Postul Mare

Să fim acasă pentru alții

În această săptămână suntem invitați să reflectăm mai mult asupra iertării. De ce sacramentul Spovezii pare să fie aproape un sacrament uitat de unele persoane? Când îl vezi cu adevărat pe Isus și îi permiți să te vadă cu adevărat, te poți simți vulnerabil și poate te temi, pentru că pot exista lucruri pe care ai prefera să nu le vezi în tine sau, într-adevăr, să nu le recunoști! Accentul nu se pune pe păcatul săvârșit, ci pe conștientizarea de sine, pe dorința de a se schimba și de a face mai bine și, mai ales, pe iubirea și milostivirea Tatălui care ne așteaptă neobosit cu brațele deschise.

Ceva de reflectat

Parabola fiului risipitor ne este aproape prea familiară tuturor. Fiul mai mic s-a întors acasă, iar fiul mai mare a rămas acasă. Nouă ce ni se cere? Suntem provocați să intrăm mai adânc în poveste și să devenim tată… să fim acasă pentru alții. Dar, pentru o clipă, ce se întâmplă dacă Dumnezeu nu este tatăl din această poveste? Ce se întâmplă dacă Dumnezeu este cel risipitor care pare atât de iresponsabil? Dacă Dumnezeu este Dumnezeul care vine către noi în chipul celor pe care îi disprețuim cel mai mult, al celor care ne urăsc, al celor care ne evită și ne ignoră, al celor care ne-au respins și ne-au părăsit, al celor care ne enervează și ne frustrează cel mai mult, cu care ne certăm sau nu suntem de acord, sau al celor care sunt excluși?

Iar dacă Dumnezeu vine la noi așa, cum răspundem? Așa cum face tatăl din parabolă, trecând peste normele sociale, iertând și deschizându-și viața la haosul pe care îl aduce risipa? Sau cum face fratele, menținând valorile societății, dar închizându-și viața de la a-l iubi sau accepta pe celălalt? Ce-ar fi dacă provocarea acestei parabole este dacă vom alerga sau nu să-l întâlnim pe Isus cu brațele deschise când îl vedem pierdut, singur, răvășit, ignorat, neglijat și abuzat?

Am eu, ca și tatăl din parabolă, generozitatea de a-L accepta pe Isus așa cum vine? Sau mă asemăn fratelui, cerându-i să vină la mine doar în modurile pe care le consider acceptabile?

Ceva de făcut

Ia o foaie de hârtie și scrie 10 lucruri bune despre tine pe o parte și 10 lucruri care nu-ți plac la tine pe cealaltă. Care parte ai completat-o mai repede și care parte te-a chinuit? Acum gândește-te la altcineva și fă același exercițiu pe o altă foaie de hârtie. Ce exercițiu a fost mai ușor?

Ceva la care să te gândești

„Eu singur nu pot schimba lumea, dar pot arunca o piatră în apă pentru a crea mai multe valuri.”– Sfânta Tereza de Calcutta

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top