Spiritualitate

Simplifică!

Este un cuvânt pe care nu îl folosim frecvent, mai ales pentru a vorbi despre propria noastră viață.

Cu cât suntem mai în vârstă, cu atât viețile noastre devin adesea mai ocupate și mai complicate. Școala, munca, familia, prietenii, sportul, moda, viitorul și orice altceva sub soare concurează pentru a primi atenția noastră. Și pentru a ține pasul cu toate acestea, avem nevoie de calculatoare, telefoane inteligente, carduri de credit, echipe de cluburi, rețelele de socializare și o mulțime de cafeină.

Cât de complicată a devenit viața ta? De cât de multe lucruri ai nevoie pentru a face totul? Observi cum ești rareori mulțumit de cantitatea de lucruri pe care le deții.

Probabil că nu ai nevoie de tot ceea ce îți dorești sau de tot ceea ce ai deja. Poate că una dintre cele mai bune modalități de a-l observa pe Dumnezeu în viața ta și în lume este să simplifici. Prin viața lui Isus suntem invitați să trăim într-un alt mod. O modalitate care nu este complicată de teama și grijile acestei lumi, ci este ghidată de acest adevăr simplu:

Ne putem pune încrederea în Dumnezeu, care ne cunoaște nevoile și ni le satisface.

Propunerea din această săptămână este să îți simplifici viața, permițându-ți să renunți la unele dintre lucrurile pe care le ai. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să trăim în vremurile întunecate înainte de Facebook. Totuși, înseamnă că probabil îți poți permite să renunți la niște lucruri din viața ta – pe ce îți cheltuiești banii, cum îți petreci timpul și, poate cel mai important, la ce te îngrijorezi în timpul zilei.

Simplificarea ne ajută să ne încredem în Dumnezeu și să ne dăm seama că nu suntem la mila presiunilor, îngrijorărilor și materialismului care se învârte în jurul nostru. Prin simplificare, suntem capabili să recunoaștem ceea ce este important – nu doar pentru un timp, ci pentru o viață. Și ni se dă spațiu să-l vedem pe Dumnezeu și să vedem oameni din lumea noastră pe care să-i putem încredința binecuvântării lui.

Fii atent la clipe!

Unde ai cele mai multe lucruri?

Ar putea fi dulapul unde sunt hainele sau pantofii. Poate fi pagina ta de Facebook. Ar putea fi locul unde îți ții telefonul, ceasul, bijuteriile, pălăriile sau colecțiile. Ar putea fi calendarul tău. Ar putea fi factura de la cardul de credit. Ar putea fi computerul sau colecția de jocuri video. Poate că e vorba despre cele mai reale lucruri, sau poate despre cele care îți plac cel mai mult. S-ar putea spune chiar că au un fel de control asupra ta.

Du-te acolo chiar acum și aruncă o privire în jur. Ce observi? Gândește-te unde, când și de ce ai toate lucrurile pe care le ai acum. Care sunt câteva lucruri pe care ți le-ai dori și nu sunt acolo?

Acum petrece câteva momente tăcute înaintea lui Dumnezeu. Aruncă o privire la lucrurile tale din nou. Pune-ți câteva întrebări. Chiar ai nevoie de toate astea? La ce ți-ai permite să renunți? Dacă ai face o listă cu ceea ce este foarte important, toate aceste lucruri ar fi pe acea listă?

În acest itinerar ai fost invitat să renunți la ceva din viața ta (Săptămâna 1) și să te deconectezi de la ceva (Săptămâna 2) pentru a-l observa mai mult pe Dumnezeu. Invitația din această săptămână este să îți simplifici viața, permițându-ți să renunți la grijile și nemulțumirile pe care le ai atunci  când încerci să obții ceva. Este o invitație care se extinde dincolo de aceste săptămâni. În loc să exersezi această disciplină doar pentru o perioadă, ce ar fi dacă ți-ai simplifica viața și l-ai observa mai mult pe Dumnezeu în fiecare zi? 

Fii atent la Cuvântul lui Dumnezeu!

Mai jos este un fragment din Biblie, Matei 6,25-34, care împărtășește cuvintele lui Isus. Citește rar fragmentul de trei ori, făcând pauze de tăcere între lecturi. Ce observi la cuvintele lui Isus? Notează-ți anumite cuvinte sau fraze care îți atrag atenția.

25 De aceea vă spun: nu vă îngrijoraţi pentru viaţa voastră: ce veţi mânca [sau ce veţi bea], nici pentru trupul vostru: cu ce vă veţi îmbrăca! Oare nu este viaţa mai mult decât hrana, iar trupul [mai mult] decât îmbrăcămintea? 26 Priviţi păsările cerului: nu seamănă, nu seceră, nici nu adună în hambar, iar Tatăl vostru ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi mult mai [de preţ] decât ele? 27 Cine dintre voi, oricât s-ar strădui, poate să adauge câtuşi de puţin la durata vieţii sale? 28 Iar pentru îmbrăcăminte de ce vă străduiţi? Observaţi cum cresc crinii câmpului: nu trudesc şi nu ţes. 29 Totuşi vă spun că nici Solomón, în toată gloria lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceştia. 30 Aşadar, dacă Dumnezeu îmbracă astfel iarba câmpului, care astăzi este şi mâine se aruncă în cuptor, cu cât mai mult pe voi, [oameni] cu puţină credinţă? 31 Deci nu vă îngrijoraţi, spunând: «Ce vom mânca? Ce vom bea?» sau «Cu ce ne vom îmbrăca?»! 32 Căci pe toate acestea le caută neamurile [păgâne]; dar Tatăl vostru ceresc ştie că aveţi nevoie de toate acestea. 33 Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea lui şi toate acestea vi se vor adăuga! 34 Deci nu vă îngrijoraţi pentru ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ea însăşi! Ajunge zilei răutatea ei.

Fii atent la Dumnezeu!

După ce ai citit fragmentul, stai liniștit pentru o clipă, punând toate cuvintele, sentimentele și gândurile înaintea lui Dumnezeu. Reflectează la această întrebare:

Cred că aceste cuvinte ale lui Isus sunt adevărate?

Apoi, petrece ceva timp în rugăciune cu Dumnezeu. De mult timp, oamenii au folosit o rugăciune simplă pentru a-și întoarce inima la Dumnezeu numită „Rugăciunea Seninătății”:

Doamne, dă-mi seninătatea
de a  accepta lucrurile
pe care nu le pot schimba,
curajul de a schimba lucrurile
pe care pot să le schimb,
şi înţelepciunea
de a şti să le deosebesc.

Poate dorești să folosești aceste cuvinte pentru a-ți începe timpul de rugăciune cu Dumnezeu. Gândește-te la fragmentul din Matei 6,25-34 și dăruiește-i lui Dumnezeu toate părțile din viața ta unde te simți stresat și îngrijorat. Ia în considerare modurile în care îți poți simplifica viața și te poți elibera de unele lucruri pentru a avea mai multă încredere în Dumnezeu și pentru a beneficia de o mai mare libertate.

Nu îți face griji că rugăciunile tale trebuie să fie pretențioase sau lungi. Dumnezeu aude rugăciunile simple. 

Fii atent în această săptămână!

În această săptămână, petrece ceva timp în fiecare zi cu acest fragment din Scriptură și această rugăciune îndrumată. Din nou, nu îți face griji că trebuie să fii formal sau sofisticat.

Gândește-te cum îți cheltuiești banii și timpul în această săptămână. La ce poți renunța săptămâna aceasta pentru a-ți simplifica viața? Te-ai putea deconecta de la social media și divertisment pentru o zi. Sau decizi că nu ai nevoie să cumperi acel lucru pe care-l urmărești de o vreme. Sau chiar să comanzi un burger și să nu iei și cartofi prăjiți.

În cele din urmă, pe parcursul zilei, fă o listă a tuturor căilor pe care Dumnezeu ți le oferă. Încheie-ți ziua mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru grija și ocrotirea sa.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top