Jubileul Milostivirii

Dumnezeu este milostivire

În Anul Jubiliar al Milostivirii primul gând pe care e bine să îl avem este acela de a-l descoperi mai mult pe Dumnezeu ca fiind un Tată milostiv. În mintea noastră se amestecă multe imagini despre Dumnezeu. De multe ori îl percepem ca un judecător, plin de putere şi autoritate, care oricând poate să ne distrugă dacă nu facem ceea ce ne cere. Această imagine este total nepotrivită pentru Dumnezeu. Nu acesta este Dumnezeul cel adevărat despre care ne vorbeşte Sfânta Scriptură şi pe care l-a revelat Isus Cristos!

Sfântul Toma de Aquino spunea că atotputernicia lui Dumnezeu se manifestă tocmai în milostivirea sa. În documentul de convocare a Jubileului Extraordinar al Milostivii Papa Francisc contemplă cât de milostiv este Dumnezeu.  «„Răbdător și milostiv” este binomul care apare adesea în Vechiul Testament pentru a descrie natura lui Dumnezeu. Faptul de a fi milostiv este întâlnit concret în atâtea acțiuni din istoria mântuirii, unde bunătatea prevalează asupra pedepsirii și a distrugerii… Așadar, milostivirea lui Dumnezeu nu este o idee abstractă, ci o realitate concretă cu care el revelează iubirea sa ca aceea a unui tată și a unei mame care se înduioșează până în adâncul măruntaielor față de propriul copil. Este, într-adevăr, cazul să spunem că este o iubire „viscerală”. Provine din interior ca un sentiment profund, natural, format din duioșie și din compasiune, din indulgență și iertare.» (Misericordiae vultus, 6). De aceea, Dumnezeu nu doar este milostiv, ci este milostivirea. O carte care redă un dialog la Papei Francisc cu un ziarist italian are tocmai acest nume: „Numele lui Dumnezeu este milostivire”. Sfintei Faustina Kowalska, apostolul milostivirii divine, Isus i-a transmis: „Omenirea nu-şi va găsi pacea, până când nu se va încredinţa Milostivirii mele”.

Dacă îl simţim astfel pe Dumnezeu şi ne încredinţăm milostivirii sale atunci se schimbă şi modul nostru de a ne trăi credinţa. Aceasta nu poate să însemne o relaţie bazată pe teamă, pe executarea unor îndatoriri, pe automatisme, ci înseamnă să ne lăsăm mereu atinşi de această milostivire a lui Dumnezeu care are grijă de fiecare dintre noi, are încredere în noi, ne doreşte binele şi ne iartă. Papa Francisc îi îndeamnă pe tineri să aibă încredere în această milostivire a lui Dumnezeu. «Și tu, dragă tinere, dragă tânără, ai simțit vreodată așezându-se asupra ta această privire de iubire infinită, care dincolo de toate păcatele, limitele, eșecurile tale, continuă să aibă încredere în tine și să privească existența ta cu speranță? Ești conștient de valoarea pe care o ai în fața unui Dumnezeu care din iubire ți-a dat totul? Cum ne învață sfântul Paul, „Dumnezeu și-a arătat iubirea față de noi [prin faptul] că, pe când eram încă păcătoși, Cristos a murit pentru noi” (Rom 5,8). Dar înțelegem cu adevărat forța acestor cuvinte?» (Mesajul Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului 2016).

E nevoie să purificăm mintea şi inima noastră de orice imagine nepotrivită despre Dumnezeu. Credinţa noastră se schimbă atunci când înţelegem că Dumnezeu este milostivire şi că o exercită faţă de fiecare dintre noi. Nu putem rămâne impasibili la o astfel de dovadă de dragoste şi de preţuire care dă o valoare extraordinară vieţii noastre, dincolo de limitele pe care le avem. Noi trăim din milostivirea lui Dumnezeu şi de aceea trăirea noastră ar trebui să fi o oglindire a milostivirii lui Dumnezeu!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top