Sinodul tinerilor

Papa către tineri: „Dacă lipsiți voi, ne lipsește o parte din accesul la Dumnezeu”

Luni, 19 martie 2018, a început la Roma Reuniunea pre-sinodală ce se înscrie pe drumul de pregătire pentru Sinodul Episcopilor cu tema „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”. Papa Francisc, în cadrul Audienței generale din 4 octombrie 2017, a specificat că „Biserica vrea să se pună în ascultarea glasului, a sensibilităţii, a credinţei precum şi a îndoielilor şi a criticilor tinerilor” insistând că „trebuie să-i ascultăm pe tineri”.

Reuniunea pre-sinodală se desfășoară la Colegiul Pontifical Internațional „Maria Mater Ecclesiae” cu participarea a peste 300 de tineri din lumea întreagă, în principal delegați ai conferințelor episcopale. La aceștia se adaugă cei 15340 de tineri care participă la întâlnire prin intermediul rețelelor de socializare. România este reprezentată de Celina-Eugenia Dumitru, din Dieceza de Iaşi, din partea Conferinţei Episcopilor Catolici din România, de Ana-Maria Oros, din Eparhia Greco-Catolică de Oradea, din partea Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, precum și de alți trei tineri, invitați de diferite organisme.

A vorbi cu curaj

În deschiderea întâlnirii Papa Francisc a ținut un discurs, deseori îmbogățit cu intervenții libere. I-a îndemnat pe participanți să fie deschiși, direcți și curajoși: „Vă invit ca în această săptămână să vă exprimați cu deschidere și cu toată libertatea. Am spus și o repet: cu «obraz gros». Sunteți protagoniști și e important să vorbiți deschis.” Papa a insistat asupra faptului că fiecare are dreptul de a fi ascultat, așa cum fiecare are dreptul să vorbească, însă ascultarea trebuie făcută cu umilință. I-a asigurat pe tinerii prezenți: „Ați fost invitați deoarece contribuția voastră este indispensabilă.”

Tinerii trebuie să fie luați în serios

În discursul său, Sfântul Părinte a demonstrat o bună cunoaștere a realității tinerilor: „Mi se pare că suntem înconjurați de o cultură care, pe de o parte idolatrizează tinerețea încercând să facă astfel încât ea să nu treacă niciodată, iar pe de altă parte exclude mulți tineri de la a fi protagoniști.” A specificat că „foarte des se vorbește despre tineri fără a se lăsa interpelați de către ei.” Sunt mulți aceia care îi laudă pe tineri, însă nu permit să se lase provocați de către ei și cred că este mai ușor să îi țină la „distanța de siguranță”. „Chiar și cele mai bune analize ale realității tinerilor nu înlocuiesc necesitatea întâlnirii față în față” chiar dacă „tinerii nu sunt premiul Nobel pentru prudență. De multe ori vorbesc dând palme.”

Marginalizarea tinerilor

„Deseori sunteți marginalizați din viața publică obișnuită și vă găsiți în situația de a cerși meserii care nu vă garantează ziua de mâine” a denunțat Papa insistând, în mod special, asupra dramei șomajului în rândul tinerilor. „Ce face un tânăr care nu găsește de muncă? Se îmbolnăvește – depresia –, cade în dependențe, se sinucide – dă de gândit acest lucru: statisticile despre sinuciderile din rândul tinerilor sunt toate fardate, toate – este rebel – de fapt, e un mod de a se sinucide – sau ia avionul și merge într-un oraș pe care nu vreau să îl numesc și se înrolează în Isis sau într-unul dintre aceste mișcări de gherilă. Cel puțin are un sens pentru ca să trăiască și va avea un salariu lunar. Acesta este un păcat social – societatea este responsabilă de acest lucru.”

Biserica în ascultarea tuturor tinerilor

Sfântul Părinte a transmis că Reuniunea pre-sinodală dorește să fie semnul unul lucru măreț: „voința Bisericii de a se pune în ascultarea tuturor tinerilor, niciunul exclus… pentru că avem nevoie să înțelegem mai bine ceea ce Dumnezeu și istoria ne cer.” Nu ezitat să declare: „Dacă lipsiți voi, ne lipsește o parte din accesul la Dumnezeu.” Tocmai de aceea Sinodul din luna octombrie își propune „să dezvolte condițiile pentru ca tinerii să fie însoțiți cu pasiune și competență în discernământul vocațional” și, totodată, să facă un apel adresat Bisericii „pentru ca să descopere un reînnoit dinamism tineresc”. Papa i-a asigurat pe tineri: „Fiți siguri: Dumnezeu are încredere în voi, vă iubește și vă cheamă.”

Tinerii de azi cer Bisericii apropiere

„În Biserică trebuie să învățăm noi modalități de prezență și de apropiere” a spus Papa Francisc. Într-un mod special tinerii de azi cer Bisericii apropiere. De aceea, Sfântul Părinte a adresat un îndemn foarte direct: „Voi creștinii, voi care credeți în apropierea lui Cristos, voi catolicii, fiți apropiați, nu îndepărtați.”

A îndrăzni căi noi

„Avem nevoie să ne însușim din nou entuziasmul credinței și gustul căutării. Avem nevoie să regăsim în Domnul forța de a ne ridica din falimente, de a merge înainte, de a întări încrederea în viitor” a mai spus Papa. Dar pentru a nu rămâne în continuare în logica „s-a făcut mereu așa” Sfântul Părinte sugerează un remediu: „Avem nevoie să îndrăznim căi noi. Nu vă speriați: a îndrăzni căi noi, chiar dacă acest lucru comportă riscuri.” Tinerii care încearcă noi căi pentru a-l vesti pe Cristos sunt „pietre vii ai unei Biserici cu un chip tânăr, dar nu fardat, cum am spus: nu reîntinerit artificial, ci însuflețit din interior”.

Avem nevoie de tineri profeți

Pe tinerii care creează o cultură nouă, Papa îi face atenți că această cultură nu poate fi dezrădăcinată: „Rădăcinile – acest lucru, iertați-mă, îl port în inimă – sunt vârstnicii, bravii vârstnici… Vorbiți cu vârstnicii!” Spre finalul discursului său Sfântul Părinte le-a spus participanților: „Noi avem nevoie de tineri profeți, dar fiți atenți: niciodată nu veți fi profeți dacă nu preluați visurile vârstnicilor.”

Înaintea discursului Sfântului Părinte, Cardinalul Lorenzo Baldisseri, Secretarul Sinodului Episcopilor, a mulțumit Papei pentru inițiativa sa de a convoca un Sinod care să îi aibă în centru pe tineri: „Mulțumim că ați dorit ca Sinodul despre tineri să fie un Sinod pentru tineri, cu tinerii și să fie cu adevărat al tinerilor, în care toți tinerii și toate tinerele să se poată simți protagoniști și să exprime ceea ce au în inimă.”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top