Advent

Simte măreția umilinței!

„Glasul celui care strigă în pustiu:
pregătiţi calea Domnului,
faceţi drepte cărările lui!”

Luca 3,4

În această a doua duminică de Advent reflectăm asupra persoanei sfântului Ioan Botezătorul. Ce dar este pentru omenire! Însuși Isus a declarat că „nu s-a ridicat, dintre cei născuţi din femeie, unul mai mare decât Ioan Botezătorul” (Mt 11,11). Ce compliment!

Ce l-a făcut pe Ioan atât de mare? Putem indica două lucruri în special. Primul are de-a face cu chemarea lui, iar al doilea are de-a face cu virtutea lui. În primul rând, Ioan a fost grozav pentru că a reprezentat tranziția de la profeții Vechiului Testament la Noul Testament. El a fost puntea care a pregătit noua viață. Dar Ioan era grozav nu numai datorită chemării sale unice, ci și datorită virtuții pe care a avut-o în viața lui. La acest dar care merită să ne gândim pentru propria noastră inspirație mai mult decât la oricare altul.

Virtutea particulară pe care o avea Ioan era aceea a smereniei. El se vedea ca fiind nimic altceva decât „glasul celui care strigă în pustiu”. Și Cuvântul pe care l-a vestit a fost Isus.

Ioan a recunoscut că nici măcar nu era vrednic să-i dezlege cureaua încălţămintei lui Isus (cf. Mc 1,7). El a fost lăudat de mulți și urmat de mulți și totuși el a spus mereu despre Isus că „El trebuie să crească, iar eu să mă micşorez” (In 3,30). Ioan nu urmărea lauda; mai degrabă, misiunea lui era să-i îndrepte pe toți către Mântuitorul lumii. Ar fi putut căuta onoarea și lauda multora și cu siguranță le-ar fi primit. Poate că l-ar fi făcut chiar rege. Dar Ioan a fost mai mult decât dispus să-și îndeplinească misiunea și apoi să se supună crudei săbii a călăului său. Smerenia lui era atât de mare încât era concentrat doar asupra lui Isus și dorea doar să arate spre El.

Reflectează la umilința din propria ta viață. Ai tendința să arăți spre tine sau către Cristos? Cauți lauda altora sau îți îndrepți cu umilință toată lauda și slava către Dumnezeu? Smerenia este calea pe care a urmat-o sfântul Ioan Botezătorul și este calea pe care trebuie să ne străduim să o alegem în fiecare zi.

Doamne, îți mulțumesc pentru darul sfântului Ioan Botezătorul.
Fie ca mărturia lui de smerenie să mă inspire în drumul meu.
Ajută-mă să-i îndrept mereu pe ceilalți către Tine
mai degrabă decât către mine însumi.
Isuse, am încredere în Tine!
Amin.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top