ZMT

Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia – Jubileul tinerilor

„Lipsesc puține luni până la întâlnirea noastră în Polonia. Cracovia, orașul sfântului Ioan Paul al II-lea și al sfintei Faustina Kowalska, ne așteaptă cu brațele și inima deschise. Cred că Providența Divină ne-a condus să celebrăm Jubileul Tinerilor chiar acolo, unde au trăit acești doi mari apostoli ai milostivirii din timpurile noastre. Ioan Paul al II-lea a intuit că acesta era timpul milostivirii.”

Acestea sunt cuvintele cu care papa Francisc încheie Mesajul pentru a XXXI-a Zi Mondială a Tineretului 2016, pentru ca a ales tema: „Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire” (Mt 5,7).  Într-adevăr, în perioada 25 – 31 iulie oraşul Cracovia, şi împrejurimile sale, va primi sute de mii de tineri din lumea întreagă ce se vor reuni pentru Ziua Mondială a Tineretului, într-un jubileu al tinerilor în cadrul Jubileului Extraordinar al Milostivirii. De la această minunată sărbătoare nu vor lipsi tinerii din Dieceza de Iaşi, care vor fi însoţiţi de PS Petru Gherghel.

Pelerinajul tinerilor din Dieceza de Iaşi la Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia prevede două momente. Zilele în dieceze se vor desfășura în perioada 20 – 25 iulie, timp în care pelerinii vor descoperi bogăția Bisericii din Polonia, vor întâlni familiile și tinerii care îi vor primi în casele lor. Tinerii din Dieceza de Iaşi vor trăi acest timp în Dieceza de Kielce.

Evenimentele principale ale ZMT Cracovia 2016 se vor desfășura în perioada 25 – 31 iulie. Ziua Mondială a Tineretului începe cu sfânta Liturghie de deschidere, celebrată de episcopul locului, în ziua de 26 iulie, după-amiaza. Prima întâlnire cu Sfântul Părinte, Ceremonia de primire va avea loc joi, 28 iulie. Vineri, 29 iulie, se va celebra Calea Crucii. Cea mai deosebită parte a evenimentelor centrale este Veghea cu Sfântul Părinte, sâmbătă 30 iulie, şi Sfânta Liturghie de încheiere, duminică 31 iulie, care va fi celebrată de către Sfântul Părinte. La sfârșit, în timpul rugăciunii Angelus, Sfântul Părinte anunță de obicei data următoarei întâlniri cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului.

În zilele de 27, 28 şi 29 iulie, în cursul dimineţii, vor avea loc catehezele. Catehezele sunt ținute în limbi diferite de episcopi din întreaga lume, care introduc pelerinii într-o învățătură despre fericire. În timpul catehezei, preoții pregătesc tinerii să înțeleagă semnificația sacramentului reconcilierii, pe care ei îl pot primi în fiecare dimineață. După fiecare cateheză se ca celebra sfânta Liturghie. Pentru tinerii pelerini din România catehezele vor fi ţinute de PS Virgil Bercea, PS Florentin Crihălmeanu şi PS Petru Gherghel şi vor avea următoarele teme: „Acesta este timpul Milostivirii!”, „A ne lăsa atinşi de milostivirea lui Cristos” şi „Doamne, fă din mine un instrument al milostivirii tale!” Alături de aceşti episcopi va fi prezent PS László Böcskei şi PS Alexandru Mesian.

Din Dieceza de Iaşi vor participa la Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia peste 130 de tineri, în timp ce din întreaga ţară vor fi prezenţi peste 1000 de tineri din toate diecezele şi eparhiile. Toţi vor avea ocazia să redescopere milostivirea lui Dumnezeu împreună cu tinerii din lumea întreagă, chiar în acele locuri marcate de viaţa sfântului Ioan Paul al II-lea şi al sfintei Faustina Kowalska, răspunzând îndemnului papei Francisc:

„Preaiubiți tineri, Isus milostiv, reprezentat în efigia venerată de poporul lui Dumnezeu în sanctuarul din Cracovia dedicat lui, vă așteaptă. El are încredere în voi și contează pe voi! Are atâtea lucruri importante de spus fiecăruia și fiecăreia dintre voi… Nu vă fie frică să vă îndreptați spre ochii săi plini de iubire infinită față de voi și lăsați ca să ajungă la voi privirea sa milostivă, gata să ierte orice păcat al vostru, o privire capabilă să schimbe viața voastră și să vindece rănile sufletelor voastre, o privire care satură setea profundă care locuiește în inimile voastre tinere: sete de iubire, de pace, de bucurie și de fericire adevărată. Veniți la El și nu vă fie frică!”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top