Postul Mare

Măreția compasiunii

În această săptămână, ne concentrăm pe acțiune. Rugăciunea este importantă, dar trebuie să fim și deschiși la acțiune. Cât de atenți suntem la nevoile celor din jurul nostru? Îi observăm pe cei care nu au voce? Suntem conștienți de modul în care suntem conectați cu ceilalți? Credem cu adevărat că putem fi inspirație, putem face o diferență pentru alții?

Ceva de reflectat

Hai să ne plasăm în mulțime pentru un moment. De câte ori suntem una cu mulțimea? Auzim zvonuri despre oameni. Despre părinți, vecini, tineri și problemele lor conjugale, de sănătate sau de dependență, despre reputația adolescenților la școală sau despre petrecerile la care participă în weekend. Viețile oamenilor ne sunt adesea expuse fără știrea lor. Alteori pot veni la noi să vorbească și să ceară sfaturi, iar noi ne grăbim să-i judecăm pentru alegerile pe care le-au făcut, sau chiar mai rău, într-un fel, ne dezamăgesc…

Unii oameni sunt fricoși, ezită să spună altora că au dificultăți sau se confruntă cu probleme; tineri care sunt confuzi cu privire la modul în care își pot depăși dependențele. Înăuntru, au aruncat deja prima piatră… asupra lor. Atunci când auzi zvonuri, acuzații și oamenii vin la tine, găsesc ei compasiune așa cum a primit femeia din Evanghelie de la Isus? Se simt iubiți necondiționat? Este oare treaba noastră să-i tragem la răspundere? Prima ta reacție este una de judecată sau de dezgust? Încerci să-i „repari”? Îl întâlnesc pe Cristos în tine chiar și atunci când discuția este dificilă? Înțeleg ei prin cuvintele și acțiunile tale iubitoare mila lui Dumnezeu? Știu ei că îi vei proteja atunci când alții vorbesc rău despre ei? Când o persoană renunță la compania ta, ea pleacă simțind că nimeni nu i-ar fi judecat?

Trebuie să fim o Biserică deschisă să-i primească pe toți, cautând îndurarea lui Dumnezeu. Și noi, păcătoșii, suntem chemați să ne lăsăm transformați, reînnoiți, sfințiți de Dumnezeu. A fi cu Isus nu înseamnă să ne izolăm de ceilalți, ci mai degrabă a fi cu și a merge mai departe pentru a-i întâlni pe ceilalți. Când primim iertarea și îndurarea lui Dumnezeu, le putem oferi liber și celor din jurul nostru.

Ceva de făcut

Săptămâna aceasta, ia-ți angajamentul de a vedea dacă poți juca un rol mai activ, oricât de mic ar fi, în parohia ta. Fii inspirație pentru alții!

Ceva la care să te gândești

„Plantăm sămânța care va crește într-o zi. Udăm semințele deja plantate, știind că viitorul este promițător. Punem baze care vor avea nevoie de dezvoltare în continuare. Nu putem face totul, însă există un sentiment de eliberare în asta. Acest lucru ne permite să facem ceva și să-l facem bine. S-ar putea să nu vedem niciodată rezultatele finale, dar aceasta este diferența dintre maestrul constructor și muncitor. Suntem muncitori, nu maeștri constructori; slujitori, nu Mesia. Suntem profeți ai unui viitor care nu ne aparține.” – atribuit Sf. Oscar Romero

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top