ZMT

Peste 400 de tineri pelerini din România la ZMT Lisabona

Ziua Mondială a Tineretului (ZMT) – minunata „invenţie” a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea – ajunge în acest an la cea de a 38-a ediție și va fi găzduită de Portugalia, la Lisabona, în perioada 1-6 august 2023.

Din România vor participa peste 400 de tineri pelerini, dintre care 380 înscriși prin intermediul diecezelor și eparhiilor, iar ceilalți prin diferite grupuri independente. La aceștia se adaugă șapte voluntari români, care și-au oferit disponibilitatea și slujirea pentru a contribui la buna desfășurare a evenimentelor din Lisabona. Tinerii pelerini vor fi însoțiți de PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea și președinte al Comisiei pentru Laici din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România; PS József-Csaba Pál, Episcop romano-catolic de Timișoara; PS Claudiu Lucian Pop, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla; și PS László Böcskei, Episcop romano-catolic de Oradea.

Dieceza de Iași nu va lipsi de la această mare aventură! Asemenea Mariei, se vor ridica și vor porni în grabă 64 de pelerini, dintre care trei preoți și o soră. Vor trăi Zilele în Dieceze în comunitatea Gavião din Dieceza de Portalegre-Castelo Branco și vor avea imensa bucurie de a o vizita pe Fecioara Maria la Fatima.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Tineretului reia cuvintele cu care evanghelistul Luca relatează cum Sfânta Fecioară Maria, imediat după Buna-Vestire, merge să o ajute pe verișoara ei, Elisabeta: „Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă” (Lc 1,39). În Mesajul adresat cu această ocazie, Papa Francisc îi îndeamnă pe tineri să o ia pe Sfânta Fecioară Maria ca model de „tânără în mișcare”, îndreptată cu totul spre ceilalți, mai ales spre cei nevoiași, și totodată să învețe de la ea cum să-l primească pe Isus în viața lor și să-l transmită și altora, devenind la rândul lor „purtători ai lui Cristos, purtători ai iubirii sale milostive, ai slujirii sale aduse omenirii care suferă”.

Întâlnirea din Lisabona, la care sunt așteptați sute de mii de tineri din întreaga lume, va fi precedată de „Zilele în Dieceze, în perioada 26-31 iulie 2023, timp dedicat experienţelor de credinţă, activităţilor caritative şi momentelor culturale în diecezele din Portugalia. Este deja o tradiţie a Zilelor Mondiale ale Tineretului ca diecezele ţării care găzduieşte evenimentul să ofere tinerilor pelerini posibilitatea de a cunoaşte mai bine spiritualitatea şi cultura locală. Vor fi organizate activităţi diferite: întâlniri cu comunitatea catolică a locului, momente de rugăciune şi pelerinaje, adeziuni la proiecte sociale şi misionare, manifestări muzicale, artistice, gastronomice, etc.

În zilele de 2, 3 și 4 august vor avea loc programe spirituale în limba română, în cadrul întâlnirilor denumite „Rise Up!”, care vor avea loc în Parohia „Sf. Francisc din Assisi” din capitala Portugaliei (Travessa dos Borreguinhos 1-15, 1900 – Lisabona). Pelerinii români vor fi împreună pentru rugăciunea de dimineață, mărturii, grupuri de discuții, cateheze ale episcopilor și Sfânta Liturghie.

Participarea tinerilor din România la Ziua Mondială a Tineretului din Lisabona este coordonată de Oficiul Național pentru Pastorația Tineretului din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România. Programul complet al Zilei Mondiale a Tineretului de la Lisabona este disponibil pe site-ul oficial al întâlnirii lisboa2023.org. Pe zmtromania.ro și pe pagina de Facebook Ziua Mondială a Tineretului pot fi găsite detalii despre participarea tinerilor din România la acest eveniment.

Aceasta este prima întâlnire mondială a tinerilor catolici după pandemia de coronavirus. Programată a avea loc inițial în anul 2022, ZMT din Lisabona a fost amânată pentru vara anului 2023, pentru ca tinerii să poată participa în număr cât mai mare. „În aceste ultime timpuri așa de dificile – le spune Papa Francisc tinerilor, în Mesajul pentru ZMT –, în care omenirea, deja încercată de trauma pandemiei, este sfâșiată de drama războiului, Maria redeschide pentru toți, și îndeosebi pentru voi, tineri ca și ea, calea proximității și a întâlnirii. Sper și cred cu putere că experiența pe care mulți dintre voi o vor trăi la Lisabona va reprezenta un nou început pentru voi, tinerii, și – cu voi – pentru întreaga omenire”.

Din 1986 – când a avut loc prima întâlnire a tinerilor la Roma – și până astăzi, aceste Zile mondiale au umplut de entuziasmul credinţei milioane de tineri, au atins inimile cele mai împietrite, au alinat cele mai adânci suferinţe şi au arătat lumii întregi că atunci când tinerii sunt apăraţi, stimaţi şi încurajaţi pot face lucruri minunate. Împreună cu mulţimea de tineri din întreaga lume, şi tinerii români au ocazia de a creşte în credinţă şi de a o mărturisi participând la Ziua Mondială a Tineretului din Lisabona. Aceasta este o experienţă profundă, într-un fel unică, de comuniune a Bisericii universale: tineri din toate colţurile lumii uniţi de aceeaşi credinţă în Isus Cristos, în diversitatea raselor, limbilor şi culturilor, în jurul Sfântului Părinte, pentru a se ruga, a sărbători şi a se cunoaşte, pentru a spune lumii întregi: „Cristos nu ne răpeşte nimic, ci ne dăruieşte totul!”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top