Sinodul tinerilor

Comunicat al Secretariatului General al Sinodului Episcopilor

Comunicat al Secretariatului General al Sinodului Episcopilor: Reuniune presinodală ca pregătire pentru a XV-a Adunare Generală Ordinară (19-24 martie 2018)

Aşa cum s-a anunţat de către Sfântul Părinte la audienţa generală de miercuri, 4 octombrie 2017, de la 19 la 24 martie 2018 se va ţine la Roma o reuniune presinodală la care vor participa tineri care provin din diferitele părţi ale lumii, în vederea celei de-a XV-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor cu tema Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional, prevăzută pentru luna octombrie 2018. Această reuniune este organizată de Secretariatul General al Sinodului Episcopilor, în colaborare cu Dicasterul pentru Laici, Familie şi Viaţă.

Îi mulţumim Sfântului Părinte pentru această iniţiativă care va permite tinerilor să exprime aşteptările lor şi dorinţele lor, precum şi nesiguranţele lor şi preocupările lor în evenimentele complexe ale lumii de astăzi. Această iniţiativă se inserează în tradiţia sinodală, deoarece deja în trecut au fost organizate întâlniri presinodale, ca aceea ca pregătire pentru a VII-a Adunare Generală Ordinară din 1987, despre vocaţia şi misiunea laicilor în Biserică şi în lume, şi ca simpozionul în vederea Primei Adunări Speciale pentru Europa din 1991.

La această reuniune presinodală vor fi invitaţi tineri care să reprezinte Conferinţele Episcopale, Bisericile Orientale, viaţa consacrată şi pe cei care se pregătesc pentru preoţie, asociaţiile şi mişcările ecleziale, alte Biserici şi comunităţi creştine şi alte religii, lumea şcolii, a universităţii şi a culturii, a muncii, a sportului, a artelor, a voluntariatului şi a tineretului care se află în periferiile existenţiale extreme, precum şi experţi, educatori şi formatori angajaţi în ajutarea tinerilor pentru discernământul alegerilor lor de viaţă.

Reuniunea presinodală va contribui la îmbogăţirea fazei de consultare deja demarată cu publicarea Documentului Pregătitor şi respectivul Chestionar, cu deschiderea sitului online care conţine un Chestionar pentru tineri şi cu Seminarul Internaţional despre condiţia lumii tineretului, ţinut în luna septembrie. Rodul lucrărilor acestei reuniuni va fi oferit părinţilor sinodali, împreună cu altă documentaţie, pentru a favoriza reflecţia lor şi aprofundarea lor.

Data prevăzută pentru reuniunea presinodală a fost aleasă înadins pentru a permite tuturor participanţilor să ia parte, la încheierea lucrărilor, la celebrarea Euharistiei din Duminica Floriilor cu Sfântul Părinte în piaţa „Sfântul Petru” cu ocazia celei de-a XXXIII-a Zi Mondială a Tineretului din 2018 cu tema „Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu” (Lc 1,30).

Încredinţăm mijlocirii Sfintei Fecioare Maria şi rugăciunii tuturor rezultatul fericit al acestei iniţiative.

Cardinal Lorenzo Baldisseri
secretar general

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

1 Comment

1 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top