Alte evenimente

Tinerii, încrederea și pelerinajul de la Basel

Patruzeci de tineri din Dieceza de Iași au participat anul acesta la Pelerinajul de încredere pe Pământ organizat de Comunitatea din Taizé la Basel, Elveția. Grupul a fost coordonat de Oficiul pentru Pastorația Tineretului, în strânsă colaborare cu părintele Daniel Iacobuț, părinte spiritual al grupului de rugăciune Taizé din Iași.

Cum am pornit la drum

La întâlnirea de anul trecut de la Riga a participat un grup restrâns de tineri din dieceza noastră. În acest an, după o perioadă în care pelerini de la Iași au încetat să mai participe în mod organizat la acest pelerinaj, a fost reluat acest bun obicei. Astfel, pelerinajul tinerilor la Basel a început a doua zi de Crăciun, când au pornit plin de nerăbdare la drum. Acești tineri dornici de rugăciune au fost însoțiți spiritual de preoții care au fost tot timpul alături de ei, părintele Felix Roca și părintele Daniel Iacobuț.

Călătoria lor a fost plină de momente frumoase, de rugăciune și cântări. În drumul spre Basel, ei s-au bucurat de ospitalitatea și prietenia preoților români care au plecat din Dieceza de Iași pentru a îndeplini o nouă misiune în Austria. Prima oprire a fost la Ebenfurth, unde părintele Florin Farcaş i-a primit cu bucurie pe toți. Acolo, tinerii pelerini de la Iași au întâlnit comunitatea austriacă, au lăsat rugăciunile lor la picioarele altarului din biserică și s-au bucurat alături de cei de acolo de sărbătoarea Crăciunului care continua. Pașii i-au purtat apoi pe străzile Vienei, chiar la Domul Sfântul Ștefan, la o zi după sărbătoarea sa.

Întâlnirea europeană de la Basel

Bogăția spirituală a Vienei i-a uimit pe toți, dar Basel își aștepta cu nerăbdare pelerinii. În perioada 28 decembrie 2017 – 1 ianuarie 2018, această metropolă din nordul Elveției, la graniţă cu Franța și Germania, a găzduit peste 15.000 de pelerini din întreaga lume. Familii din toate cele trei națiuni și-au deschis ușile pentru a primi în casele lor tineri plini de viață, iubitori de rugăciune și de tăcere. De fapt, a fost prima întâlnire de acest fel care s-a desfăşurat în trei ţări diferite.

Stilul de rugăciune Taizé este un stil deosebit, care aduce mai aproape de Dumnezeu din ce în ce mai mulți creștini. Fără a renunţa la propria identitate, în rugăciunea Taizé, ceea ce unește cu ceilalți este dorința de a fi mai aproape de Dumnezeu și de misterul Crucii.

Activitățile pelerinilor

Întâlnirile cele mai semnificative de la Basel erau rugăciunile comune de la prânz și în mod deosebit rugăciunea de seară, ce se desfăşura în doua arene. Atunci, mii se tineri se adunau laolaltă și se bucurau împreună în muzică și în tăcere. Nu oricând poți fi în mijlocul unei mulțimi de mii de tineri și să auzi liniștea, să-l auzi pe Isus.

Programul unei zile obișnuite se deschidea cu micul dejun alături de familia gazdă și mai apoi cu activitatea din parohie. Aici, tinerii mai întâi se rugau împreună, apoi, în grupuri de discuții, aveau posibilitatea să împărtășească din experiența și trăirile lor, din prietenia lor cu Isus. Era o ocazie deosebită să cunoști oameni, culturi, dar mai ales să descoperi lucrurile simple care leagă creștinii din toate colțurile lumii.

După-amiezile erau populate de workshop-uri, conferințe și alte programe interactive pregătite special pentru pelerini. De la seminarii despre managementul timpului și antreprenoriat, la concerte de orgă și tururi turistice, tinerii pelerini prezenți la Basel au avut cu siguranță multe oportunități de a investi în ei și în cunoștințele lor.

Pelerinii din România și următorul pelerinaj Taizé

În ultima zi a anului, toți participanții au avut ocazia să se întâlnească cu ceilalți pelerini din țara lor. Anul acesta, la Basel au fost prezenți 230 de tineri din România. Întâlnindu-se, aceștia s-au rugat împreună, s-au bucurat și s-au colindat după obiceiurile zonelor. A fost o întâlnire deosebită, pentru că în mijlocul tinerilor a fost prezent și fratele Kilian, care este responsabil pentru România la Taizé. Tot aici, trei tineri din Madrid i-au invitat pe tinerii români să aleagă acest mod de a petrece trecerea dintre ani și în anul următor, când ei vor fi gazde.

După rugăciunea la trecerea dintre ani, pelerinii români au avut bucuria să împărtășească din tradițiile lor cu toți cei din parohie, gazde sau pelerini, și să cunoască mai multe despre celelalte țări prezente la întâlnire, în cadrul Festivalului Popoarelor. Ultima zi a fost un moment de familie, când fiecare a petrecut mai mult timp cu gazdele, sărbătorind împreună noul an.

Înapoi spre casă

Tot în prima zi a anului, pelerinii din Dieceza de Iași au ajuns la Bregenz, în Austria, unde au celebrat Sfânta Liturghie în Biserica Sf. Columban, bucurându-se de ospitalitatea părintelui Pavel Solomon. A două zi, înainte de a porni din nou la drum spre casă, la Sfânta Liturghie celebrată în aceeaşi biserică, grupul a înălţat rugăciuni pentru prelatul Albert Holenstein, de la a cărui trecere în Casa Tatălui se împlineau cinci ani, chiar în zilele respective.

Călătoria a continuat apoi spre localitatea natală a Fericitului Anton Durcovici, Bad Deutsch-Altenburg. A fost maniera cea mai înălțătoare de a încheia acest pelerinaj de iarnă. Tinerii au vizitat biserica unde episcopul a fost botezat, au pășit pe străzile copilăriei sale și au ascultat cu mult interes poveștile pe care părintele Pavel Balint, originar din Dieceza de Iași și acum paroh al locului, le-a împărtășit. Împreună, au celebrat o sfântă Liturghie în cinstea fericitului, mulțumindu-i pentru grija pe care a avut-o pentru ei în această frumoasă experiență.

Ce rămâne în suflete

Pelerinajul de încredere pe Pământ de la Basel a trezit în mulți dintre tinerii participanți o conștiință a credinței și a iubirii dintre semeni, pentru Dumnezeu. Chiar dacă ei au fost împărțiți în multe comunități creștine din Basel, s-a creat o comuniune extraordinară. Prieteniile s-au legat, s-au consolidat, s-au luat hotărâri frumoase și tinerii s-au descoperit mai vrednici și mai buni. Ospitalitatea creștinilor elvețieni a fost pentru cei mai mulți o încurajare puternică la a-și deschide inimile și a învăța despre încredere.

La Basel, inimile pelerinilor au (re)cunoscut rugăciunea, dragostea pentru muzica religioasă și pentru oameni și tăcerea care te înalță. La Basel, au învățat că pentru a putea primi ceea ce au ceilalți să ofere, mai întâi trebuie să-ți golești sufletul de ceea ce ai tu și să pui frumosul în cel ce-ți stă aproape. Fiecare dintre cei care au fost acolo, poartă acum în comunitățile lor de acasă o pace pe care o cunoști doar la un astfel de pelerinaj. Aduc multă bucurie în Cristos și multă speranță. Și ceea ce contează cel mai mult, sunt hotărâți ca, avându-l pe Dumnezeu atât de adânc în inimile lor, să nu-l mai îndepărteze niciodată. Și asta e cea mai mare bogăție!

Fotografii de la această întâlnire se pot viziona aici.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top