Alte evenimente

Întâlnirea Comisiei Naționale pentru Pastorația Tineretului

În perioada 21 – 23 martie 2017 a avut loc întâlnirea națională a responsabililor diecezani/eparhiali cu Pastorația Tineretului din România. Întâlnirea s-a desfășurat la Odorheiu Secuiesc, Centrul „Padre Pio”, fiind găzduită de Arhidieceza de Alba Iulia. La întâlnire au participat responsabilii oficiilor diecezane și eparhiale pentru pastorația tineretului din România.

Întâlnirea a debutat cu un moment de formare susținut de părintele Iulian Budău, care a vorbit despre semnificația discernământului, după învățătura sfântului Ignațiu de Loyola.

În discuțiile de la Odorheiu Secuiesc s-au numărat Documentul pregătitor pentru Sinodul episcopilor dedicat tinerilor din anul 2018. Pentru a răspunde la chestionarul obligatoriu de la finalul documentului, membrii comisiei de tineret vor avea o întâlnire extraordinară, la începutul sezonului estival. În continuare, s-a discutat despre întâlnirea tinerilor lideri din fiecare dieceză și eparhie. S-au stabilit criteriile de participare, perioada desfășurării întâlnirii și, în linii mari, structura programului.

Din discuții nu a lipsit și aspectul pregătirii mai intense a viitorilor preoți în pastorația tineretului. Responsabilii diecezani și eparhiali și-au luat angajamentul de a acorda o atenție sporită implicării seminariștilor în activitățile diecezane și eparhiale, naționale și internaționale ale tinerilor.

Un timp semnificativ a fost acordat aspectelor în ceea ce privește Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic din 2018 la Satu Mare. Pornind de la aspecte de referință, responsabilii au trasat liniile generale ale întâlnirii, stabilind scopul principal și propunând o structură de program care să fie atrăgătoare și rodnică în viața fiecăruia dintre tinerii care vor alege să participe la INTC. 

Discuțiile s-au încheiat cu proiectul Hope Music inițiat de Eparhia de Oradea pentru toți tinerii pasionați de muzică din România. S-au prezentat obiectivele proiectului și oportunitățile pe care le oferă tinerilor talentați iar responsabililor le-a fost adresată rugămintea de a transmite și a încuraja tinerii să participe la activitățile acestui proiect. 

Din întâlnirea de la Odorheiu Secuiesc nu au lipsit vizitele locale în orășelul gazdă și prezentarea misiunilor romano-catolice și greco-catolice care se desfășoară aici. Responsabilii prezenți la întâlnire au avut șansa să discute cu domnul primar, să viziteze și să afle mai multe despre misiunea surorilor franciscane care au o grădiniță la Odorhei, dar și a surorilor greco-catolice care au grijă de peste 150 de copii orfani sau din familii aflate în dificultate, punându-și viața în mâinile Providenței.

A fost o întâlnire rodnică și intensă. Responsabilii s-au întors acasă încărcați de entuziasm și determinați să facă zi d zi din misiunea lor un drum prin care tinerii să ajungă la Cristos. În toamnă, comisia de tineret din cadul Conferinței Episcopale din România se va întruni în Eparhia de Maramureș, la o dată care va fi confirmată ulterior.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top