Evenimente

Călăuza – Simpozion în memoria preotului Cornel Cadar

Sâmbătă, 9 martie 2024, în Aula „Fericitul Anton Durcovici” a Catedralei Romano-Catolice „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, începând cu ora 10.00, va avea loc evenimentul „Călăuza – Simpozion în memoria preotului Cornel Cadar”. Acesta va fi precedat de o Liturghie cu requiem în memoria părintelui care va începe la ora 9.00 în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi (biserica veche).

Iniţiativa organizării acestui eveniment aparţine unui grup de laici din Dieceza de Iaşi şi din afara ţării, laici care au beneficiat de formare umană şi asistenţa spirituală pe parcursul celor aproape 30 de ani cât a activat părintele Cornel în Iaşi. Încă de la început organizarea simpozionului s-a bucurat de binecuvântarea şi susţinerea episcopului nostru, PS Iosif Păuleţ.

În acest an se împlinesc 60 de ani de la naşterea părintelui Cornel Cadar (5 martie 1964) şi 5 ani de la plecarea sa la Tatăl ceresc (25 decembrie 2019) şi în consecinţă simpozionul se doreşte a fi în primul rând un semn de recunoştinţă prin care noi, laicii, dorim să onorăm memoria părintelui Cornel şi în general un semn de mulţumire prin care dorim să recunoaştem rolul important pe care îl au în vieţile noastre preoţii catolici care au fost şi care sunt.

Un al doilea scop al acestui simpozion este de a pune în lumină personalitatea deosebită şi activitatea imensă pe care părintele Cornel a desfăşurat-o în cei 30 de ani de preoţie. În cadrul evenimentului vom încerca să punctăm cinci din direcţiile de activitate în care părintele Cornel a lăsat urme adânci rămânând în mintea şi în inima celor cu care a intrat în contact.

Pe perioada organizării acestui simpozion s-a adunat o cantitate mare de mărturii despre persoana părintelui Cornel şi ele continuă să apară din toate colţurile lumii. Neavând posibilitatea de a le integra pe toate în cadrul evenimentului, organizatorii s-au gândit să le adune pe toate, să le transcrie şi să le adune într-o viitoare carte „in memoriam”. De aceea pe perioada desfăşurării evenimentului, cu ajutorul prietenilor de la Radio ERCIS FM, vom organiza într-unul dintre studiourile lor, aflat în apropierea aulei, o zona în care participanţii pot veni şi pot înregistra mărturia lor care va fi ulterior transcrisă şi folosită pentru realizarea noului proiect. Cei care nu pot participa la acest eveniment şi doresc să trimită o astfel de mărturie o pot face la adresa de email simpozionpreotcornel@gmail.com.

Vă mulţumim şi vă aşteptăm cu drag.

Dragoş Florean

Programul simpozionului

  • 9.00-10.00: Liturghie cu requiem pentru părintele Cornel – Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, Iaşi (biserica veche)
  • 10.00-11.45: „Părintele Cornel, prietenul tinerilor” – Aula „Fericitul Anton Durcovici”
    Contribuţia părintelui Cornel la dezvoltarea pastoraţiei tineretului şi a asociaţiilor laice de tineri la nivel local (oraşul Iaşi), diecezan şi naţional în perioada 1989-2005.Mărturii din partea colaboratorilor părintelui, materiale video vechi, documente din perioada de început a activităţii, momente antrenante pentru participanţii la simpozion animate chiar de părintele Cornel (!?), mărturii din rândul participanţilor.
  • 11.45-13.00: „Părintele Cornel Ca… dar pentru tinerele familii” – Aula „Fericitul Anton Durcovici”
    Proiecţia filmului „Părintele Cornel Ca… dar”, o poveste mai puţin cunoscută despre activităţile părintelui Cornel împreună cu un grup de familii tinere din Iaşi şi mărturii din partea celor care i-au fost în preajmă în anul suferinţei.
  • 13.00-14.00: Pauză activăPosibilitatea de a servi prânzul la restaurantele din zona Catedralei sau pacheţelul adus de acasă. Posibilitatea de a vizita cripta-muzeu de la subsolul Catedralei (biserica veche), Muzeul „Anton Durcovici” la demisolul bisericii noi, posibilitatea de a cumpăra cărţi avându-l ca autor sau coautor pe părintele Cornel de la punctul de vânzare organizat special în Aula „Fericitul Anton Durcovici”.
  • 14.00-15.00: „Părintele Cornel, călăuza spre unitate” – Aula „Fericitul Anton Durcovici”
    Mărturii ale prietenilor şi colaboratorilor părintelui Cornel din celelalte confesiuni creştine, materiale video şi audio vechi, inedite, mărturii ale activităţilor ecumenice dinainte şi de după 1989.
  • 15.00-16.00: „Părintele Cornel – purtătorul de Cuvânt” – Aula „Fericitul Anton Durcovici”
    Talk-show interactiv cu persoane care au colaborat cu părintele Cornel în domeniul mass-media, mărturii, date statistice despre activitatea la Editura „Presa Bună”, ultimul interviu acordat de părintele Cornel.
  • 16.00-16.30: „Istoria, o pasiune târzie” – Aula „Fericitul Anton Durcovici”
    Talk-show interactiv despre pasiunea părintelui Cornel pentru istorie, povestea monografiei satului Horgeşti.
  • 16.30: Încheierea simpozionului
    Fragment din testamentul părintelui Cornel, rugăciune de final şi binecuvântare.

Sursa: ercis.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top