ZMT

În drum spre Panama

În drum spre Ziua Mondială a Tineretului, care va avea loc în Panama între 22 și 27 ianuarie, anul viitor, Comitetul de Organizare Local (COL), în strânsă colaborare cu Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, a organizat în perioada 7-9 iunie 2018, în capitala țării gazdă, a doua întâlnire pregătitoare cu responsabilii naționali ai oficiilor de tineret din întreaga lume. La întâlnire au participat peste 200 de delegați ai conferințelor episcopale, asociațiilor și mișcărilor din Biserica Catolică, din aproape 100 țări. România a fost reprezentată de părintele Felix Roca, responsabil al Oficiului Național pentru Pastorația Tineretului din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, și Raluca Cocuț, reprezentant al tinerilor.

Lucrările din cadrul întâlnirii au fost coordonate de președintele COL, PS José Domingo Ulloa, arhiepiscop de Panama. Ospitalitatea și bucuria poporului panamez s-au oglindit fidel în persoana episcopului care, cu multă deschidere, a rămas alături de delegați pe toată durata întâlnirii. Alături de episcop au fost prezenți și ÎPS Mirosław Adamczyk, nunțiul apostolic în Panama, precum și alți episcopi din Panama.

În prima parte a lucrărilor, COL a prezentat tuturor celor prezenți aspectele legate de organizare cu privire la participarea pelerinilor și a voluntarilor: înscrieri, condiții de călătorie, asigurări, beneficii, recomandări. S-au prezentat structura și alte detalii referitoare la Zilele în Dieceze, celebrările principale, Festivalul Tinerilor, Târgul Vocațional și cateheze. După fiecare sesiune de prezentări, fiecare delegat a avut oportunitatea de a adresa întrebări, a cere clarificări și chiar a face recomandări care să îmbunătățească organizarea și desfășurarea evenimentului.

La întâlnire au fost prezente și autoritățile locale, care au oferit mai multe informații despre siguranța pelerinilor, transport și alte aspecte logistice. O surpriză și în același timp o bucurie a fost prezența președintelui Republicii Panama, Juan Carlos Varela, care a dorit mult să se întâlnească cu responsabilii din toată lumea. El a vorbit cu mult entuziasm despre pregătirile și întâlnirea care se va desfășura anul viitor în Panama și a răspuns fără ezitări fiecărei întrebări din partea delegaților, dovedind un real interes față de această frumoasă întâlnire a tinerilor, mai ales că și el a fost pelerin la ZMT Rio, ca participant, și apoi la ZMT Cracovia, în calitate de președinte de stat.

A doua parte a programului din Panama a cuprins vizitele locurilor care vor găzdui evenimentele centrale din cadrul ZMT, dar și a capitalei. Astfel, participanții au avut ocazia să cunoască specificul și cultura panameză, au gustat din tradițiile localnicilor și au făcut cunoștință cu particularitățile Bisericii locale.

De fiecare dată, această întâlnire pregătitoare destinată responsabililor naționali este cu adevărat folositoare și chiar necesară. Multe informații care se transmit în acest cadru sunt esențiale pentru o organizare reușită a grupurilor de pelerini care își doresc să participe la Ziua Mondială a Tineretului. Cu ajutorul acestei întâlniri, și România se pregătește să trimită pelerini în Panama și să se bucure, alături de peste 100 de țări de pe tot mapamondul, în iubirea lui Cristos care aduce tinerii împreună, sub călăuzirea Sfintei Fecioare Maria.

Oficiul Național pentru Pastorația Tineretului

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top