Alte evenimente

Taizé Iași în sărbătoare: au trecut 15 ani!

Anul 2016 este pentru grupul Taizé din Iași prilej de mare sărbătoare. Acesta număra, la data de 16 februarie, 15 ani de activitate în Dieceza de Iași. În 2001, o tânără plină de viață se întorcea din Taizé (Franța) la Iași cu dorința de a-l face cunoscut pe Cristos și altfel decât la sfânta Liturghie. Vizita ei în comunitatea franceză a fost fără îndoială un nou start pentru viața sa creștină, un start animat de dorința da a împărtăși și cu ceilalți frumusețea rugăciunii în stil Taizé.

Astfel, Ingrid Aioanei, luându-și curajul în palme și punându-și încrederea în Domnul, a făcut prima vizită Centrului „Xaverianum” al iezuiților unde a cerut ajutorul comunității. Ingrid avea planuri mari și o idee deosebită și nouă pentru tinerii din Iași, dar era nevoie de un spațiu unde activitatea să se poată desfășura. Frații iezuiți au răspuns bucuroși rugăminții fetei, ba chiar au susținut consistent activitatea grupului.

Primele întâlniri Taizé la Iași aduceau împreună 5 – 6 tineri. Erau puțini, dar erau încrezători și plini de speranță. Rugăciunea îi umplea întotdeauna de viață și ușor, ușor bucuria lor a convins tot mai mulți să se alăture grupului. Dintre cei care veneau la activitățile propuse de iezuiți (cineforum, cateheze, etc) s-au alăturat și grupului Taizé, unde au găsit un nou mod de manifestare a iubirii față de Dumnezeu și de semenii lor.

La început, grupul se întâlnea de două ori pe săptămână. Rugăciunea se desfășura în jurul unui crucifix obișnuit (crucifixul pentru rugăciunea Taizé este cel franciscan). După rugăciune, erau întotdeauna momente de comuniune, împărtășire, destindere. Comunitatea iezuită era foarte ospitalieră iar tinerii erau întotdeauna bucuroși să mai rămână în prezența ei și după ce rugăciunea se încheia. Mai mult, vreme îndelungată, părintele care locuia la Centrul „Xaverianum” a acordat asistență spirituală grupului și tinerilor care îl frecventau. La rugăciune lua parte, la fiecare întâlnire, un grup constant de 30 – 40 de persoane.

În anul 2004, Ingrid este nevoită să plece din țară, dar nu abandonează frumosul grup pe care l-a construit cu atâta grijă și dragoste la Iași. Aceasta încredințează misiunea de a fi păstorul grupului Cristinei Budău, care este coordonator și în prezent. Ea mărturisește și azi cu emoție: „Părea o misiune mult mai mare decât mine. Dar Domnul știa ce face. Am fost copleșită, dar da-ul meu a fost mai mare decât atât. Taizé este și va rămâne parte din viața mea!”.

În 2005, grupul Taizé de la Iași participă la prima întâlnire internațională cu acest specific, în acel an la Milano, Italia. De atunci, an de an pleacă de la Iași zeci de tineri bucuroși și înflăcărați de dorința de a cânta și a se ruga alături de sute de mii de alți tineri din lumea întreagă.

Grupul de la Iași a fost întotdeauna altul. Tinerii, de cele mai multe ori studenți, își finalizau studiile și se întorceau acasă, însă nu de puține ori aceștia duceau cu ei și bogăția Taizé. În parohiile în care se întorceau construiau un alt grup cu tinerii de acolo și îi învățau despre acest ritual deosebit de rugăciune. În prezent, grupuri Taizé își desfășoară activitatea la Onești, Roman, Bacău, Gherăești, Săbăoani.

Astăzi, iezuiții nu mai sunt la Centrul Xaverianum, care acum funcționează în regim de internat pentru elevii Liceului Catolic „Sfânta Tereza a Pruncului Isus”, însă grupul Taizé se întâlnește acolo duminică de duminică, în jurul crucii franciscane, pentru a-l preamări pe Dumnezeu prin cântările Taizé. Asistentul spiritual al acestui grup este acum părintele Daniel Iacobuț, care prețuiește activitea sa deosebită. Tinerii, deși alții decât cei care au fost la început, au siguranța că există un preot, un îndrumător care ține la ei și le veghează spiritual pașii spre Cristos. Însă mai presus de atât, găsesc în rugăciunea Taizé un adevărat izvor de liniște sufletească. Asta este ceea ce îi ține aproape de crucea lui Cristos.

La mulţi şi rodnici ani!

Raluca Cocuţ

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top