ZMT

„Milostivirea are întotdeauna o față tânără!” – ZMT Cracovia 2016: Cronica jubileului tinerilor

Aproape 130 de tineri din Dieceza de Iași, grup organizat de Oficiul pentru Pastoraţia Tineretului, au adăugat în albumul lor cu amintiri experiențe inedite pe care le-au trăit alături de tineri din lumea întreagă la Ziua Mondială a Tineretului Cracovia 2016. Evenimentul, tradiție a Bisericii Catolice care a ajuns în acest an la cea de-a XXXI-a ediție, se celebrează la nivel mondial o dată la trei ani. Acesta a luat naștere din dorința Sfântului Ioan Paul al II-lea, care trăia o bucurie enormă atunci când îi vedea pe tineri împreună.

Răspunsul la chemarea Papei Francisc

În acest an, aproape trei milioane de tineri s-au adunat la Cracovia, în Polonia, ca să dea mărturie de credința lor și să îl preamărească pe Domnul alături de Papa Francisc. Călătoria tinerilor diecezei noastre a început încă de anul trecut, la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic de la Cluj. Acolo, zeci de tineri s-au molipsit de măreția trăirii și împărtășirii credinței alături de alți tineri simpli, ca ei, care își construiesc viața în jurul lui Cristos. Au pornit la drum plini de entuziasm și nerăbdare în a doua jumătate a lunii iulie a.c., când Polonia întreagă și-a deschis ușile și inimile să primească sute de mii de pelerini mai întâi în Zilele în Dieceze și mai apoi la ZMT, în Cracovia.

Zilele în Dieceze

Gazda noastră în timpul Zilelor în Dieceze a fost Dieceza de Kielce. Cinci comunități au primit tineri din Dieceza de Iași în mijlocul lor, în casele și în bisericile lor: Strawczyn, Rykoszyn, Piekoszów, Bukowa și Małogoszcz. Am găsit aici oameni minunați, care ne-au învățat cum este bine să trăim faptele de milostenie pe care ne învață Biserica. Au împărțit cu noi casele lor, hrana lor, bucuria lor, credința lor. Am simțit cu adevărat ospitalitatea și deschiderea poporului polonez în fiecare dintre cei pe care i-am cunoscut în Dieceza de Kielce.

Timpul petrecut în mijlocul tinerilor polonezi în Kielce a fost uimitor. Împreună ne-am rugat, ne-am jucat, am călătorit și am făcut cunoștință cu bogata cultură poloneză. Tot alături de ei am dansat, am înotat, am lăsat în fața Preasfântului Sacrament toate gândurile, speranțele și trăirile noastre. Drumețiile făcute în pădurile Poloniei au fost ocazii potrivite să învățăm unii despre alții și unii de la alții iar vizitele la centrele speciale pentru persoanele cu dizabilități ne-au învățat pe fiecare despre umanitate și frumusețea ființei umane. Suntem cu adevărat frumoși în ochii lui Dumnezeu și la fel de frumoși trebuie să fim și în ochii oamenilor.

Lacrimile și profunzimea îmbrățișărilor, speranțele și promisiunea revederii vorbesc despre legăturile puternice care s-au creat între tinerii români și familiile care i-au adoptat în Polonia, despre prieteniile frumoase cărora ZMT le-a dat naștere la Kielce. Cu siguranță aceste momente au un loc special în sufletul fiecărui participant. Au fost cu adevărat momente de har petrecute împreună, momente pline de învățătură și bucurie a credinței în Dumnezeu Tatăl, care ține pe copiii Săi aproape, dincolo de granițele de orice fel.

În oraşul milostivirii

O dovadă puternică a iubirii lui Dumnezeu a fost și a doua parte a evenimentului, care s-a desfășurat la Cracovia. În acest oraș al milostivirii, peste două milioane de tineri au spus „Da!” Bisericii și lui Cristos și au fost reprezentanți de seamă ai tinerilor și ai bisericilor locale din lumea întreagă. Întreaga săptămână petrecută la Cracovia a fost de poveste. Delegația Diecezei de Iași a fost primită în comunitatea romano-catolică din localitatea Świątniki Górne. Biserica din localitate a fost și gazda catehezelor și celebrărilor religioase în limba română pentru toți participanții din România. Aproximativ 400 de pelerini români au participat la momentele de cateheză și la sfintele Liturghii prezidate de episcopi din România.

Catehezele au fost susținute pe rând de trei episcopi. În prima zi, PS Virgil Bercea, episcop de Oradea, a vorbit tinerilor despre timpul milostivirii și șansa fiecăruia de a fi un adevărat vestitor al iubirii supreme a lui Dumnezeu. A doua cateheză a fost susținută de PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, care i-a învățat pe toți cei prezenți cum să se lase atinși de milostivirea fără margini a lui Cristos. În cea de-a treia zi, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a propus tinerilor pelerini modalități concrete de trăire a milostivirii divine.

Tinerii români au avut, de asemenea, și invitați speciali în toate cele trei zile. Sora Gabriela Enăşoae a prezentat cartea „A iubi înseamnă a dărui totul”, o colecție de mărturii despre viața consacrată a celor care au dăruit totul ca să-l urmeze pe Cristos. Patru voluntare a asociației „Puncte Inimă” au prezentat activitatea lor și au vorbit despre frumusețea slujirii și roadele misiunii. În cea de-a treia zi, părintele Michel Remery, împreună cu un voluntar, au explicat tinerilor frumosul proiect „Tweeting cu Dumnezeu”, un catehism al tinerilor de astăzi, care a fost publicat de curând și în limba română.

Momentele formative din biserica din Świątniki Górne au fost precedate de sfânta Liturghie, atât în rit bizantin cât și în rit latin. La celebrări au mai fost prezenți și PS Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, alături de PS László Böcskei, episcop de Oradea, care au prezidat sfintele Liturghii în limba română.

O cateheză deosebită a avut loc marți dimineața, 26 iulie, când tinerii din Dieceza de Iași au fost invitați la o cateheză itinerantă, vizitând și rugându-se în cele două sanctuare din Cracovia: Sanctuarul „Sfântul Ioan Paul al II-lea” și Sanctuarul Milostivirii Divine – Sfânta Faustina.

Mozaicul întâlnirii mondiale a tinerilor a fost completat de Festivalul tineretului, un mănunchi de numeroase iniţiative culturale şi artistice, în special concerte de muzică creştină. Sportul a avut partea sa în Cupa catolică, iar Centrul vocaţional a oferit tinerilor posibilitatea de a cunoaşte carisma şi misiunea congregaţiilor religioase prezente, precum şi a organizaţiilor şi asociaţiilor catolice din lumea întreagă. Pe străzile oraşului se găseau oaze de rugăciune în prezenţa Preasfântului Sacrament şi cu posibilitatea de a discuta cu un preot şi de a face o spovadă bună. Mai mult, a fost destinată o Zonă a Reconcilierii, în parcul de lângă Blonia, unde zeci de preoţi erau la dispoziţie pentru sfintele spovezi.

Evenimentele centrale de la ZMT au fost întâlnirile unitare cu toți participanții sosiți la Cracovia din lumea întreagă. Mai întâi în parcul Błonia iar mai apoi pe Campus Misericordiae, aceștia s-au lăsat îmbrățișați de bucuria întâlnirii și împărtășirii credinței și a frumuseții tinereții. La liturghia de deschidere de marți, 26 iulie, străzile și parcul Błonia s-au umplut de drapele de pe întreg mapamondul. La cuvântul de învățătură, cardinalul Stanislaw Dziwisz și-a exprimat onoarea de a găzdui o asemenea mare familie pe teritoriul Poloniei și în inima Cracoviei și s-a simțit copleșit de entuziasmul tuturor celor prezenți la sărbătoare: „Ați venit de pe întreg mapamondul. Ați adus cu voi numeroase experiențe. Nenumărate dorințe. Vobiți multe limbi. Dar începând de astăzi vom vorbi unii cu alții în limba Evangheliei. Este o limbă a iubirii, a fraternității, a solidarității și a păcii.”

În jurul Papei Francisc

Prima întâlnire cu Papa Francisc a avut loc joi, 27 iulie, în parcul Błonia. Aici, chiar de la sosire, Papa a făcut o baie de mulțime salutând de aproape sute de mii de tineri din întreaga lume. Atunci când a luat cuvântul, Sfântul Părinte a ținut să sublinieze încrederea sa în tineri: „… nu există nimic mai frumos decât a contempla dorinţele, angajarea, pasiunea şi energia cu care atâţia tineri trăiesc viaţa. … Este stimulant a-i auzi împărtăşindu-şi visele lor, întrebările lor şi dorinţa lor de a se opune tuturor celor care spun că lucrurile nu se pot schimba”. Inimile tuturor celor prezenţi au fost atinse atunci când Papa Francisc a afirmat cu multă convingere: „Milostivirea are întotdeauna o față tânără!”. Tot el a vorbit mulțimii despre entuziasmul credinței care trebuie să rămână mereu viu în inimile, pe chipurile, în cuvintele și faptele fiecărui om. Cuvintele Papei Francisc au răsunat în Błonia și în inimile tuturor tinerilor: „Doamne, lansează-ne în aventura milostivirii!”. În schimb, tinerii l-au întâmpinat pe Sfântul Părinte cu dansuri, cântece și acte artistice deosebite.

A doua întâlnire cu Papa a fost în cadrul Căii Crucii de vineri seara, 28 iulie. A fost un moment de rugăciune spectaculos, care a împletit într-un mod deosebit rugăciunea cu arta și care a pus în valoare talente ale multor tineri la Cracovia: teatru, muzică. La finalul celebrării, Papa Francisc a spus tinerilor: „În seara aceasta, dragi tineri, Domnul vă reînnoieşte invitaţia de a deveni protagonişti în slujire; vrea să facă din voi un răspuns concret la nevoile şi la suferinţele omenirii; vrea ca să fiţi un semn al iubirii sale milostive pentru timpul nostru! Pentru a îndeplini această misiune, El vă arată calea angajării personale şi a jertfirii de voi înşivă: este Calea crucii. Calea crucii este calea fericirii de a-l urma pe Cristos până la capăt.”

Celebrările de sâmbătă seara și duminică s-au mutat pe Campus Misericordiae. Aici, unde au fost invitați să rămână și peste noapte, tinerii pelerini s-au rugat în fața Preasfântului Sacrament la veghea de rugăciune cu Sfântul Părinte. Au așezat la picioarele crucii și icoanei ZMT toate speranțele lor, toate bucuriile și toate dorințele lor pentru întreaga viață. Au cântat împreună despre Isus care este viața lor și s-au ținut de mână dărâmând orice zid. Milioane de lumânări s-au aprins în seara de sâmbătă pe Campus Misericordiae. La final, Papa le-a vorbit tinerilor despre marile conflicte și nedreptăți care se întâmplă peste tot în lume și le-a spus: „Timpul pe care-l trăim astăzi nu are nevoie de tineri-canapea, ci de tineri cu papuci, ba chiar cu ghete. Acest timp acceptă numai jucători titulari pe teren, nu este loc pentru rezerve. Lumea de astăzi vă cere să fiţi protagonişti ai istoriei pentru că viaţa este frumoasă, numai să vrem s-o trăim, numai să vrem să lăsăm o amprentă. Astăzi istoria ne cere să apărăm demnitatea noastră şi să nu lăsăm ca alţii să decidă viitorul nostru”, încurajându-i pe cei prezenți să lupte pentru pace și pentru Cristos.

ZMT Cracovia 2016 s-a încheiat cu sfânta Liturghie prezidată de suveranul Pontif duminică dimineața, 31 iulie 2016. La această celebrare au participat peste 3 milioane de pelerini de pe glob. A fost o încununare emoționantă a marii sărbători de la Cracovia pentru fiecare. Papa Francisc a vorbit tinerilor despre idealuri, despre frumusețea de a fi mic și despre curajul pe care Dumnezeu îl plantează în inimile fiecăruia, ca să fie un bun apostol și un vestitor vrednic purtător de iubire. El le spunea tinerilor: „Când în viaţă ni se întâmplă să ţintim în jos în loc să ţintim în sus, ne poate ajuta acest mare adevăr: Dumnezeu este fidel în iubirea faţă de noi, chiar încăpăţânat. Ne va ajuta să ne gândim că ne iubeşte mai mult decât ne iubim noi înşine, că crede în noi mai mult decât credem noi în noi înşine, că «este mereu suporter» pentru noi precum cel mai ireductibil dintre suporteri. Mereu ne aşteaptă cu speranţă, şi atunci când ne închidem în tristeţile noastre, rumegând încontinuu asupra ofenselor primite şi asupra trecutului”.

Călătoria continuă…

După sfânta Liturghie, la Angelus, Sfântul Părinte s-a adresat mulțimii: „Providenţa lui Dumnezeu ne precede mereu. Gândiţi-vă că deja a decis care va fi următoarea etapă a acestui mare pelerinaj început în 1985 de sfântul Ioan Paul al II-lea. Şi de aceea vă anunţ cu bucurie că următoarea Zi Mondială a Tineretului – după cele două la nivel diecezan – va fi în 2019 în Panama!”.

Tinerii din Dieceza de Iași, cu recunoştinţă pentru ceea ce au trăit la ZMT Cracovia 2016, au început deja să-și facă bagajul. Un bagaj spiritual în care poartă toată bogăţia îndemnurilor papei de a mărturisi în mod concret credinţa în Cristos, chipul milostivirii Tatălui! Mergi și tu cu ei?

Fotografii de la acest eveniment se găsesc aici.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top