pentru Pastorația Tineretului

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top