Alte evenimente

Întâlnirea Comisiei pentru Pastoraţia Tineretului din cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România

În perioada 3 – 5 octombrie 2016, la Lugoj, Comisia pentru Pastoraţia Tineretului, din cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România, s-a reunit în sesiunea de toamnă. Gazda întâlnirii a fost Eparhia Greco-Catolică de Lugoj la a cărei sediu s-au desfăşurat sesiunile de lucru.

În prima zi a întâlnirii responsabilii oficiilor diecezane şi eparhiale pentru pastoraţia tineretului, împreună cu unii tineri colaboratori, au vizitat Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit”, Casa memorială „Ioan Ploscaru”, Centrul socio-educativ „Sf. Ioana Antida” din cartierul „Mondial” şi s-au rugat la mormântul episcopului Ioan Ploscaru.

A doua zi sesiunea de lucru a fost deschisă de PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, care a adresat salutul de bun venit şi a prezentat câteva aspecte semnificative din istoria eparhiei pe care o păstoreşte. În prima parte a lucrărilor  pr. Felix Roca, responsabilul Oficiului Naţional pentru Pastoraţia Tineretului, a conturat rolul şi misiunea responsabilului diecezan şi eparhial pentru pastoraţia tineretului insistând asupra faptului că acesta are datoria de sensibiliza comunitatea creştină în ceea ce priveşte responsabilitatea comună faţă de generaţiile tinere. A urmat dezbaterea temelor prevăzute pe ordinea de zi. Mai întâi s-a avut în vederea evaluarea participării tinerilor la Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia. Apoi, s-a pus în discuţie necesitatea unui dialog cu formatorii din seminariile din ţară pentru a identifica modalităţile potrivite de formare a seminariştilor în vederea misiunii pe care o vor a avea ca preoţi în rândul tinerilor. S-au conturat detaliile întâlnirilor periodice a reprezentaţilor tinerilor din toate diecezele şi eparhiile din ţară care să fie o „punte” între întâlnirile naţionale şi o oportunitate de a valoriza experienţa tinerilor implicaţi în activităţile pastorale. A urmat o analiză a impactului Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic asupra tinerilor din ţară evidenţiindu-se aspectele care ar avea nevoie de îmbunătăţiri, astfel încât această întâlnire să îi ajute pe tineri să crească în credinţă.

S-a stabilit ca următoarea întrunire a Comisiei pentru Pastoraţia Tineretului, din cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România, să fie găzduită de Arhiepiscopia de Alba Iulia în primăvara anului următor.

La încheierea zilei participanţii au făcut un pelerinaj la Sanctuarul „Maica Domnului, Apărătoarea noastră” de la Scăiuş, unde au participat la sfânta Liturghie celebrată de PS Alexandru Mesian.

Întâlnirea s-a încheiat în ziua de 5 octombrie a.c. cu sfânta Liturghie celebrată în capela din sediul Episcopiei de Lugoj.

Din Dieceza de Iaşi au participat pr. Felix Roca şi Raluca Cocuţ, voluntară a Oficiului pentru Pastoraţia Tineretului.

Fotografii de la acest eveniment se găsesc aici.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top