Logoul Zilei Tineretului de la Buruieneşti
Logoul Zilei Tineretului de la Buruieneşti exprimă grafic tema întâlnirii: „Fericiţi cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire” (Mt 5,7). Această întâlnire are loc în timpul Jubileului Extraordinar al Milostivirii şi, tocmai de aceea, are rolul de a-i ajuta pe tineri să redescopere milostivirea lui Dumnezeu. În documentul de convocare a Jubileului Extraordinar al Milostivirii, Misericordiae vultus, Papa Francisc spune: „Milostivire: este actul ultim și suprem cu care Dumnezeu ne vine în întâmpinare. Milostivire: este legea fundamentală care locuiește în inima fiecărei persoane atunci când îl privește cu ochi sinceri pe fratele pe care-l întâlnește pe drumul vieții. Milostivire: este calea care îl unește pe Dumnezeu cu omul, pentru că deschide inima la speranța de a fi iubiți pentru totdeauna în pofida limitei păcatului nostru.”
Crucea este compusă din elemente care sugerează o lacrimă, semn al milostivirii lui Dumnezeu care coboară neîncetat în viaţa oamenilor. În Mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului 2016 Papa Francisc spune: „crucea este semnul cel mai elocvent al milostivirii lui Dumnezeu! Ea ne atestă că măsura iubirii lui Dumnezeu față de omenire este de a iubi fără măsură! În cruce putem atinge milostivirea lui Dumnezeu și ne putem lăsa atinși de însăși milostivirea sa!”
Milostivirea lui Dumnezeu trebuie să anime misiunea Bisericii şi să fie prezentă în societate, în cercurile în care se desfăşoară fiecare creştin. „Cât de mult doresc – spune Papa Francisc – ca anii care vin să fie pătrunși de milostivire pentru a merge în întâmpinarea fiecărei persoane ducând bunătatea și duioșia lui Dumnezeu! La toți, credincioși și îndepărtați, să poată ajunge balsamul milostivirii ca semn al împărăției lui Dumnezeu prezente deja în mijlocul nostru.” Totodată, fiecare tânăr, fiecare creştin, are misiunea de a răspândi milostivirea lui Dumnezeu. În acelaşi document Papa Francisc aminteşte care este misiunea Bisericii: „Arhitrava care susține viața Bisericii este milostivirea. Totul din acțiunea sa pastorală ar trebui să fie învăluit de duioșia cu care se îndreaptă spre credincioși; nimic din vestirea sa și din mărturia sa față de lume nu poate să fie lipsit de milostivire. Credibilitatea Bisericii trece pe drumul iubirii milostive și compătimitoare.”