Evenimente

Pelerinaj de încredere pe pământ la Wrocław

Wrocław, oraș din vestul Poloniei, a fost gazda celei de-a 42-a întâlniri europene pentru tineri organizată de Comunitatea din Taizé. Pelerinajul de încredere pe pământ, așa cum este denumită tradiționala întâlnire de la trecerea dintre ani, a avut loc din ziua de 28 decembrie 2019 și până în ziua de 1 ianuarie 2020 și a reunit peste 15 mii de tineri. Tema propusă și aprofundată de către participanți a fost: „Mereu în mişcare, niciodată dezrădăcinaţi”.

Orașul Wrocław a fost primul oraș din Europa de est care a găzduit, în decembrie 1989, întâlnirea europeană Taizé la puțin timp după căderea regimurilor comuniste din această parte a Europei.


„Rădăcinile nu sunt ancore care ne leagă de alte epoci şi ne împiedică să ne întrupăm în lumea actuală pentru a face să se nască ceva nou. Dimpotrivă, sunt un punct de înrădăcinare care ne permite să creştem şi să răspundem la noile provocări… Căutând cu mulţi alţii veţi descoperi că există multă bucurie în a porni la drum, uneori (ca Abraham) fără a cunoaşte dinainte destinaţia” a spus papa Francisc într-un mesaj trimis cu ocazia evenimentul prin intermediul secretarului de stat, Card. Pietro Parolin. „Nu aşteptaţi până mâine pentru a colabora la transformarea lumii cu energia voastră, îndrăzneala voastră şi creativitatea voastră… Voi sunteţi acum-ul lui Dumnezeu, care vă vrea rodnici” a insistat Sfântul Părinte.

Fratele Alois s-a adresat tinerilor în fiecare seară în cadrul rugăciunii comune îndemnându-i să construiască un viitor de pace. Au fost adresate mesaje din partea Patriarhului ecumenic Bartolomeu, Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii Chiril, Arhiepiscopului John Sentamu, primatul Angliei, Rev. Olav Fykse-Tveit, secretarul general al Consiliului ecumenic al Bisericilor, M. António Guterres, Secretarul general al Națiunilor Unite, Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene.

Următorul Pelerinajul de încredere pe pământ va fi găzduit de comunitățile creștine din Torino. În Italia au mai avut loc patru ediţii la Roma (1980, 1982, 1987, 2012) şi două la Milano (1998 şi 2005). „Torino îi aşteaptă pe tinerii de la «Pelerinajul de încredere pe pământ» din 2020 cu inima şi braţele deschise”, a spus Arhiepiscopul de Torino Cesare Nosiglia care a însoţit la Wrocław 80 de tineri torinezi. În timpul întâlnirii Taizé de la Torino va fi expus, în mod extraordinar, Giulgiul în care a fost înfășurat Cristos după moartea sa.

La evenimentul din Wrocław au participat peste 250 de tineri din România, dintre care aprox. 40 au fost din Dieceza de Iași, însoțiți de pr. Daniel Iacobuț și de pr. Cristian Diac.  

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top