La încheierea Sfintei Liturghii celebrată la sanctuarul Sfintei Case din Loreto (Italia) în cadrul pelerinajului efectuat în 25 martie a.c., solemnitatea liturgică a Bunei Vestiri, Papa Francisc a semnat Exortația apostolică post-sinodală „Christus vivit”. Acest document este rodul celei de-a XV-a Adunări generale a Sinodului episcopilor, desfășurată la Roma în perioada 3-28 octombrie 2018, având tema „Tinerii, credința și discernământul vocațional”.
Marți, 2 aprilie 2019, a fost prezentat presei de secretarul general al Sinodului episcopilor, card. Lorenzo Baldisseri, de sub-secretarul Sinodului episcopilor, mons. Fabio Fabene, de prefectul Departamentului de comunicare al Sf. Scaun, dr. Paolo Ruffini, de responsabila grupului de tineri ai Comunității ghaneze din dieceza de Vicenza (Italia), Laphidil Oppong Twumasi, și de prof. Alessio Piroddi Lorrai, din Dieceza de Roma.
Exortația apostolică, adresată tinerilor sub formă de scrisoare, începe astfel: „Cristos trăiește. El este speranța noastră și cea mai frumoasă tinerețe a acestei lumi. Tot ceea ce el atinge devine tânăr, devine nou, se umple de viață. De aceea, primele cuvinte pe care doresc să le adresez fiecărui tânăr creștin sunt: El trăiește și te vrea viu!”
Sfântul Părinte specifică faptul că documentul, compus din nouă capitole ce conțin 299 de paragrafe, s-a lăsat „inspirat de bogăția reflecțiilor și a dialogurilor Sinodului”, ce s-a celebrat în Vatican în luna octombrie din anul 2018.
Primul capitol este intitulat „Ce spune Cuvântul lui Dumnezeu despre tineri?”. Papa Francisc amintește că „într-o epocă în care tinerii contau puțin, unele texte arată că Dumnezeu privește cu alți ochi” și prezintă figuri de tineri din Vechiul Testament: Iosif, Ghedeon, Samuel, regele David, Solomon, Ieremia, tânăra slujitoare a lui Naaman și Rut. Trecând la Noul Testament, papa afirmă că „Isus, veșnicul tânăr, vrea să ne dăruiască o inimă mereu tânără” și specifică faptul că lui Isus nu îi plăcea că adulții îi priveau cu dispreț pe cei tineri.
În al doilea capitol, „Isus Cristos mereu tânăr”, Papa Francisc vorbește despre tinerețea lui Isus specificând că „nimeni nu îl considera un tânăr ciudat sau separat de alții” și că „datorită încrederii oferite de părinți… se mișcă cu libertate și învață să meargă împreună cu alții”. De aceea, spune papa, pastorația tineretului este chemată să elaboreze „proiecte care să îi întărească, să îi însoțească și să îi proiecteze spre întâlnirea cu alții, slujire generoasă, misiune”.
Sfântul Părinte vorbește și despre tinerețea Bisericii cerând lui Dumnezeu să o elibereze de aceia „care doresc să o îmbătrânească, să o fixeze în trecut, să o frâneze, să o facă imobilă”.
Papa o prezintă pe „Maria, tânăra din Nazaret” și „da”-ul său ca fiind acela „al celui care dorește să se implice și să riște, care dorește să parieze totul, fără altă garanție decât certitudinea de a ști că este purtătoarea unei promisiuni”. Inima Bisericii este plină de numeroși tineri sfinți: sfântul Sebastian, sfântul Francis din Assisi, sfânta Ioana d’Arc, fericitul Andrew Phû Yên, sfânta Kateri Tekakwitha, sfântul Dominic Savio, sfânta Tereza a Pruncului Isus, fericitul Ceferino Namuncurá, fericitul Isidor Bakanja, fericitul Pier Giorgio Frassati, fericitul Marcel Callo, fericita Chiara Badano.
„Voi sunteți acum-ul lui Dumnezeu” este titlul celui de-al treilea capitol în care Sfântul Părinte atinge temele precum: ascultarea tinerilor, educația lor, „dorințe, răni și căutări”, corpul și sexualitatea, ambientul digital, migranții din timpurile noastre, abuzurile asupra minorilor etc. Papa amintește tinerilor că există o cale de ieșire din toate situațiile dureroase și face referință la vestea cea bună din dimineața Paștelui.
Trei mari adevăruri sunt prezentate în al patrulea capitol denumit „Marea veste pentru toți tinerii”. Aceste adevăruri sunt: „Dumnezeu este iubire”, „Cristos te mântuiește” și „El trăiește!”. Dacă „El trăiește, aceasta este o garanție că binele poate să își facă drum în viața noastră… Atunci putem să încetăm să ne lamentăm și să privim înainte, deoarece cu el putem să privim mereu înainte”.
În capitolul al cincilea, cu titlul „Itinerarii de tinerețe”, papa vorbește despre creștere și maturitate, fraternitate, angajament, implicare, misiune curajoasă etc. „Visele cele mai frumoase – spune Papa Francisc – se cuceresc cu speranță, răbdare și angajament, renunțând la grabă. În același timp, nu trebuie să ne blocăm din cauza nesiguranței, nu trebuie să ne fie teamă să riscăm și să facem greșeli”. „Faceți-vă auziți! Striviți fricile care vă paralizează… trăiți!” insistă papa.
„Tineri cu rădăcini”, capitolul al șaselea, tratează o temă foarte dragă Papei Francisc: raportul dintre tineri și bătrâni. Vorbind despre „vise și viziuni” papa observă că „dacă tinerii și bătrânii se deschid Duhului Sfânt, împreună produc o combinație minunată”.
„Pastorația tinerilor” este tema capitolului șapte al documentului. În acest sens, papa cere să fie urmărite două mari linii de acțiune: căutarea și creșterea. Instituțiile Bisericii trebuie să devină „ambiente adecvate” care să fie primitoare și să dezvolte o pastorație a tineretului populară, mai amplă și mai flexibilă.
Tema celui de-al optulea capitol este „Vocația”. „Lucrul fundamental este a discerne și a descoperi că ceea ce vrea Isus de la fiecare tânăr este înainte de toate prietenia sa” afirmă Sfântul Părinte vorbindu-le tinerilor de vocația la viața de familie, la o consacrare specială, dar și despre muncă.
„Discernământul” este titlul ultimului capitol. Persoana care îi ajută pe tineri în drumul discernământului – spune Papa Francisc – trebuie să fie atentă la trei sensibilități: atenția față de persoană, exercitarea discernământului și atenția față de drumul indicat de Dumnezeu.
Exortația se încheie cu o dorință a Papei Francisc: „Dragi tineri, voi fi fericit să vă văd că alergați mai repede decât cel care este lent și temător. Alergați atrași de acel Chip atât de iubit, pa care îl adorăm în Sfânta Euharistie și îl recunoaștem în trupul fratelui în suferință… Biserica are nevoie de avântul vostru, de intuiţiile voastre, de credinţa voastră… Şi când veţi ajunge acolo unde noi încă nu am ajuns, aveţi răbdare şi aşteptaţi-ne”.