Postul Mare

Bagă de seamă!

Fii atent la clipe!

Ai vreodată probleme să rămâi atent atunci când citești Biblia sau te rogi? Da… înțelegem asta. Și vrem să știi încă de la început că cea mai importantă „regulă” nu este să te cerți pentru asta. Iar cea de-a doua regulă – sau invitația, mai bine zis – este să îți dai o șansă, chiar dacă poate fi greu uneori.

De-a lungul acestei călătorii de 7 săptămâni, vom practica o modalitate de citire a Sfintei Scripturi pe care s-ar putea să o cunoști sau nu. Este vorba mai mult despre a te ruga cu Scriptura, mai ales dacă citești nu pentru a învăța un pasaj sau pentru a descoperi „ceva nou”, ci mai degrabă citești Scriptura pentru a fi atent la Dumnezeu.

Iată sugestiile noastre pentru a încerca acest lucru:

Mai întâi, găsește un loc undeva unde poți sta o vreme în liniște. Închide-ți telefonul și alte „ispite” electronice și așază-te. Unii oameni consideră util să-și închidă ochii, alții preferă să se uite la ceva care îi ajută să-și concentreze atenția: o fereastră, o lumânare sau o cruce.

Respiră câteva clipe ușor și adânc. Lasă-l pe Dumnezeu să știe că ești gata să fii atent.
Nu grăbi acest proces de concentrare. Când ești pregătit, treci la pasul următor:

Fii atent la Cuvântul lui Dumnezeu!

Mai jos este un pasaj din Biblie (Psalmul 25) pe care îl vom folosi într-un exercițiu pe care Biserica l-a făcut de-a lungul istoriei, numit Lectio divina (care înseamnă „lectură sfântă” sau „sacră”). Dacă dorești, poți folosi Biblia pentru a citi textul.

Știm că David este autorul Psalmului 25 și, deși nu știm exact momentul, se crede că David a scris acestea după ce a comis păcatul adulterului cu Batşeba. Acest psalm arată dorința lui David de a avea o relație intimă cu Dumnezeu. De exemplu, în versetul 5, în mijlocul unei culturi care privea Cuvântul și adevărul lui Dumnezeu ca reguli de supunere, David cere lui Dumnezeu să îl „conducă în adevărul tău”.

Instrucțiuni pentru Lectio divina:

Citeşte fragmentul de trei ori încet, făcând câte o pauză între fiecare lectură.

La prima citire, ascultă cuvintele. Te-ar putea ajuta să citești cu voce tare dacă ești undeva unde poți face asta.

La a doua citire, vezi ce altceva observi. Poate este o frază care iese în evidență, un cuvânt care nu ți-a atras atenția prima dată sau altceva care te pune pe gânduri. Poate că este o emoție sau un cuvânt care prinde viață.

În timpul celei de-a treia lecturi, invită-l pe Dumnezeu să sublinieze un anumit cuvânt, o expresie, un sentiment sau o imagine care ar putea să fie în mod deosebit adresată ție – în această zi, în acest moment, în timpul acestei lecturi – ca o modalitate prin care Dumnezeu ți-ar putea vorbi prin acest fragment. E în regulă dacă nu se întâmplă nimic aici, doar lasă-l pe Dumnezeu să știe că ești deschis la asta și îl asculți.

Ești pregătit? Iată fragmentul:

1 Către tine, Doamne, înalţ sufletul meu,
2 Dumnezeul meu, mă încred în tine;
să nu fiu făcut de ruşine,
ca să nu râdă de mine duşmanii mei!
3 Toţi cei care speră în tine nu vor fi făcuţi de ruşine.
Vor fi făcuţi de ruşine cei care te trădează pentru lucruri de nimic.
4 Fă-mi cunoscute, Doamne, căile tale
şi învaţă-mă cărările tale!
5 Călăuzeşte-mă în adevărul tău şi învaţă-mă,
căci tu eşti Dumnezeul mântuirii mele
şi pe tine te-am aşteptat ziua întreagă!
6 Aminteşte-ţi, Doamne, de îndurarea şi de milostivirea ta,
pentru că ele sunt din veşnicie!
7 Nu-ţi adu aminte de păcatele tinereţii mele şi de nelegiuirile mele;
adu-ţi aminte de mine în milostivirea ta, pentru bunătatea ta, Doamne!

Fii atent la Dumnezeu!

După cele trei lecturi, reflectă în tăcere pentru o clipă cu cuvântul, imaginea sau expresia pe care ai ales-o. Mulțumește-i apoi lui Dumnezeu.

Acum fă o rugăciune personală. Ai putea folosi Psalmul 25,4-5 ca o rugăciune de început care să conducă propriile tale cuvintele la Dumnezeu sau rugăciunea ta poate deveni o tăcere conștientă de prezența lui Dumnezeu lângă tine.

Fă-mi cunoscute, Doamne, căile tale şi învaţă-mă cărările tale! Călăuzeşte-mă în adevărul tău şi învaţă-mă, căci tu eşti Dumnezeul mântuirii mele şi pe tine te-am aşteptat ziua întreagă! – (Ps 25,4-5)

Observându-l mai mult Dumnezeu, poate există ceva în viața ta ce ai putea înlătura, ceva care să-ți dea mai mult spațiu, mai multă energie, timp și concentrare pentru a acorda atenție lui Dumnezeu în fiecare zi. La fel, poate există ceva ce poți adăuga (poate un pic mai mult timp în rugăciune sau mai multă muzică care te ajută să te concentrezi asupra lui Dumnezeu), ceva ce te ajută să fii mai plin de Dumnezeu.

Gândește-te în rugăciune la ceea ce ai putea înlătura și adăuga în viața ta pentru a-l observa mai mult pe Dumnezeu. Notează-ți câteva idei și, atunci când îți iei un angajament, asigură-te că îl scrii cât mai specific.

Mă angajez să înlătur din viața mea următoarele lucruri pentru a-l observa mai mult pe Dumnezeu în fiecare zi…

Mă angajez să adaug în viața mea următoarele lucruri pentru a-l observa mai mult pe Dumnezeu în fiecare zi…

Fii atent în această săptămână!

În această săptămână, fă-ți timp în fiecare zi să vă te întorci la Psalmul 25. Îl poți citi în același mod sau în moduri diferite – depinde de tine. De asemenea, poți începe să te gândești mai mult la prezența lui Dumnezeu în viața de zi cu zi. Oprește-te să privești, să asculți și să simți prezența activă a lui Dumnezeu în diferite momente ale zilei. Este în regulă dacă nu auzi sau nu simți ceva concret, dar uneori invitându-l Duhul Sfânt să ne facă mai conștienți ne poate deschide mai mult pentru a observa ce face Dumnezeu în jurul nostru de-a lungul timpului.

Încearcă să citești acest fragment în mod activ, cum ar fi în timp ce mergi la școală sau prin cartier sau chiar înainte de a merge la alergat. Vezi ce rezultate diferite observi.

Când începi să cauți modalități de a observa prezența și activitatea lui Dumnezeu în această săptămână, poți recita rugăciunea Tatăl nostru.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top