Sărbătoarea Copiilor

Mesajul Preasfințitului Iosif Păuleț pentru Sărbătoarea Copiilor 2021

Dragi copii,

În fiecare an, la începutul lunii iunie, gândul tuturor se îndreaptă spre voi și toți vă adresează din inimă urări foarte frumoase. Îmi vin în minte cuvintele speciale pe care Papa Francisc le-a avut despre voi, în urmă cu doi ani, când l-am avut oaspete special la Iași, chiar de ziua voastră:

„Astăzi, pe aceste meleaguri, este ziua copilului. Să-i salutăm cu aplauze puternice! Aș vrea ca primul lucru pe care-l facem să fie acela de a ne ruga pentru ei: să-i cerem Preacuratei să-i protejeze cu mantia sa. Isus i-a pus în mijlocul apostolilor săi; și noi vrem să-i punem în mijloc și să reafirmăm angajarea noastră de a-i iubi cu aceeași iubire cu care i-a iubit Domnul, angajându-ne să le dăruim dreptul la viitor. Aceasta este o moștenire frumoasă: să le dăm copiilor dreptul la viitor”.

Aceste cuvinte ale Papei Francisc sunt dovada dragostei pe care Biserica o are pentru fiecare dintre voi, după exemplul lui Isus. Ziua de 1 iunie este o ocazie potrivită să vă spunem din nou cât de mult vă prețuim și cât de mult dorim să fiți feriți de orice rău și să creșteți în prietenia lui Isus.

În aceste timpuri atât de complicate, pe care și voi le resimțiți, omenirea întreagă are mare nevoie să învețe de la voi! Nu întâmplător, la un moment dat, Isus a pus un copil în mijlocul apostolilor și a zis: „Lăsați copiii să vină la mine, nu-i opriți, căci împărăția lui Dumnezeu este a acelora care sunt ca ei” (Mc 10,14). Vom depăși aceste timpuri tulburi dacă ne vom încredința lui Dumnezeu și nu ne vom baza doar pe forțele noastre, așa cum faceți voi având încredere în părinții și educatorii voștri. Vom trăi timpuri mai bune dacă vom fi curați, sinceri și plini de iubire, așa cum sunteți voi! De la voi putem să învățăm lucruri atât de frumoase! Așadar, să nu încetați să trăiți toate aceste valori și să fiți o speranță pentru întreaga lume!

„Țintește mai sus!”

Sărbătoarea voastră nu se oprește la ziua de 1 iunie, ci va continua și sâmbătă, 5 iunie, când, în fiecare parohie, va avea loc Sărbătoarea Copiilor. În anii trecuți ne întâlneam cu toții, în jurul lui Isus, într-o parohie. Anul acesta, din cauza situației pe care o cunoașteți, vă veți întâlni în parohiile voastre, în comunitățile voastre dragi. Veți avea ocazia să vă rugați împreună, să cântați, să vă jucați, să îl preamăriți pe Dumnezeu.

Tema pentru Sărbătoarea Copiilor de anul acesta este „Țintește mai sus!”. Isus vă cere să vă străduiți tot mai mult să faceți ceea ce este bine, să răspândiți pacea și iubirea sa. Așa cum creșteți fizic, sunteți chemați să creșteți în bunătate, în dragostea față de aproapele și în credință. Să nu vă mulțumiți cu lucruri mărunte, ci să căutați ceea ce este măreț! În fiecare zi să vă străduiți să fiți mai buni, în fiecare moment să vă îndreptați spre Isus!

Dragi prieteni ai lui Isus,

Să rămâneți mereu aproape de Mântuitorul și să puneți în practică îndemnurile sale care vă fac atât de mult bine! Participați cât mai des la Sfânta Liturghie și să nu lipsiți niciodată în zi de duminică și de sărbătoare! Aceia dintre voi care ați făcut prima Sfântă Spovadă și prima Sfântă Împărtășanie să vă apropiați cât mai des de aceste sacramente! Rugați-vă cât mai mult pentru a întări prietenia voastră cu Isus! Mai ales, rugați-vă mult pentru părinții și familiile voastre!

Să participați cu bucurie la catehezele din parohiile voastre și la activitățile pe care diferite asociații le pregătesc cu atâta dragoste! Să vă faceți datoria la școală și să aduceți multă bucurie tuturor celor care se ocupă de educația voastră!

Dacă veți trăi aceste îndemnuri, pe care vi le-am împărtășit din toată inima, și veți pune în practică îndrumările părinților voștri, ale preoților, cateheților, profesorilor de religie și animatorilor voștri, veți ținti mai sus! Precum Isus, veți crește în înțelepciune și har.

Sfânta Fecioară Maria, mama lui Isus și mama voastră, să vă țină sub mantia ei ocrotitoare! Sfântul Iosif, tatăl purtător de grijă al lui Isus și ocrotitorul vostru, să vă ferească de rele și să vă ajute să creșteți așa cum dorește Isus!

Vă îmbrățișez și vă binecuvântez din toată inimă!

Al vostru,
✠  Iosif Păuleț
episcop de Iași

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top