Alte evenimente

Da libertăţii! Nu traficului de persoane!

Prostituţie, muncă forţată, prelevare ilegală de organe, cerşetorie forţată, căsătorii premature, adopţii ilegale, sarcini-surogat, recrutare de copii-soldat etc. sunt diferite feţe ale aceleaşi drame: traficul de persoane. Este o realitate înfiorătoare a sclaviilor secolului al XXI-lea. În anul 2015 Papa Francisc  instituit Ziua Mondială de Rugăciune şi de Reflecţie împotriva Traficului de Persoane, ca un răspuns la ceea ce el numeşte „crime împotriva umanităţii”. Această zi are loc în fiecare an la data de 8 februarie, sărbătoarea liturgică a sfintei Iosefina Bakhita, simbol al luptei împotriva lanţurilor sclaviilor moderne. 

Tema de anul acesta este „Migraţie fără trafic de persoane. Da libertăţii! Nu traficului de persoane!”. La sfârşitul Audienţei generale de miercuri, 7 februarie 2018, Papa Francisc a făcut un apel împotriva traficului de persoane: „Având puţine posibilităţi de canale regulamentare, mulţi migranţi decid să se aventureze pe alte căi, unde adesea îi aşteaptă abuzuri de tot soiul, exploatare şi reducere la sclavie. Organizaţiile criminale, dedicate traficului de persoane, folosesc aceste rute migratoare pentru a ascunde propriile victime printre migranţi şi refugiaţi. De aceea îi invit pe toţi, cetăţeni şi instituţii, să-şi unească forţele pentru a preveni traficul de persoane şi a garanta protecţie şi asistenţă victimelor. Să ne rugăm, toţi, pentru ca Domnul să convertească inima traficanţilor – este urât cuvântul acesta, traficanţi de persoane – şi să dea celor care suferă datorită acestei plăgi ruşinoase speranţa de a redobândi libertatea.

Se estimează că 40 de milioane de persoane sunt victimele sclaviilor moderne. Biserica nu rămâne indiferentă în faţa acestei drame şi contribuie cu numeroase iniţiative la combaterea acestui flagel. Santa Marta Group este un organism internaţional prezent în circa 30 de ţări, în cadrul căruia este o strânsă colaborare între Biserică şi instituţiile civile intenaţionale pentru a combate această plagă a societăţii moderne. Asociaţia Slaves no more este coordonată de Sr. Eugenia Bonetti, de foarte mult timp angajată în lupta împotriva traficului de persoane.

În România, Asociația Solwodi este angajată în promovarea drepturilor femeilor și copiilor, diminuarea vulnerabilității acestora față de situațiile de abuz precum și protejarea victimelor violenței în familie și a victimelor traficului de persoane prin măsuri de natură psihologică, juridica, socială și spirituală. Asociaţia eLiberare militează pentru o mișcare socială împotriva traficului de persoane și a exploatării sexuale în România. Aceasta oferă sfaturi concrete pentru a deveni un luptător pentru libertate.

Un pas pentru a apăra viaţa este rugăciunea:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top