Alte evenimente

Lupta împotriva traficului de persoane

În întreaga lume milioane de persoane  sunt lovite în demnitatea lor prin exploatarea fizică, economică, sexuală şi psihologică. Printre aceste persoane mulţi sunt copii! În data de 2 decembrie 2014, Ziua Internaţională pentru Abolirea Sclaviei, s-a desfăşurat la sediul Academiei Pontificale de Ştiinţă din Vatican ceremonia pentru semnarea Declaraţiei liderilor religioşi împotriva sclaviei. Cu această ocazie Papa Francisc a evidenţiat în discursul său dimensiunea dramatică a acestei situaţii:

„În pofida marilor eforturi ale multora, sclavia modernă continuă să fie un flagel atroce care este prezent, pe scară largă, în toată lumea, chiar ca turism. Această crimă de «lezare a umanităţii» se maschează în spatele unor aparente obişnuinţe acceptate, însă în realitate face victimele sale în prostituţie, în traficul de persoane, munca forţată, munca sclavă, mutilarea, vinderea de organe, consumul de droguri, muncă a copiilor. Se ascunde în spatele uşilor închise, în locuri speciale, pe străzi, în automobile, în fabrici, la sate, în pescadoare şi în multe alte părţi. Şi asta se întâmplă atât în oraşe cât şi în sate, în centrele de primire din naţiunile mai bogate şi din cele mai sărace din lume. Şi cel mai rău lucru este că această situaţie, din nefericire, se agravează zi de zi mai mult.”

Totodată, Sfântul Părinte a îndemnat la o acţiune comună împotriva sclaviei moderne sub toate formele sale:

„Chemăm la acţiune toate persoanele de credinţă, liderii, guvernele, firmele, pe toţi bărbaţii şi femeile de bunăvoinţă, pentru ca să dea sprijinul lor puternic şi să se alăture mişcării împotriva sclaviei moderne, în toate formele sale.
Susţinută de idealurile mărturisirii noastre de credinţă şi de valorile noastre umane împărtăşite, toţi putem şi trebuie să înălţăm stindardul valorilor spirituale, eforturile comune, viziunea eliberatoare aşa încât să dezrădăcineze sclavia din planeta noastră.”

Conştient de gravitatea situaţiei Papa Francisc a dorit instituirea unei Zile de Rugăciune împotriva Traficului de Persoane, în ziua de 8 februarie în fiecare an.

Îndemnul de a lupta împotriva traficului de persoane a fost reînnoit de Papa Francisc și cu ocazia proclamării Jubileului Extraordinar al Milostivirii:

„Acest An Sfânt aduce cu sine bogăția misiunii lui Isus care răsună în cuvintele profetului: a aduce un cuvânt și un gest de consolare săracilor, a vesti eliberarea celor care sunt prizonieri ai noilor sclavii din societatea modernă, a reda vederea celui care nu mai reușește să vadă pentru că este aplecat asupra sieși și a reda demnitate celor care au fost privați de ea.”

evenimentÎn acest sens Oficiul pentru Pastoraţia Tineretului, în parteneriat cu Asociaţia eLiberare organizează o întâlnire pentru tineri (şi nu numai) ce are ca obiectiv conştientizarea dramei traficului de persoane şi implicarea în lupta împotriva acestui flagel.

Evenimentul va avea loc în ziua de miercuri, 24 februarie 2016, între orele 19:15-21:00 în Aula Sinodală „Fericitul Anton Durcovici” de la Catedrala Romano-Catolică „Sf. Fecioară Maria, Regină” şi prevede vizionarea unui documentar şi o dezbatere.

Vă așteptăm!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top