Tinereţea evangheliei
De Lorenzo Baldisseri
Tema următorului sinod este „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”. Alegerea papei se naşte din ascultarea păstorilor Bisericii, prin faze succesive, în continuitate cu experienţa celor două adunări despre familie şi cu exortaţia apostolică Amoris laetitia. Aşadar obiectivul convocării sinodale este „a-i însoţi pe tineri pe drumul lor existenţial spre maturitate pentru ca, printr-un proces de discernământ, să poată descoperi proiectul lor de viaţă şi să-l realizeze cu bucurie”.
În exortaţie, însoţirea şi discernământul sunt cuvintele cheie care evocă perspectiva cu care Biserica se adresează tuturor familiilor, în orizontul îngrijirii pastorale. Fundamentul este primirea, rezultatul este integrarea în viaţa eclezială şi în societate. De fapt, nu este vorba despre un parcurs rezervat unora: toţi au dreptul să primească cuvântul evangheliei şi să-i răspundă în conştiinţă şi cu libertate. În mod asemănător cu noua temă sinodală se vrea promovarea participării tinerilor la viaţa comunităţilor creştine şi o implicare mai mare a lor în procesele de construire a societăţii.
Tinerii au viitorul în faţa lor, sperând să-l poată construi, să ajungă la ceea ce este mai bun pentru propria viaţă. Dorinţa de a se realiza în plinătate, curajul de a întreprinde cărări necunoscute, de a risca noi drumuri aparţin în mod natural tinereţii, în orice context cultural şi religios. Pentru aceasta, Biserica sinodală porneşte la drum pentru a-i întâlni pe tineri, în situaţiile lor existenţiale concrete, pentru a asculta glasul lor, dificultăţile lor, dorinţele lor, aşteptările lor, chiar şi atunci când credinţa lor este şovăielnică sau absentă.
Aşadar, primul pas al păstorilor este acela de a sta în urma lor, pentru a urmări elanul generos deşi nesigur al tinerelor generaţii. Va putea urma însoţirea de-a lungul drumurilor întortocheate ale căutării, prin confruntare, dialog, discernământ răbdător. În sfârşit, va fi posibil să se indice tinerilor direcţia, să se stea în faţa lor pentru a-i susţine în momentele de dificultate. În acest mod, împreună cu tinerii, Biserica învaţă, dialoghează, învaţă pe ceilalţi.
Biserica simte astfel urgenţa de a străbate cu tinerele generaţii cărările istoriei, având în mână evanghelia şi încărcătura sa exigentă de coerenţă şi de angajare faţă de cei mai slabi şi marginalizaţi. Pentru ca tinerii să se poată pregăti pentru alegeri semnificative şi să construiască un proiect de viaţă care să ducă la realizarea deplină de ei înşişi, este necesar să li se ofere instrumente care să-i facă în măsură să trăiască în mod concret visele lor. Tinerii sunt visători: asta îi face deosebit de dragi pentru privirea lui Dumnezeu. Înainte de toate lor le este adresată întrebarea papei, formulată la 16 martie în timpul Liturghiei la „Sfânta Marta”: „V-aţi gândit vreodată la aceasta: Domnul mă visează? Se gândeşte la mine? Eu sunt în mintea, în inima Domnului? Domnul este capabil să-mi schimbe viaţa?”. Atunci când un tânăr experimentează bucuria întâlnirii cu Isus şi harul de a rămâne lovit de aceste întrebări, în inima sa se poate deschide şi orizontul vocaţiei la preoţie şi la viaţa consacrată.
De aceea atenţia principală trebuie îndreptată spre discernământ. Trebuie ţinut cont de ceea ce se înţelege cu termenul, ce elemente îl constituie şi cum se poate desfăşura acest proces. Se referă la tineri, cărora trebuie să le fie arătată importanţa cu privire la alegerile ce trebui făcute, alegeri care să tindă spre adevăratul lor bine şi să le permită să trăiască cu bucurie. Se referă şi la cei care îi însoţesc (părinţi, păstori, educatori) cărora trebuie să li se furnizeze instrumente adecvate.
Relatează evangheliile că tinerii au găsit mereu un învăţător gata să-i asculte: pe Domnul Isus. Puţin mai mare decât ei, i-a numit prieteni, i-a ţinut cu sine primind fragilităţile lor fără paternalism, arătându-le inima Tatălui. Ştiau că era Domnul, dar numai după moartea pe cruce au găsit în Duhul Sfânt forţa de a deveni martori ai învierii sale. Recunoscători faţă de papa pentru că a ales să convoace această nouă adunare, suntem chemaţi să reflectăm cu bucurie asupra temei sale, pentru a redescoperi tinereţea Evangheliei.
(După L’Osservatore Romano, 8 octombrie 2016)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu