Postul Mare

Deconectează-te!

Fii atent la clipe!

Mai întâi, găsește un loc undeva unde poți sta o vreme în liniște. Închide-ți telefonul și alte „ispite” electronice și așază-te. Scoate la propriu ceva din priză (un computer, televizorul sau orice altceva), ca act simbolic al „deconectării”. Închide ochii și respiră adânc.

Gândește-te la toate distragerile din viața ta – lucrurile care îți provoacă anxietate, frică sau stres. Imaginează-ți aceste lucruri scrise pe nisipul umed de pe plajă. Acum, imaginează-ți că valul oceanului le înmoaie și șterge complet cuvintele, lăsând nisipul umed. Rămâi într-un moment de tăcere, deconectat de la toate distragerile tale.

Fii atent la Cuvântul lui Dumnezeu!

Vom pune aprofunda Sfânta Scriptură într-un model care implică patru pași: Citește, Meditează, Roagă-te și Contemplă. Primul pas este citirea pasajului.

Citește Psalmul 46.
Pe măsură ce citești, notează-ți orice cuvinte sau expresii care ies în evidență pentru tine.

Dumnezeu este pentru noi loc de refugiu şi putere,
ajutor uşor de găsit în timp de strâmtorare.
De aceea, nu ne temem, chiar dacă s-ar zgudui pământul
şi ar cădea munţii în mijlocul mării;
chiar de-ar clocoti şi ar spumega apele ei
şi munţii s-ar zgudui la furia ei.
Un râu cu braţele sale înveseleşte cetatea lui Dumnezeu,
locuinţa sfântă a Celui Preaînalt.
Dumnezeu este în mijlocul ei: ea nu se clatină;
Dumnezeu îi vine în ajutor dis-de-dimineaţă.
Neamurile [păgâne] se zbuciumă, domniile se clatină.
El şi-a ridicat glasul şi pământul se topeşte [de groază].
Domnul Sabaót este cu noi,
Dumnezeul lui Iacób este refugiu pentru noi.
Veniţi şi vedeţi lucrările minunate ale Domnului,
faptele uimitoare pe care le-a făcut pe pământ!

El face să înceteze războaiele până la marginile pământului,
frânge arcul şi sfărâmă lancea, iar scuturile le arde în foc.
„Opriţi-vă şi recunoaşteţi că eu sunt Dumnezeu,
eu mă înalţ peste neamuri, mă înalţ peste tot pământul!”.
Domnul Sabaót este cu noi,
Dumnezeul lui Iacób este refugiu pentru noi.

Meditează la cuvântul sau fraza pe care le-ai observat cel mai mult. Concentrează-te asupra acestuia pentru câteva momente. Fă o listă sau desenează câteva imagini ale altor lucruri care sunt asemănătoare cu acest cuvânt sau expresie. De ce crezi că ți-a atras atenția?

Roagă-te lui Dumnezeu. Invită-l să-ți vorbească despre propria ta viață în lumina acestui pasaj. Cere-i să creeze o legătură mai profundă cu tine zi de zi.

Contemplă trăsăturile lui Dumnezeu care sunt evidențiate în Psalmul 46. Fă o listă a tuturor lucrurilor pe care le înveţi despre cine și cum este Dumnezeu bazându-te pe acest fragment. Laudă-l pe Domnul pentru aceste adevăruri.

Găsește-ți timp încă o dată săptămâna aceasta, poate chiar în fiecare zi, și încearcă din nou acest model cu un alt fragment din Biblie: Citește, Meditează, Roagă-te și Contemplă.

Fii atent la Dumnezeu!

În momentele din această săptămână în care te-ai „deconectat” în mod intenționat, ai observat vreo diferență în viața ta sau în timpul tău cu Dumnezeu? Ți-a arătat Dumnezeu ceva care ai fi putut observa până acum?

Dacă nu ai avut cu adevărat șansa să te „deconectezi”, cum te simți în legătură cu asta?

O parte a observării lui Dumnezeu este a găsi noi moduri prin care Dumnezeu lucrează în jurul nostru. Acest lucru poate fi greu de făcut când suntem copleșiți de avalanșa de stimuli exteriori. De aceea creăm momente de solitudine. Ce ai putea să „deconectezi temporar” pentru a crea spațiu să-l observi pe Dumnezeu? Nu trebuie să fie ceva care se poate deconecta în mod literal (cum ar fi un computer sau un telefon, deși acestea sunt cu siguranță incluse). Ar putea fi orice distragere a vieții.

Ai putea să te „deconectezi” în mod intenționat de la ceva – pentru o oră pe săptămână, zece minute pe zi, o zi pe săptămână sau chiar și pentru restul acestui șir?

Ia-ți un moment să te gândești la asta și să scrii de la care vrei să te deconectezi, cât de des sau cât timp.

Ține minte că a scoate ceva din propria rutină este alegerea ta. Nu este o pedeapsă sau ceva ce ar trebui „să faci”. Este o oportunitate. Lucrurile pe care le deconectezi nu sunt lucruri rele; doar iei o pauză intenționată. Asigură-te că te folosești de momentele de deconectare pentru a observa unde lucrează Dumnezeu.

Fii atent în această săptămână!

Dacă alegi să te deconectezi de la ceva, ia-ți notițe (mintale sau scrise) despre ceea ce înseamnă această experiență pentru tine. Este greu să renunți la asta? Te găsești gândindu-te la asta, în loc să te concentrezi pe observarea lui Dumnezeu? Dacă da, nu îți face griji – este o experiență obișnuită.

Iată câteva idei despre lucrurile pe care le poți face când ești deconectat:
• Mergi la o plimbare sau aleargă și mulțumește-i lui Dumnezeu pentru diferitele lucruri pe care le observi și ești cu adevărat recunoscător.
• Alege un cuvânt sau o expresie pe care să te concentrezi de fiecare dată când îți amintești de lucrul sau experiența de la care te deconectezi. De exemplu, când te gândești la asta, poți să spui în tăcere: „Doamne, vreau să te observ” sau „Isuse, fii aproape”. Acesta poate fi un mod util de a redirecționa gândurile și frustrările tale spre Dumnezeu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top